2018. december 16., vasárnap
Etelka névnap

Főszerepben a magyarság

Hétfőn indult és tíz napig tart a Pannon Egyetem által szervezett Magyar Napok rendezvénysorozat.

A Pannon Egyetem idén ötödik alkalommal redezi meg a határon túli magyarok kultúráját bemutató programsorozatát, a Magyar Napokat. A tíznapos rendzvény központjába ezúttal a nyugaton élő magyar diaszpórák kerültek.

A Magyar Napok hétfői megnyitójának alkalmával dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora elmondta, hogy a világ szinte minden pontján élnek magyarok, akiknek tudását elismerik. Az idei rendezvénysorozat szakít a megszokott szemlélettel és nem egy tájegységgel, hanem a teljes magyarsággal foglalkozik. Dr. Friedler Ferenc hozzáttette, hogy az egyetem a jövőben is Magyar Napok néven szeretné folytatni a programsorozat megszervezését.

dr. Friedler Ferencdr. Friedler Ferenc

Márfi Gyula veszprémi érsek szerint fontos elfogadnunk azt a tényt, hogy számos magyar ember éli külföldön a mindennapjait. Márfi Gyula hozzátette, hogy a külföldieknek Magyarországról Puskás Ferenc, a tokaji bor és Mindszenty József jut eszébe.

Márfi GyulaMárfi Gyula

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy az öt évvel ezelőtti, alig három napos rendezvény az elmúlt évek során egy tíz napos programsorozattá nőtte ki magát. Ez a szám is azt mutatja, hogy szükség van olyan kezdeményezésekre, mint a Magyar Napok, ami a város tudományos és kulturális életének egy biztos pontja. Porga Gyula hozzátette, hogy fontos mérföldkő a rendezvény életében, hogy idén először Balatonfüred is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Porga GyulaPorga Gyula

Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város örömmel csatlakozott a Magyar Napok rendezvényhez. A polgármester szerint Veszprém és Balatonfüred kiemelten odafigyel a kulturális értékek ápolására. Mindkét város a kultúrális szemléletű városfejlesztést tartja a legjobb iránynak.

dr. Bóka Istvándr. Bóka István

A tíznapos programsorozat 81 önnálló program és 131 előadó közreműködésével jön létre. Az esemény részletes programját ide kattintva tekinthetik meg.