Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Felgyorsítanák a menekültválság megoldására hozott intézkedések végrehajtását

2016. február 19. 15:01 // Forrás: mti
Az Európai Uniót sújtó migrációs válság kezelése során a migránsáradat mielőbbi megfékezésére, az unió külső határainak védelmére, az illegális migráció csökkentésére és a schengeni térség integritásának védelmére kell törekedni - áll az Európai Unió állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács által pénteken elfogadott zárónyilatkozatban.

A dokumentum szerint a nyugat-balkáni útvonalon érkező menekültáradat továbbra is súlyosan aggasztó, kezeléséhez összehangolt fellépésre van szükség, fel kell hagyni a migránsok más uniós országokba való továbbküldésének gyakorlatával, fel kell hagyni a koordinálatlan, egyoldalú intézkedésekkel.

A nyilatkozat leszögezi: végre kell hajtani a menekültek szétosztásáról hozott döntést, a menedékkérők viszont nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban akarnak menedéket kérni. Világossá teszi a dokumentum azt is: a külső határokon meg kell tagadni a belépést azoktól, akik nem tesznek eleget a beutazási feltételeknek, és menedékkérelmet sem akarnak az adott országban benyújtani.

EUROPOL: TÍZ ÉVE NEM VOLT EKKORA A TERRORVESZÉLY

Több mint tíz éve nem volt ekkora terrorveszély Európában - figyelmeztetett Rob Wainwright, az Europol európai rendőri együttműködési szervezetének igazgatója.

Wainwright - aki korábban a brit elhárításnál (MI5) a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni ügyosztályt vezette - megismételte, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet újabb nagyszabású merényletekre készül a kontinensen. "Számítani kell arra, hogy az IÁ vagy más, vallási alapon szerveződő terrorcsoport lesújt valahol Európában azzal a céllal, hogy a polgári lakosság körében hatalmas veszteségeket okozzon" - hívta fel a figyelmet az igazgató.

Úgy vélte, nem csupán csoportokkal, hanem magányos elkövetőkkel is számolni kell. Wainwright szerint az egyedül támadó merénylők jelentette veszély nem csökkent, a terrorcsoportokhoz kapcsolódó kockázattal párhuzamosan ugyanúgy fennáll, mint eddig.

Az Europol becslései szerint időközben 3-5 ezerre nőtt azon európaiak száma, akik terrorista kiképzőtáborban jártak, háborús tapasztalatot szereztek, majd visszatértek Európába. Wainwright arra figyelmeztetett, hogy a kontinensre visszatérő külföldi harcosok növekvő száma az EU-tagállamokat teljesen új kihívások elé állítja.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.