Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A Baricska és a Chianti főzött a V4-eknek

2015. október 10. 18:05
Csütörtökön a visegrádi országok és Horvátország köztársasági elnökeinek készítettek gálavacsorát. A régiót képviselve bakonyi szarvasgomba és stíriai metélt is került a menübe, amit a legnagyobb előkészületek és biztonsági előírások előztek meg.

A V4-államok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) valamint Horvátország államfői a hét folyamán kétnapos csúcstalálkozón vettek részt Balatonfüreden, a gálavacsorát viszont Badacsonyban fogyasztották el. Ide települt ki a környék két étterme is.

"Nem először szolgálunk ki köztársasági elnököt, hiszen három éve már a finnugor népek világtalálkozóján is mi főztünk. Ruprecht László, a Chianti Étterem executive chefje pedig már évek óta főz havi szinten a Sándor Palotában. Ő ajánlott minket" - kezdi a beszélgetésünket Martonosi Zsolt, Baricska csárdagazdája.

A menüsorA menüsor

"A köztársasági elnökök aznap Füreden, az Anna Grand Hotelben tanácskoztak, a gálavacsorát viszont Badacsonyban, a Laposa borbirtokon fogyasztották el. A terv az volt, hogy szüretelés lesz, az időjárás viszont ezt nem tette lehetővé, e helyett inkább egy borkóstolót szerveztek balatoni borokból, majd ezután szervíroztunk egy négyfogásos vacsorát" – meséli Zsolt a vehirnek.

A csütörtöki napra, hogy a legjobb formájukat hozzák, mindkét éttermüket – a Baricskát és a Chiantit - bezárták, és teljes személyzettel vonultak Badacsonyra. Ilyenkor minden protokollt be kell tartani, hiszen a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelni. Összesen 45 vendéget kellett kiszolgálniuk, akikre így 13 felszolgáló jutott.

A menü összeállításánál fontos volt, hogy képviseljük a régiót. Így került bele bakonyi szarvasgomba, nyúl, halerőleves csukagombóccal, főételnek pedig kérdés nélkül vadhús vargányával és két féle céklával. A desszert a már megszokott egyszerű, baricskás barackfagyis stíriai metélt. A borok természetesen balatoniak voltak: Figula, Villa Tolnay, Jásdi és Istvándy.

"Már egy héttel korábban keresőkutyákkal néztek át mindent, és mindenkit mindenhogyan leellenőriztek. Ha valaki priuszos lett volna, egyből kiszedték volna a csapatból. A TEK ételellenőrei minden eszközt és a konyhát is előzetesen átvizsgálták, még főzés közben is ott voltak, az alapanyagokat ők bontották ki"-árulta el a biztonságról.

"De ez teljesen normális. Öt köztársasági elnökről van szó, és ha bármilyen hiba becsúszik, akkor rossz kép alakul ki nemcsak az étteremről, hanem az országról is."

Az elnökök szemlátomást rendkívül élvezték a gálavacsorát, ahol a Szalonna és bandája, valamint a Nemzeti Néptáncegyüttes is rövid műsort adott. A lengyel államfő például felállva tapsolt. " Nagyon örülünk, hogy ehhez mi is hozzájárulhattunk, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy ismét ránk bízták a főétkezést" - összegezte tapasztalatait a csárdagazda.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.