2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap

Futur Classique

2016. február 20. 22:28
Ecoport
„Tudjuk, hogy ha komolyan vesszük a pezsgőkészítés feladatát, a hegy idővel felfedi előttünk értékeit, és a jövő klasszikusai születhetnek meg kezeink között” ‒ mondják a Kreinbacher Birtoknál, ahol minden egyes palack pezsgő saját módszerek és irányelvek szerint készül.

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik, és évente további 20 hektárról szüretel. A birtok fejlesztése 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az európai uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. 2014-ben a Kreinbacher Birtok első itt készített pezsgőivel is bemutatkozott a Budavári Borfesztiválon, újabb fejezetet nyitva a hegy történetében.

A Futur Classique

Munkájuk során mindig az volt számukra a legfontosabb, hogy megtanulják, miként hozhatják ki a legtöbbet Somlóból. Ennek érdekében az általuk Futur Classique-nak nevezett szemléletet követik. Ez olyan módszerek és irányelvek összessége, amelyek az itt készült pezsgők egyedi karakterét és minőségét meghatározzák.

A pezsgőkészítés során felhasználják mindazt a szőlészeti, borászati tapasztalatot, melyet a Kreinbacher Birtok eddigi fennállása óta gyűjtöttek. A champagne-i pincemester, Christian Forget útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne többszáz éves tapasztalataira építenek.

A legfontosabb feladatot szerintük maga az idő végzi, hiszen minden tételnél a minőségi pezsgők kategóriájában előírt 9 hónapos érlelési idő minimum kétszeresét veszik alapul. Úgy vélik, a pezsgőkészítés folyamatában minden egyes részletnek jelentősége van. Ezért választották a Champagne-ban alkalmazott Coquard préseket, ezért figyelnek oda az érlelő terek megfelelő temperálására, és ezért ragaszkodnak a legjobb technológiához.

A pezsgőkészítésben a Somló emblematikus szőlőfajtájának, a Furmintnak új szerepet szánnak. Céljuk az ideális reduktív, neutrális, ám cizellált alapborok készítése. A szőlőművelés és az egyes munkafázisok ‒ így a szüret ‒ gondos időzítése mellett alapelvük, hogy kizárólag csak hibátlan minőségű, egészséges fürtök kerülhetnek feldolgozójukba.

A Kreinbacher pezsgői végső formájukat a szigorú kóstolópanel döntése alapján, a megfelelő dosage (cukortartalom) beállításával nyerik el. A Brut Nature-től a Brut és Extra Dry változatig minden pezsgőjük elkészítésekor kifinomult egyensúly elérésére törekszenek, amelyen a Champagne Paul Bara pincemestere és a birtok szakértői csapata együtt dolgozik.

Fogyasszuk elegánsan...! ‒ avagy pezsgőtippek a Kreinbacher Birtoktól

A birtok tradicionális pezsgői a furmint szőlőfajtára épülnek. A négyfajta pezsgő közül a legszárazabb a Brut Nature, a Brut Classic gyümölcsös és hosszú utóízű, az Extra Dry kellemesen kerek, a Prestige Brut pedig kifinomult, aromáitól és selymes buborékaitól különleges.

Így fogyasszuk őket!
Egy komplexebb tradicionális pezsgő 10‒11 Celsius fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. A legjobb és leggyorsabb módszer, ha jégvödörben jég és víz segítségével 8 fok körüli hőmérsékletre hűtjük a palackot, így a poharakba töltve máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.

Ha elegánsan szeretné kibontani, tartsa megdöntve, és a palackot forgassa, ne a dugót! Ha elég óvatos, hangos pukkanás helyett elegáns szisszenéssel zárhatja a műveletet, így a pezsgő nem veszít szén-dioxid tartalmából.

Válasszon öblös poharat! A legnevesebb Champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. A széles kehely szintén nem jó megoldás, ilyen pohárban túl gyorsan elvesznek a buborékok.

Ha a 45 fokban megdöntött pohár falára tölti az italt, a buborékok élvezetesebbek maradnak. Egyszerre ne túl sokat, inkább gyakrabban töltsön, mert a pezsgő a pohárban gyorsan melegszik. Ugyanezért a száránál vagy talpánál fogja a poharat!

Gesztesi Ákos | Fotó: Kreinbacher Birtok

Az Ecoport további cikkeit elolvashatja az ecoportmagazin.hu címen!

vehir.hu
2020. július 5. // Sarolta, Emese névnap