2019. február 23., szombat
Alfréd névnap

Komoly ellenzék lenne az Együtt

Péntek este Szelényi Zsuzsannával és Szigetvári Viktorral tartott közös lakossági fórumot Kész Zoltán a Gourmandia étteremben. Miniszterelnök-jelöltjük is van.

Az Együtt országgyűlési képviselője és elnöke őszi aláírásgyűjtő programsorozat keretében látogatott Veszprémbe, ahol az ellenzékiségről és Kész Zoltán februári győzelméről is beszéltek.

Szigetvári Viktor elmondta, hogy Bajnai Gordon ugyan elhagyta őket, de ők továbbra is teszik a dolgukat, ami az, hogy 2018-ra új ellenzéket hozzanak létre a Fidesznek. Azt gondolja, hogy az ország „félrecsúszott” helyzetben van, amely nem csak a jelenlegi, hanem az előző kormányok bűne is. Elmondása szerint ők a Jobbik és a Fidesz populista retorikája helyett egyenes, kényelmetlen igazságokat kimondó beszéddel rántanák le a leplet a korrupcióról. Úgy véli, hogy a gyűlölködés mellett kevés szó esik arról, hogy milyen országot szeretnének az emberek, ám a fórumon azt elárulták, hogy ők milyet: jól működő piacgazdaságot és liberális demokráciát.

szigetvári viktorszigetvári viktor

Kész Zoltán és Tapolca példája szerinte azt mutatja, hogy összefogással lehet nyerni, ám a Jobbikos győzelmének nem örül. Orbán Viktorral ellentétben Vona Gábort nem tartja karizmatikus miniszterelnök-jelöltnek. Szigetvári elmondta, hogy az Együttnek is van jelöltje, ám konkrétumot és nevet nem mondott.

A fórumon természetesen szóba került a migráció kérdése is. Az Együtt országgyűlési képviselője, Szelényi Zsuzsanna nyáron még a debreceni zavargások után mondta azt, hogy a bevándorlók rendkívül békés emberek. Az illegális bevándorlás problémájának megoldásáról és a héten történt röszkei határáttörésről semmit sem beszélt, arról viszont igen, hogy az ott szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák szerinte magukra vannak hagyva, és ez jellemző az egész országvezetés mentalitására. Úgy véli, hogy amikor Orbán Viktor az Unió határait védi, akkor nem foglalkozik az ország nemzetközi helyzetével. Az Együtt ezzel szemben Magyarországot a világba globálisan integrálva képzeli el.

szelényi zsuzsannaszelényi zsuzsanna

A fórumon egy hölgy aggódott a bizonytalan szavazók állítólagos magas száma miatt: ”mi lesz 2018-ban?” A baloldali segítséggel Parlamentbe jutott Kész Zoltán erre reagálva kifejtette, hogy nem aggódik, hiszen ha megtalálják a megfelelő embereket az összefogásra, akkor sikerülhet a kormányváltás. Elmondta, hogy magát sosem tartotta baloldali politikusnak, és ma Magyarországon amúgy sem az a bal,- és jobboldal, amit a magyarok annak neveznek.