Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Futur Classique

2016. február 20. 22:28 // Forrás: Ecoport
„Tudjuk, hogy ha komolyan vesszük a pezsgőkészítés feladatát, a hegy idővel felfedi előttünk értékeit, és a jövő klasszikusai születhetnek meg kezeink között” ‒ mondják a Kreinbacher Birtoknál, ahol minden egyes palack pezsgő saját módszerek és irányelvek szerint készül.

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik, és évente további 20 hektárról szüretel. A birtok fejlesztése 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az európai uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. 2014-ben a Kreinbacher Birtok első itt készített pezsgőivel is bemutatkozott a Budavári Borfesztiválon, újabb fejezetet nyitva a hegy történetében.

A Futur Classique

Munkájuk során mindig az volt számukra a legfontosabb, hogy megtanulják, miként hozhatják ki a legtöbbet Somlóból. Ennek érdekében az általuk Futur Classique-nak nevezett szemléletet követik. Ez olyan módszerek és irányelvek összessége, amelyek az itt készült pezsgők egyedi karakterét és minőségét meghatározzák.

A pezsgőkészítés során felhasználják mindazt a szőlészeti, borászati tapasztalatot, melyet a Kreinbacher Birtok eddigi fennállása óta gyűjtöttek. A champagne-i pincemester, Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne többszáz éves tapasztalataira építenek.

A legfontosabb feladatot szerintük maga az idő végzi, hiszen minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Úgy vélik, a pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választották a Champagne-ban alkalmazott Coquard préseket, ezért figyelnek oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodnak a legjobb technológiához.

A pezsgőkészítésben a Somló emblematikus szőlőfajtájának, a Furmintnak új szerepet szánnak. Céljuk az ideális reduktív, neutrális, ám cizellált alapborok készítése. A szőlőművelés és az egyes munkafázisok ‒ így a szüret ‒ gondos időzítése mellett alapelvük, hogy kizárólag csak hibátlan minőségű, egészséges fürtök kerülhetnek feldolgozójukba.

A Kreinbacher pezsgői végső formájukat a szigorú kóstolópanel döntése alapján, a megfelelő dosage (cukortartalom) beállításával nyerik el. A Brut Nature-től a Brut és Extra Dry változatig minden pezsgőjük elkészítésekor kifinomult egyensúly elérésére törekszenek, amelyen a Champagne Paul Bara pincemestere és a birtok szakértői csapata együtt dolgozik.

Fogyasszuk elegánsan...! ‒ avagy pezsgőtippek a Kreinbacher Birtoktól

A birtok tradicionális pezsgői a furmint szőlőfajtára épülnek. A négyfajta pezsgő közül a legszárazabb a Brut Nature, a Brut Classic gyümölcsös és hosszú utóízű, az Extra Dry kellemesen kerek, a Prestige Brut pedig kifinomult, aromáitól és selymes buborékaitól különleges.

Így fogyasszuk őket!
Egy komplexebb tradicionális pezsgő 10‒11 Celsius fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. A legjobb és leggyorsabb módszer, ha jégvödörben jég és víz segítségével 8 fok körüli hőmérsékletre hűtjük a palackot, így a poharakba töltve máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.

Ha elegánsan szeretné kibontani, tartsa megdöntve, és a palackot forgassa, ne a dugót! Ha elég óvatos, hangos pukkanás helyett elegáns szisszenéssel zárhatja a műveletet, így a pezsgő nem veszít szén-dioxid tartalmából.

Válasszon öblös poharat! A legnevesebb Champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. A széles kehely szintén nem jó megoldás, ilyen pohárban túl gyorsan elvesznek a buborékok.

Ha a 45 fokban megdöntött pohár falára tölti az italt, a buborékok élvezetesebbek maradnak. Egyszerre ne túl sokat, inkább gyakrabban töltsön, mert a pezsgő a pohárban gyorsan melegszik. Ugyanezért a száránál vagy talpánál fogja a poharat!

Gesztesi Ákos | Fotó: Kreinbacher Birtok

Az Ecoport további cikkeit elolvashatja az ecoportmagazin.hu címen!

vehir.hu
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.