2019. február 23., szombat
Alfréd névnap

A Tűztorony is készül a karácsonyra

Új, adventi dallamok csendülnek fel most vasárnaptól a veszprémi Tűztoronyban. A hangszín is változik.

Az Önkormányzat és a Laczkó Dezső Múzeum „ajándékaként” advent első vasárnapjától karácsonyig ünnephez illő zeneművek szólalnak meg a Tűztoronyban minden hétvégén.

Advent első vasárnapján az „Ó jöjj, ó jöjj üdvözítő!”, második vasárnap, azaz december hatodikán a „Harmatozzatok magasságos egek!” és a „Hull a pelyhes fehér hó”, advent harmadik vasárnapján az „Ó fényességes szép hajnal”, negyedik vasárnapján pedig a „Szentséges Szűz Mária” dallamok lesznek hallhatók a Tűztoronyból minden egész órában.

A Tűztorony zenetanítását nem ma kezdtékA Tűztorony zenetanítását nem ma kezdték

Karácsony szenteste a „Csendes éj”, majd az azt követő napokban „Csordapásztor és a Mennyből az angyal”, valamint a „Kis karácsony, nagy karácsony” részletei csendülnek fel.

A zenék kiválasztását szakmailag Rostetter Szilveszter orgonista segítette, aki elmondta, hogy a hangzás lényegesebben harangszerűbb lesz a mostaninál, a Tűztornyot a nagy tapasztalattal rendelkező székesfehérvári Első Magyar Toronyóragyár szakemberei programozzák át.

rostetter szilveszterrostetter szilveszter

Megvalósulni látszik az a törekvés, amit a Pannon Egyetem diákjai kezdeményeztek, hogy Veszprém városát a Tűztorony különböző zenéivel köszöntsük - mondta a hétfő reggeli sajtótájékoztatón Perémi Ágota, a reformot támogató Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

Brányi Mária alpolgármester szerint az új dallamok különlegessé teszik az adventi felkészülést, a jövőben pedig nemcsak adventkor, hanem a város más rendezvényei során is felcsendülnek majd új zeneszámok, amelyek turisztikai vonzerőt is jelenhetnek Veszprémnek.