Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jövőre elkezdődhet az uszoda építése

2015. október 20. 18:22
Közös lakossági fórumot tartott Porga Gyula polgámester és Némedi Lajos kedden délután a Pipacs utcában.

A lakossági fórum elején Horváth Zoltán, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy - amennyiben a városi képviselőtestület megszavazza - jövő év januártól házhoz menő szolgáltatásként működik majd a szelektív hulladékgyűjtés. Az új szolgáltatás lényege, hogy a lakóknak nem kell elvinni a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre az összegyűjtött hulladékot, hanem havonta egyszer a VHK munkatársai házhoz mennek érte.

Horváth ZoltánHorváth Zoltán

Az otthoni gyűjtéshez a társaság mindenkinek ingyen biztosítja a megfelelő kukát vagy szemeteszsákot. Aki a zsákos módszert választja, az az elhasznált zsákok helyett minden alkalommal ingyen kap majd újakat.

Horváth Zoltán szerint az új rendszer jobban készteti a lakókat a szelektív hulladékgyűjtésre és az így összegyűjtött anyagok is tisztábban érkeznek a vállalat telephelyére, ezáltal könyebben lehet majd értékesíteni azokat.

Némedi Lajos alpolgármester, a választókerület önkormányzati képviselője a lakossági fórumon elmondta, hogy az Újtelepen hosszú idő után - az ott lakók örömére - megszűnt a gyártó tevékenység. Az egykori malom Kádártára költözött, és a nyomda is bezárt. A malom lebontása folyamatban van, várhatóan jövőre tűnik el végleg az épület. A tervek szerint a malom és a nyomda helyén is lakóparkok épülhetnek majd.

Némedi LajosNémedi Lajos

Az alpolgármester hozzátette, hogy az úthálózat korszerűsítése is elindult a városrészen. A Pipacs utcában már zajlik a kivitelezés, a Petőfi utca egyelőre a tervezők kezében van, remélhetőleg a jövő év elején elkezdődhetnek ott is a munkálatok.

A gépjárműadókból befolyó pénzt a város teljes egészében az úthálózat rekonstrukciójára költi, ezt a gyakorlatot a jövőben is meg kívánják tartani.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy a városban egyre komolyabbá válik a munkaerőhiány. Ennek egyik oka, hogy a helyi ingatlanpiac az elmúlt években egy helyben toporog. Ez komoly kihívást jelent a városnak és egyben azt is jelenti, hogy az önkormányzatnak be kell szállnia a bérlakás-építési piacra. A polgármester hangsúlyozta, hogy a következő hét éves fejlesztési ciklus ennek a problémának a megszüntetését kívánja megvalósítani.

Porga GyulaPorga Gyula

A fórumon résztvevők közül sokan érdeklődtek az uszoda építése iránt. Porga Gyula ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a városi szavazás eredményeként két lehetséges helyszín merült fel. A jelenlegi Vasas pálya vagy az Aréna mellett épül fel majd az uszoda. Jelenleg a különböző helyszínen történő építkezések költségeit mérik fel a szakemberek.

Porga Gyula hangsúlyozta, hogy a négymilliárd forintos állami forrásból megvalósuló beruházás elvégzésére kormányhatározat van, ezért a jövő évben már biztosan elindulhatnak a tényleges munkálatok.

A résztvevők egy része a romosan álló, egykori Balaton Bútorgyár területének hasznosítására is kíváncsi volt. A polgármester elmondta, hogy a terület sajnos magántulajdonban van. Próbáltak egyezkedni a tulajdonossal, azonban a város jelenleg nem tud annyit fizetni a területért, amennyit kérnek érte.

Az egykori Balaton Bútorgyár területeAz egykori Balaton Bútorgyár területe

Sokan panaszkodtak a városrész alatt húzódó vízvezetékhálózat elöregedésére. Az alpolgármester erre azt felelte, hogy az útfelújítások során a Bakony-Karszt Zrt. munkatársai elvégzik a vezetékek cseréjét.

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.