Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Főszerepben a magyarság

2015. március 23. 11:01
Hétfőn indult és tíz napig tart a Pannon Egyetem által szervezett Magyar Napok rendezvénysorozat.

A Pannon Egyetem idén ötödik alkalommal redezi meg a határon túli magyarok kultúráját bemutató programsorozatát, a Magyar Napokat. A tíznapos rendzvény központjába ezúttal a nyugaton élő magyar diaszpórák kerültek.

A Magyar Napok hétfői megnyitójának alkalmával dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta, hogy a világ szinte minden pontján élnek magyarok, akiknek tudását elismerik. Az idei rendezvénysorozat szakít a megszokott szemlélettel és nem egy tájegységgel, hanem a teljes magyarsággal foglalkozik. Dr. Friedler Ferenc hozzáttette, hogy az egyetem a jövőben is Magyar Napok néven szeretné folytatni a programsorozat megszervezését.

dr. Friedler Ferencdr. Friedler Ferenc

Márfi Gyula veszprémi érsek szerint fontos elfogadnunk azt a tényt, hogy számos magyar ember éli külföldön a mindennapjait. Márfi Gyula hozzátette, hogy a külföldieknek Magyarországról Puskás Ferenc, a tokaji bor és Mindszenty József jut eszébe.

Márfi GyulaMárfi Gyula

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy az öt évvel ezelőtti, alig három napos rendezvény az elmúlt évek során egy tíz napos programsorozattá nőtte ki magát. Ez a szám is azt mutatja, hogy szükség van olyan kezdeményezésekre, mint a Magyar Napok, ami a város tudományos és kulturális életének egy biztos pontja. Porga Gyula hozzátette, hogy fontos mérföldkő a rendezvény életében, hogy idén először Balatonfüred is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Porga GyulaPorga Gyula

Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város örömmel csatlakozott a Magyar Napok rendezvényhez. A polgármester szerint Veszprém és Balatonfüred kiemelten odafigyel a kulturális értékek ápolására. Mindkét város a kultúrális szemléletű városfejlesztést tartja a legjobb iránynak.

dr. Bóka Istvándr. Bóka István

A tíznapos programsorozat 81 önnálló program és 131 előadó közreműködésével jön létre. Az esemény részletes programját ide kattintva tekinthetik meg.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.