Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A finnugor kapcsolatok erősítése a cél

2015. május 31. 20:53
A Finnugor Kulturális Főváros címre pályázik Veszprém, aminek részleteiről dr. Szoboszlai Andrást, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnökét kérdeztük.

– Mik a legfontosabb tudnivalók a pályázattal kapcsolatban?

– Egy finn és egy észt civil szervezet hirdette meg először 2013-ban azzal a céllal, hogy a finnugor közösséghez tartozó népcsoportokat összekovácsolják kulturális, társadalmi, vagy éppen gazdasági szempontból. Négy területre koncentráltak: Finnország, Észtország, az Orosz Föderációban élő őshonos népek és Magyarország. Első alkalommal egy orosz területen lévő falu nyerte meg a pályázatot, tavaly pedig egy észt település.

Dr. Szoboszlai AndrásDr. Szoboszlai András

– Milyen előnyökkel járhat egy ilyen cím megszerzése?

– A célt tekintve más-más dimenzióban gondolkodik egy kis település vagy éppen egy nagyobb város. Számunkra a pályázat nagy előnye lehet, hogy mint elszigetelt társadalom - körülöttünk többnyire szláv nyelvűek élnek - közelebb kerülhetünk azokhoz az északon élő népekhez, akik a rokonaiknak tekintenek minket. Meg kell említenem, hogy ezt ők sokkal komolyabban gondolják mint mi, Veszprémnek tehát éppen ezért is fontos ez a pályázat. A finnugor országok közül egyébként a legnagyobb lélekszámú ország Magyarország.

– Mikor születik döntés a végeredményről?

– Május 31-ig kell benyújtani az angol nyelvű pályázatot, a nemzetközi zsűri egy hónappal később nevezi meg a három döntőst, akiket július 31-én várnak az észtországi Tartuba. Itt egy prezentáció keretében kell meggyőzni a zsűrit, hogy méltóak vagyunk az első díjra.

– A sikeres pályázathoz elengedhetetlen a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület támogatása.

– Már a tavalyi kiíráskor is megkeresett minket az önkormányzat, hogy segítsünk a szakmai anyag összeállításában. Az elmúlt 32 év alatt szerteágazó kapcsolatrendszert sikerült kialakítanunk, illetve több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a finnugor kultúra területén. A teljes, egy évre szóló program összeállításának alapját a mi elgondolásunk képezi, de mindenről egy több oldalú munkabizottság dönt. Számos kulturális programban gondolkodunk, de infrastrukturális elképzeléseink is vannak. A legfontosabb talán, hogy mindez óriási nemzetközi reklámot jelenthet a városnak.

– A Finnugor Kulturális Főváros címhez forrás is társul?

– Ehhez nem jár anyagi támogatás, a nyertes településnek kell biztosítania az anyagi forrást az általa megjelölt programokhoz. Így nehezebb a feladat, de nagyobb is a kihívás.

– A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a pályázati döntés megismeréséig sem tétlenkednek.

– A napokban rendeztünk egy magyar-finn ikon kiállítást, járt nálunk egy finn kórus, illetve a közeljövőben számos kulturális programot tartunk: részt veszünk a balatonalmádi finnugor hétvége szervezésében, megrendezzük a 2. Rovaniemi-lépcső futást, de észt programokat is kínálunk, az év vége pedig a Mikuláshoz kapcsolódó programokkal telik, illetve reményeink szerint a Finnugor Kulturális Főváros nyitóprogramját kell szerveznünk.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.