Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tanóra a gyermekek jogainak világnapján

2015. november 20. 17:04 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
A gyermekek jogainak világnapján rendkívüli tanórát tartottak a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a Jendrassik-Venesz középiskolában.

Az ENSZ Közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. A nyilatkozat olyan konkrét jogokat fogalmazott meg, mint például a névhez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jog. Magyarország 1991-ben ratifikálta az egyezményt, ami így kötelező erejűvé vált hazánkban.

Magyarország Alaptörvénye kiemelt védelemben részesíti a gyermekkort. Kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Deklarálja továbbá, hogy a szülők kötelesek gondoskodni kiskorú gyermekükről.

A gyermekek jogainak minél szélesebb körű biztosítása érdekében ezen a napon figyelemfelhívó kampányt folytattak, ehhez kapcsolódva a Veszprémi Rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója tartott előadást a Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola egyik tizedikes osztályában.

Az interaktív tanórán az előadó és a diákok közösen beszélték meg, hogy milyen jogokkal rendelkeznek a gyermekek, és ezek miként jelennek meg mindennapi életükben. A jogok mellett természetesen szó esett a kötelezettségekről is, melyek megismertetésére és tudatosítására már a gyermekkorban nagy hangsúlyt kell fordítani.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.