Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Két veszprémi és egy füredi étterem a Gourmet Fesztiválon

2015. május 18. 16:37 // Forrás: fotók: gourmet fest
Pünkösdkor a Chianti és a Baricska Csárda mellett a Villa Medici Étterem képviseli megyénket a magyar gasztronómia egyik csúcs-rendezvényén a budai Millenárison.

Május 21-24. között a budapesti Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Az év étele a paprikás csirke lesz, amelyet számos változatban az ország 40 kiemelkedő étterme készít el, és mutat be a kulináris élvezetekre fogékony közönségnek. Az éttermeken kívül borászatok, cukrászatok, fűszer,- és ínyencboltok standjai is megtalálhatóak lesznek.

A rendezvényre meghívott éttermeket szigorú gasztro-kritikusokból álló zsűri választja ki. A 40 étteremből csupán 15 nem budapesti,- ide került be negyedszerre a Chianti, harmadszorra pedig a Villa Medici. A borokat és pezsgőket Veszprém megyéből a somlóvásárhelyi Kreinbacher birtok és a badacsonyi 2HA pincészet képviseli.

Két éve a gulyás, tavaly a rakott krumpli volt terítéken, idén pedig a paprikás csirke kerül a figyelem középpontjába.
A Baricska az alkalomra a hagyományos csirkepaprikás mellett keleméri birkapörkölttel is készül, de természetesen magukkal viszik a már sokat emlegetett nemesvámosi házi sonkájukat is, amit zsendicével, fürjtojással és paradicsommal kínálnak.
A Chianti a csirkepaprikás mellé kacsaburgert is visz. Különlegessége, hogy a húspogácsát kacsacombból készítik, amelyhez kacsamájat adnak, ezeket pedig kalács közé tálalják. A desszertjük a bodzás-krémsajtos nyalóka lesz.

Az Amrein Csaba vezette Villa Medici Étterem konyháját a hagyományosan elkészített paprikás csirke mellett a tonhalból, vajhalból és tengeri spárgánól készült carpaccio és borjústeak jellemzi majd. Desszertnek kardamomos sajttortával készülnek, amit kaktuszfüge habbal bolondítanak meg.

A nemzetközi konyha is megjelenik a Gourmet Fesztivál kínálatában. Az éttermi kiállítókon túl - a magyarok mellett – külföldi sztárséfek is főznek majd a gasztro színpadon, ahol non-stop étel- és italkóstolókkal várják a vendégeket. A fesztiválon street food kategóriában kulináris újdonságként jelenik meg a grillezés és a barbecue (BBQ), és kiderül majd, hogy a grillezéssel össze nem téveszthető BBQ, azaz a füstön sütés lassú tűzön miért az egyik legnemesebb ételkészítési filozófia.

Az idei Gourmet-n külön helyszínen mutatkozik be a magyar Bocuse d’Or Akadémia, a világ legrangosabb szakácsversenyének hazai “epicentruma”, ahol a januárban megrendezett lyon-i Bocuse d’Or magyar standján nagy sikert arató hazai éttermek öt fogásos menüjét is kóstolhatja a nagyérdemű.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.