2019. február 23., szombat
Alfréd névnap

LMP: Pintér röghöz kötné a munkavállalókat

Egy Pintér Sándor által benyújtott törvénymódosító ellen emelt szót csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Ki kell zárni a közmunkából azt, aki munkahelyén felmond, vagy közös megegyezéssel távozik – olvasható abban a törvénymódosításban, amit Pintér Sándor belügyminiszter nyújtott be a közfoglalkoztatásról szóló törvényhez. Egészen pontosan ezt tartalmazza a módosító:

"Az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha (...)
e) a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg."

(forrás)

Szél Bernadett szerint Pintérnek fogalma sincs a magyar valóságról, a módosítóval röghöz köti és kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. „A Fidesz újabb lépést tett a munkások kizsákmányolására” – fogalmazott Szél – „A kormánypárt a saját céljainak kedvez, nem a kis- és közepes vállalkozóknak.”

Szél BernadettSzél Bernadett

Hozzátette: a Lehet Más a Politikának a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatai bemutatják, ők hogyan költenék el az adófizetők pénzét. A legfontosabbnak a bérfelzárkóztatást tartják: a közszférában nyolcadik éve nem emelkedik a munkavállalók bére, 220 ezer ember fog jövőre ugyanannyit keresni, közel ugyanennyi létminimum alatti fizetést kap – fogalmazott. Az LMP olyan bértáblát javasol a közszférának, amelyben nem lehetne a létminimum alatti összeget keresni.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

A költségvetéssel kapcsolatban Gerstmár Ferenc is megszólalt. Kijelentette: a 2016-os költségvetésben a forráskivonás az önkormányzati szektort sem kíméli, a költségvetésnek csak 7 százalékával rendelkezhetnek helyben, pedig minél közelebb születnek a döntések a problémákhoz, annál hatékonyabban tudják azokat kezelni. Az önkormányzatok forráshiánya nem csak elvi kérdés, több településen veszélybe kerültek a közszolgáltatások. A települések jó része máig nem dolgozta fel iskoláik fenntartásának elvesztését, ráadásul az eredmények sem igazolták a kormány elképzeléseit az LMP önkormányzatokért felelős elnökségi tagja szerint.