2018. december 16., vasárnap
Etelka névnap

Új kultúrkritikai lap indult a városban

Pécs és Debrecen után Veszprémben is elindul egy kritikai-kulturális folyóirat. A „Séd” a tervek szerint negyedévente jelenik meg.

A SÉD nevű veszprémi kritikai lap megjelenését a város önkormányzata és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara támogatja. A szerkesztők között Demel Eszter, Géczi János, Gopcsa Katalin, Ladányi István, és Perlaki Claudia neveit is olvashatjuk. A lapot a Sziveri Intézet adja ki.

Porga Gyula polgármester az újságról elmondta: reményei szerint egy olyan folyóirat indul útjára, amely a város kulturális életét befolyásolhatja a jövőben. „Veszprémben már megszokhattuk, hogy nem a tömegeknek szeretnénk megfelelni, hanem a minőséget szeretnénk zászlónkra tűzni, ez tükröződik a város kulturális kínálatában is. (…) A minőséghez pedig szükség van a kritikára is”- fogalmazott.

porga gyulaporga gyula

„A város és az egyetem között létrejövő kulturális együttműködésnek hagyománya van, ilyen például a Magyar Napok rendezvénysorozat is. Az első számban közreműködnek az egyetem diákjai is, akik rangos szerzők társaságában szerepelhetnek”- mondta dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja.

dr. horváth gézadr. horváth géza

Ladányi István megjegyezte, a kritika műfaj nem csak bírálatról és dicséretről szól, hanem egy-egy alkotás megbeszéléséről is. „Az újsággal az a célunk, hogy az aktuális alkotások mellett a városban régóta velünk levő értékekre is felhívjuk a figyelmet. Így a város köztereire és szobraira is”- mondta.

ladányi istvánladányi istván

Géczi János kiemelte, hogy a lapot öten szerkesztik, ám egy-egy szám megjelenése előtt váltogatják majd egymást. „A saját alkatunk és személyiségünk így megnyilvánulhat a számban, ami szubjektív változatokat is eredményezhet.”
A tervekről elmondta: reményeik szerint az újságot szerkesztő kulturális szakemberek sikeresen dolgoznak majd együtt azokkal a hallgatókkal, akikből később akár a város kultúrájának kisajátítói is lehetnek.