Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mérföldkő az állatkert életében

2015. június 19. 18:25
Teljesen megújult a Veszprémi Állatkert Gulya-dombi területe az elmúlt egy évben. 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat ért véget pénteken.

A projektzáró eseményen dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa emlékeztetett: soha nem látott fejlesztés történt a Veszprémi Állatkertben, amely területében és látványosságában is jelentősen bővült.

“Veszprém ismét valamiben egyedülálló lett az országban, a projekt részeként létrejövő madárröpdéhez hasonló nincs hazánkban” – fogalmazott. Megjegyezte még, az is párját ritkítja Magyarországon, ahogy egy ilyen nagy volumenű beruházás ennyire professzionálisan és pontosan jött létre, ezzel az állatkert ismét bebizonyította, méltó a további bizalomra és fejlesztésekre – köszönte meg a közreműködők munkáját.

Porga Gyula, dr. Navracsics Tibor, Török LászlóPorga Gyula, dr. Navracsics Tibor, Török László

Egy jelentős mérföldkőhöz ért az állatkert, de bízom benne, hogy lesz folytatás – vélekedett Porga Gyula polgármester a projektzárón, rámutatva: új szemlélet mutatkozott meg a fejlesztésekben. “Nagy teher került a vállunkra, hogy itt ne álljunk meg” – húzta alá. Kiemelte még, büszkék lehetünk arra, hogy egy veszprémi vállalkozásnak köszönhetően és magas minőségben készültek el a projektelemek.

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója rövid számvetésében arról beszélt, hogy a teljes projekt folyamán mintegy félezer ember dolgozott, aminek végeredményeként teljesen új arculatot kapott a Gulya-domb, több eleme az országhatárán túl is hírnévre tett szert.

2013 augusztusában jelentették be hivatalosan, a kormány kiemelt projektté nyilvánította az állatkert fejlesztését. 2014 márciusában gördültek be az első munkagépek, májusban megnyílt a lámák látványkifutója, augusztusban elkészült az elefánt ház, szeptemberben pedig a lakók is megérkeztek. Télen birtokba vehettük az új orrszarvú házat, tavasszal megnyílt a fókák és pingvinek kiállítóhelye, végül pedig a madárbemutató komplexum is elkészült.

Az igazgató a jövőt firtató kérdésünkre válaszolva elmondta: “Mindig van valami újdonság a tarsolyunkban. A Gulya-dombon kiépült az új állatkert, de nem feledkezhetünk el a több mint ötven éves fejesvölgyi területről sem, szeretnénk modernizálni a régi állattartó helyeket, továbbá dolgozunk egy új gazdasági udvar tervein, illetve egy bakonyi parasztház és udvar bemutató kialakításán.”

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése valósult meg a „ZooEvolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1 százaléka. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Európai Uniós támogatást jelentős, 718,8 millió forint központi kormányzati támogatás egészítette ki.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.