Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

A költségvetésről vitáznak

2016. február 24. 14:43
A város 2016-os költségvetése a februári közgyűlés legfajsúlyosabb témája. Az ülésről élőben tudósítunk.

Napirend előtt

8:25

Hartmann Ferenc frakcióvezető (Demokraták Veszprémért) a régi mozi és a régi ének-zenei iskola állapotának rendezésért interpellált. „Tudom, hogy az épületeknek magántulajdonosai vannak, tudom, hogy nehéz a megoldás, de köszönhetően a belvárosi rehabilitáció megvalósult ütemeinek, már nem tűrhetjük tovább ezen épületek rogyadozó látványát” – fogalmazott. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a szóban forgó épületek új funkcióval ellátása kulcskérdés. Jelen pillanatban a Petőfi Színház rekonstrukcióját készítik elő, ebben szerepet szánnak a két épületnek is.


8:37

„Továbbra sem látja indokoltnak helyi közoktatási kerekasztal megalakítását?” - kérdezte interpellációjában Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője. Az ötlet nem új, a képviselő már 2013-ban javasolta, a napokban pedig sajtótájékoztatón is újra felvetette. Porga Gyula jelezte, hogy továbbra sem tartja indokoltnak a helyi kerekasztal létrehozását, a működésbeli problémák nem önkormányzati hatáskörben vannak, helyben nincs tennivaló. A helyi sajátosságokat a KLIK tankerülettel egyeztetve képesek kezelni. Gerstmár Ferenc szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy az oktatás átszervezése hiba volt. Amíg az önkormányzatnak nincs lehetősége visszavenni az iskolák fenntartását, addig helyi közügyként kell kezelni a kérdést, erre egy kerekasztal működtetése lenne a megfelelő mód.

*

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) interpellációjában kezdeményezte, hogy a Brusznyai Árpád mártírtanárt ábrázoló, a Lovassy előtt található mellszobrot helyezzék át „a Lovassy Gimnázium főbejáratától, ha szembe állunk az épülettel, akkor balra, a jól kivilágított kavicságyas területre”. Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester megjegyezte, hogy "2006-ban Sólyom László köztársasági elnök valahogy mégiscsak odatalált a szoborhoz, talán a Lovassys diákoknak is sikerülni fog". Porga Gyula elmondta, hogy a polgármesternek nincs hatásköre a kérdésben, a szobor alapítványi tulajdonban van, annak esetleges áthelyezéséről ők dönthetnek.


8:50

A fűtési szezon október 15-től április 15-ig tart, a hőmennyiségmérőket áprilisban olvassák le. A díjvisszatérítést miért csak augusztus-szeptember hónapban kapják vissza a felhasználók? Van-e lehetőség a határidő csökkentésére? – kérdezte Némedi Lajos alpolgármestert Forgóné Kelemen Judit. Némedi Lajos alpolgármester (Fidesz-KDNP) kifejtette, hogy a VKSZ Zrt. a távhőszolgáltatás éves elszámolását május 31-én zárja, ezután az ügyfelek elszámolási módjának függvényében folytatják le a számlázást, és a törvényi határidők betartásával állítják ki a pótdíj-számlákat.

*

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) az ISZSZ ügyében zajló nyomozás állapotáról kérdezte a polgármester. Tervez-e feljelentést tenni a polgármester amiatt, mert egy volt fideszes önkormányzati képviselő foglalkoztatásával kapcsolatosan felmerült a hűtlen kezelés gyanúja? Porga Gyula elmondta, hogy nincs információja a nyomozással kapcsolatban, a rendőrség őt nem hallgatta meg az üggyel kapcsolatban. A foglalkoztatási kérdésekkel kapcsolatban az érintett munkáltató megkeresését javasolta.


9:09

Katanics Sándornak tett fel napirend előtti kérdést dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP). Felelevenítette, hogy Katanics tavaly büntető feljelentést tett egy helyi vállalkozóval szemben, az eljárásban azonban a vállalkozónak adtak igazat az eljáró hatóságok. „Tervezi-e a jövőben is, hogy büntetőfeljelentést tesz azok ellen, akik véleményt formálnak Önről? Kell-e félni Veszprém polgárainak Öntől?” – kérdezte Strenner. A képviselő arra is kíváncsi, bocsánatot kér-e képviselőtársa a perbe fogott vállalkozótól, illetve nem kíván-e lemondani képviselői mandátumáról vagy bizottsági elnöki pozíciójáról?

Katanics Sándor elmondta, Bősze Ferenc tanácsára perelte az említett vállalkozót, aki nem a közszereplő Katanics ellen, hanem a magánszemély tanár ellen szólt a média nyilvánossága előtt. "Aki nem a politikai tevékenységemet, hanem a civil foglalkozásomat, a magánszférámat veszi célba - talán azért, hogy elrettentsen -, azt perelni fogom" - fogalmazott, hozzátéve: továbbra is élni fog azzal a jogával, hogy megvédje magát. A képviselő felelevenített néhány olyan esetet, amikor kormánypárti képviselők vesztették el az általuk a jó hírnevük megsértése miatt indított pereket. Talán Orbán Viktornak, Lázár Jánosnak, Szijjártó Péternek is le kellene mondania? - kérdezte. Porga Gyula szerint Katanics Sándor továbbra sem érti a kérdés lényegét. Nem egy személyiségi jogi ügyről van szó, hanem egy büntető perről. A demokrácia velejárója, hogy el kell viselnünk, ha valaki a munkánkat minősíti.

*

Forgóné Kelemen Judit szerint a jutaspusztaiakat régóta zavarja a lőtérrel járó zajhatás. Tervez-e a polgármester tárgyalást kezdeményezni a Honvédelmi Minisztériummal a helyzet kezelésére? Porga Gyula írásban ígért részletes választ, annyit azonban szóban is elmondott, hogy a polgármesternek nincs hatásköre a kérdésben.

*

Takács László (Fidesz-KDNP), a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke felszólalásában a rendőrség munkáját méltatta. Elmondta, hogy az előző évekhez képest majd minden tekintetben javultak a bűnügyi mutatók és a nyomozásuk eredményességi indexe is. „Mindez azt eredményezte, hogy Veszprém amegyeszékhelyek közül az egyik – ha nem a – legbiztonságosabb város az országban.”

*

Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) frakcióvezető felszólalásában a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról szólt. A kommunista diktatúrák egyes becslések szerint 100 millió ember életét követelték az egész világon, Kelet-Közép-Európában az elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót. De a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport, vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, „vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.” Ovádi szerint az áldozatok példát mutatnak a ma már szabadságban és demokráciában élőknek is. Jelezte, hogy a Fidesz ifjúsági csoportja ma 17 órától tartja megemlékezését a Megyeháza téren.


9:18

Katanics Sándor szerint nem elegáns, hogy a polgármester hirtelen konzultációt rendelt el, miután az ellenzéki képviselők népszavazási kezdeményezést indítottak, majd a határidők tologatásával játszott, hogy a Színházkert problémájának megtárgyalását elkerülje. Brányi Mária szerint érdekes, hogy bár minden képviselő elfogadta az Integrált Településfejlesztési Stratégiát, de utólag tiltakoznak annak egyes elemei ellen. Forgóné Kelemen Judit megkérdezte, mikor kerülhet a postaládákba a konzultációs kérdőív? Válaszában a polgármester kifejtette, hogy a színházkerti kérdés kiesése miatt újra kell gondolni a kérdéssort, szeretné az új parkoló helyszínéről is megkérdezni a lakosságot. Hartmann Ferenc kijelentette: azzal, hogy a fejlesztés egyik elemét kritizálják, még nem az egész stratégiát támadják. Brányi Mária szerint vszont minden elemről lehetett kérdéseket feltenni, vitázni a stratégia elfogadása előtt." Amikor két éve döntést hoztunk, önök vagy nem olvasták el az előterjesztést, vagy nem tudták értelmezni azt", amikor pedig a programelemet értelmezni sikerült, rögtön a népszavazáshoz folyamodtak.


9:35

Katanics Sándor sürgősségi előterjesztést nyújtott be a magyar kormány által is elfogadott kvótarendszer elfogadásáról. Kifejtette, hogy Orbán Viktor aláírt egy olyan tartalmú nyilatkozatot Brüsszelben, ami ellentétes az önkormányzatnak a kvótarendszerrel szemben megfogalmazott határozatával. Nagyon szerencsétlen lenne, hogy amikor a kormányfő Brüsszelben megerősíti, hogy együtt kíván működni a kvótarendszer mielőbbi bevezetésében, akkor egy önkormányzatnak ezzel ellentétes határozata legyen érvényben – fogalmazott.

Ovádi Péter emlékeztetett, hogy a témában a márciusi EU-csúcson döntenek majd. A Fidesz-KDNP több mint tízezer alírást gyűjtött helyben a kvóta ellen. Hogy áll a DK kvótarendszert támogató aláírásgyűjtése? Czaun János (Fidesz-KDNP) Gyurcsány Ferenc szavait idézve kérte Katanics Sándort, hogy „legalább Veszprémben ne hazudjunk”. Stigelmaier Józsefné szerint a baloldal mindenáron azt akarja, hogy minél több „honfoglaló” érkezzen Magyarországba. Katanics Sándornak azt javasolta, hogy üljön vissza az általános iskolába szövegértést tanulni. Forgóné Kelemen Judit a Brüsszelben elfogadott dokumentumból idézte fel a a kvótát támogató részt. Némedi Lajos szerint Magyarország szabadságharcot vív, így szó sem lehet róla, hogy az előterjesztést napirendre vegye. Katanics szerint a kormányfő kétarcúan viselkedik, másként interpretálja a dolgokat idehaza, mint külföldön. Egy súlyos ügyet kellene közös bölcsességünkkel kezelni, nem pedig az embereket megfélemlítő kommunikációt folytatni. Katanics Sándor indítványát 4 igen és 13 nem mellett nem vette napirendjére a közgyűlés.


Napirend

9:45

Mivel a központi ügyelet ellátására beérkezett pályázatok közül a legkisebb működési összeggel számoló is magasabb összeget kér, mint amit az önkormányzat korábban elfogadott, így emelni kell az erre szánt keretet 147 millió forintra. Gerstmár Ferenc szerint kérdéses, hogy az eredeti működési rendszerhez (amikor a veszprémi háziorvosok látták el az ügyeletet) képest valóban kedvezőbb-e a kiszervzés? Katanics Sándor szerint az ügyelet költözésekor méltatlan eljárást folytattak le. Forgóné Kelemen Judit arra kérdezett rá, hogy volt-e piackutatás a pályázat kiírása előtt? A polgármester emlékeztetett, hogy a háziorvosoknak nem az óradíjjal volt problémájuk, hanem nem akartak kórházi körülmények között dolgozni; korrekt egyeztetést folytattak velük. Az új rendszerben működő ügyelettel kapcsolatban panasz nem érkezett. A keret 147 millió forintra emelését 16 igen szavazattal elfogadták.


9:56

Több esetben változnak a személyes gondoskodást nyújtó ellátások díjai. Emelik a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményében az intézményi térítési díjat: azt étkezés igénybevétele nélkül 1.910 forintban (2015. évben 1.640 forint volt), étkezés igénybevételével 2.910 forintban (2015. évben 2.570 forint volt) állapítják meg. A ténylegesen fizetendő - az intézményvezető által megállapítandó - személyi térítési díj azonban nem haladhatja meg az ellátott jövedelmének 15 %-át csak napközbeni tartózkodás, 30 %-át napközbeni tartózkodás és ott étkezés esetén.

*

Kiterjesztik a természetben nyújtott települési támogatások körét a szünidei gyermekétkeztetésre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek számára. A szünidei gyermekétkeztetést a bölcsődei ellátásban, vagy óvodai nevelésben részesülő gyermek részére a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény vagy az óvoda zárva tartásának időtartama alatt valamennyi munkanapra, a zárva tartás kezdő napját megelőző 8. munkanapig lehet igényelni. A nappali tagozatos tanuló részére a nyári szünet időtartamában legfeljebb 43 munkanapra és az évközi szünet időtartamára eső valamennyi munkanapra lehet igényelni – a nyári szünet időtartamára vonatkozóan az adott évben május 1. és május 31. között, az évközi szünet időtartamára vonatkozóan az adott évközi szünetet megelőző hónap 1. napjától a hónap 20. napjáig kell benyújtani az igénylést.

10:15

A költségvetés vitája következik. Az idei költségvetésről írt részletes elemzésünket itt olvashatja el. A költségvetéssel kapcsolatos további cikkeinket itt gyűjtöttük össze. Némedi Lajos szerint a költségvetési javaslat elfogadható, stabil, kiszámítható a városüzemeltetés és az intézmények működése szempontjából. Katanics Sándor elmondta, hogy a pénzügyi bizottság pozitívumként értékeli, hogy a fiatalok támogatása kiemelten jelenik meg a költségvetésben. Személy szerint azt emelte ki, hogy ingatlanértékesítés tervezett bevétele rejt magában kockázatokat. Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) hangslyozta, hogy a költségvetés lehetővé teszi a nemzetközi kapcsolatok, testvérvárosi együttműködések további működését és erősödését. Értékelte azt is, hogy továbbra is támogatják a kiemelt művészeti csoportokat és a jelentős fesztiválokat. Örömmel nyugtázta a dózsavárosi fejlesztéseket, útfelújításokat. Dr. Strenner Zoltán kiemelte a gyermekétkeztetés kiterjesztését, ami az iskolaidőn túl a szünidőre is elérhetővé válik. Az egészségügyi feladatokat költséghatékonyan látják el.

Halmay György (Fidesz-KDNP) a fiatalokat segítő tételeket emelte ki, így a Lélektér Alapítvány és a Veszprémi Ifjúsági Közalapítvány támogatását. Komoly beruházási tételek szerepelnek az Egry úti óvoda, a gyulafirátóti óvoda újjáépítésére, a Vetési tornatermének fejlesztésére, a Stadion fejlesztésére. Több mint 72 millió forintot tesz ki a köznevelési intézmények felújítása. Kiemelte a Pápai út fejlesztésének előkészítését, a Kőbánya út rekonstrukcióját, a Festő utca felújításának tervezését. Tovább bővül, gyarapszik, szépül az állatkert is.


10:32

Továbbra is költségvetés a téma. Gerstmár Ferenc szerint hiába az uniós források, az állami adósságátvállalás, egyre kisebb a mozgástér. Nagyobb lehetőség lenne, ha az önkormányzat teljes autonómiával rendelkezne a 11 milliárdos TOP-pályázati pénzzel, és nem kormányzati elvárásoknak kellene megfelelni. Tavaly 800 millió forintos ajándékot kapott a város az időközi választás miatt, és most látszik az, hogy enélkül milyen kevés pénz jut például útfelújításra. Ez a minimális mozgástér költségvetése. Forgóné Kelemen Judit sajnálattal látja, hogy az önkormányzat nem szán pénzt az óvodai felújításokra. Ha meg akarjuk tartani az intézmények szolgáltatási színvonalát, akkor az aprónak tűnő dolgokra - mint egy csoportszoba kifestése - is figyelni kell. Pozitív, hogy a fiatalok részére ifjúsági keretet különítenek el és ösztöndíjprogramot is indítanak, ezeken az összegeken azonban lehetne még emelni. Jelezte: a költségvetésben vannak olyan elemek, amiket nem tud támogatni.

Katanics Sándor kiemelte az állatkert fejlődését, amiben minden veszprémi örömét leli, és az jó hatással van a vendégéjszakák számára is. Fájdalommal figyeli azonban a közoktatást érintő sorokat a költségvetésben, az iskolák állami fenntartásba kerülése óta ugyanis tart a lejtmenet, a napi működési feltételeket inkább akadályozza, mint segíti az intézményrendszer. Felfoghatatlan mértékű a fluktuáció például a takarító személyzetben. A képviselők többsége nem arra törekszik, hogy visszakapjuk az intézményeinket. Hiányzik egy oktatási iroda, a 3-4 évvel ezelőtti nem tökéletes, de a mostaninál sokkal jobb működési rendszer. "Értenünk kellene a kockásingesek üzenetét." Ha csak a tűzoltásra futja, az nagy baj. Panaszkodott amiatt is, hogy a periféria nem ugyanazt a szolgáltatási minőséget kapja, mint a belváros, holott az adót ők is ugyanolyan tisztességesen fizetik. A képviselő a szerénység költségvetésének nevezte az előterjesztett büdzsét.


10:45

Még mindig költségvetés. Brányi Mária elmondta, hogy közel 260 millió forintot költenek arra, hogy elindítsák a Területfejlesztési Operatív Programban megfogalmazott fejlesztéseket. Ezek a fejlesztések segítk a munkavállalást, a munkába járást, a fiatalok jövőképének kialakítását. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években milyen látványos változások történtek a városban - a Hangvilla létrejötte, belváros megújulása -, és ezt a folyamatot szeretnék folytatni. Azért nincsenek most nagy felújítások az óvodában, mert több olyan is van, amit a következő években teljesen új épületbe költöztetnek majd. Szerinte jelentős fejlesztések vannak a perifériákon is, felújítják a közösségi házat Kádártán, új óvodát építenek Rátóton, ahol egy bölcsődei csoport működésének feltételrendszerét is kiépítik. Készülnek a volt piarista gimnázium feljítására is közel egymilliárd forintos forrásból. Nem értett egyet Gerstmár Ferenccel abban, az önkormányzat mozgásterét illetően, "senki nem tartott fegyvert a fejünkhöz, hogy erre vagy arra hívjunk le támogatást".


11:07

Költségvetés. Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) kijelentette, hogy egy biztonságos költségvetést terjesztett elő a polgármester. Az adóbevételek tekintetében helyenként jelentős növekmény figyelhető meg, ugyanakkor elindult egy adócsökkentés is közel 45 millió forint mértékben. Gerstmár Ferenc emlékeztetett, hogy az operatív programokat a kormányzat koordinálja, közlekedésfejlesztésre több százmillió forinttal kevesebbet tudunk költeni, mint szándékoztunk volna, nem fér bele sem a bérlakás-építés, sem a kulturális negyed fejlesztése, holott ezek Veszprém szempontjából prioritást élveztek. Brányi Mária emlékeztetett, hogy a megyei jogú városok dedikált forrásokat kaptak a TOP-on keresztül, amit 9 beavatkozási téma között használhatta fel. Ezek között egy meghatározott arányrendszer mentén mindenki maga határozhatta meg a prioritásait. Ovádi Péter szerint stabil, párbeszéden alapuló, a jövőt megalapozó költségvetést tárgyalnak. Nem igaz, hogy az állam magára hagyta az önkormányzatokat, számos támogatást nyújt. A költségvetés üzenete az adócsökkentés. Porga Gyula emlékeztetett, hogy az ellenzék által a korábbi években a "szakadék szélén táncolás" jelzővel illetett költségvetésektől eljutottunk a "szerény" jelzőig, a visszafogott kritikák dicsérettel érnek fel.

A 2016-os költségvetést 12 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.


11:12

Több ponton módosították a Vagyonrendeletet. A változások értelmében a polgármester dönthet ingóság haszonkölcsönbe adásáról közfeladat ellátására, határozott időre, továbbá közös tulajdont megszüntető szerződés megkötéséről. A Tulajdonosi Bizottság átruházott hatáskörben dönthet telekalakításról, ha az érintett vagyontárgy vagyonkataszteri értéke nem haladja meg az 50 millió forintot.

*

Az önkormányzat új alapokra kívánja helyezni a bérlakásokkal való gazdálkodást, mellyel új, innovatív megoldások bevezetésére is lehetőség nyílik. Az önkormányzati bérlakások kezelésére létrehozott VESZOL (a szolgáltató működéséről korábban itt írtunk) számára lehetővé válik, hogy az önkormányzati bérlakás bérletére jelentkezők közül elsődlegesen az érintett helyzetét, körülményeit és lehetőségeit figyelembe véve tegyen javaslatot arra, hogy ki legyen az adott lakás bérlője.

Arról is döntöttek, hogy az újra önkormányzati kezelésbe került Színészházat a jövőben bérlakásként kívánja hasznosítani.


11:40

Látványos változások várhatók a Takácskert I. mellett található, jelenleg 6144/4 helyrajzi számú területen, ahol a H-REAL Kft. tervez fejlesztéseket. A kivitelező a 8-as út leendő különszintű csomópontjának körforgalma és a Takácskert I. bejárati csomópontja között egy T-kereszteződést alakítana ki saját költségén, amit később átadna az önkormányzatnak. A területen több száz lakásból álló lakópark épülne, amit megvalósulása esetén az említett T-kereszteződés nem tudna elégségesen kiszolgálni, ezért a Vámosi úton újabb körforgalmú csomópontot hoznának létre.


11:50

Az Alkohol - Drogsegély Ambulancia Egyesület beszámolt a szenvedélybetegek 2015. évi nappali ellátásáról. Az intézmény veszprémi bejelentett lakhellyel, bejelentett tartózkodási hellyel, ill. hajléktalan esetében veszprémi tartózkodási hellyel rendelkező személyek részére biztosított napközbeni ellátást. 2015-ben összesen 53 főt láttak el. Napi szinten 20 főnek nyújtottak ellátást. Az év során 32 kliensnek szűnt meg a megállapodása, 6 új ellátott jelent meg az intézményben.

*

Az önkormányzat és a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Közhasznú Egyesülete Tapolca együttműködési szerződést kötött a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményében, intézményi jogviszonnyal és veszprémi lakóhellyel rendelkező fogyatékos személyek támogatott lakhatása érdekében. Az azóta eltelt egy évben 6 fő 18. életévét betöltött értelmileg akadályozott személyt, 5 leányt és 1 férfit segítettek lakhatáshoz.

*

A NAPÁVA Szociális Gondozó Közhasznú Nonprofit Kft. házi segítségnyújtás szociális alapszolgáltatást nyújt. Feladataik közé tartozik a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzése, annak elhárítása, elháríttatása. Szükség esetén tájékoztatást nyújtanak egyéb szociális ellátási formákról is. Kiemelt feladatuknak tartják a gondozottak sorsának figyelemmel kísérését. 2015. 12. 31-én az ellátottak létszáma: 306 fő volt.


12:00

Az önkormányzat szolgáltatásvásárlási szerződést kötött a VESZOL Kft-vel az önkormányzati bérlakásállomány kezelésére vonatkozóan. Jövő évtől az önkormányzat legfeljebb évi nettó 13,2 millió forintot fizet ki erre a célra a VESZOL-nak, míg 2016-ra vonatkozóan nettó 9,9 millió forintot. A szerződést 2016. április 1. napjától kezdődően, határozatlan időre kötik. Forgóné Kelemen Judit arról kérdezett, hogy a lakásban, annak berendezésében kárt tevő lakókkal szemben milyen szankciókat lehet érvényesíteni, fel lehet-e bontani a szerződést? Mint kiderült, a lakástörvény ezt szabályozza, és lehetőséget ad a szerződés felbontására.

*

Veszprémnek a 2014-2020 uniós költségvetési ciklusban a „Gazdaság-fejlesztéshez kapcsolódó foglalkoztatás-fejlesztés” intézkedés keretében 963 millió forint keretösszeg áll rendelkezésére. Az elfogadott Integrált Településfejlesztési Program alapján ezt az összeget a Foglalkoztatási Paktum két ütemben történő megvalósítására fordítja az önkormányzat. Az első ütemre vonatkozó támogatási kérelmet 2016. március 17-ig kell benyújtani, az ebben az ütemben rendelkezésre álló keretösszeg 482 millió forint.


12:10

Veszprém város az idei évben ünnepli az észtországi Tartu településsel a két város között fennálló testvérvárosi kapcsolat 45. évfordulóját. Ez alkalomból a két polgármester (Porga Gyula és Urmas Klaas) március 17-én, ünnepélyes keretek között írja alá a testvérvárosi szerződés kiegészítéseként elfogadott jubileumi záradékot.

Az észtországi Tartu városának képviseletében Urmas Klaas polgármester, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester ünnepélyesen kinyilvánítjuk, hogy az 1971-ben aláírt testvérvárosi szerződésünket megerősítjük.

Testvérvárosi kapcsolataink ápolása során közösen olyan nagyszerű eredményeket értünk el, amelyek a megkezdett munka folytatására késztetnek minket.

Hiszünk benne, hogy Tartu és Veszprém közti testvérvárosi kapcsolat nem csak e két város számára hordoz további lehetőségeket, hanem elősegíti az észt és a magyar népek közti, történelmi gyökerekkel bíró barátság ápolását is.

Tartu és Veszprém városának nevében e „Jubileumi Záradékban” rögzítjük elhatározásunkat, hogy városaink személyes és intézményi kapcsolatait tovább erősítjük. Ápoljuk országaink és közös európaiságunk örökségét, amelynek megőrzéséért felelősséget érzünk.

A testvérvárosi kapcsolataink kialakítása óta eltelt 45 esztendő tapasztalata nyomán tovább gondozzuk barátságunkat és együttműködésünket, amely mára történelmi léptékűvé vált.

*

A Magyar–Lengyel Barátság Napját évente felváltva rendezi egy-egy magyar és lengyel város. A rendezvények időtartama általában 2-3 nap márciusban, amelyek színes programokkal tarkítottak, a kísérő programok már akár előtte egy héttel megkezdődnek. A programokat 2007 óta szervezik meg, magyar részről eddig Debrecen, Óbuda, Ópusztaszer, Eger, illetve idén Budapest vállalta a házigazda szerepét. Mivel Veszprém kiváló kapcsolatokat ápol lengyel partnereivel – elsősorban testvérvárosunk, Tarnów révén –, így az önkormányzat úgy döntött, hogy megpályázza a 2018-as Magyar–Lengyel Barátság Napja rendezési jogát. Halmay György beszámolt arról, hogy öt veszprémi iskolának van lengyel partnerintézménye. Tegnap tarnówi intézményvezetők érkeztek városunkba a 2016-os együttműködések egyeztetésére. A 2014-es önkormányzati választás névjegyzékében a lengyelek alkották a legnagyobb létszámú kisebbséget.



12:15

Az önkormányzat idén 18 millió forinttal támogatja a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft (illetve rajta keresztül a felnőtt futball csapat) működését.

*

Kiköltöznek az Ádám Iván utcai rendelőből az eddig ott dolgozó háziorvosok. A praxisok ideiglenesen a Komakút téri rendelőintézet harmadik emeletén működnek majd. Végleges helyük a tervek szerint 2017-re elkészülő önkormányzati tulajdonú egészségházban lesz, amit a Kabay utcában, a Kossuth iskola mellett építenek fel. Az Ádám Iván utcai ingatlant a Rátesz Kft. vásárolja meg.

*

Kiírták a Civil Keret pályázatokat, a pályázattal kapcsolatos részletes tudnivalókat hamarosan lapunkban is közöljük. A pályázat teljes keretösszege 4 millió forint. Működésre maximum 50 ezer, programokra legfeljebb 200 ezer igényelhető. Virágosításra idén nem írnak ki külön kategóriát. A pályázat benyújtási (postára adási) határideje 2016. április 4. (hétfő).


EZ TÖRTÉNT MÉG

  • Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Tulajdonosi Bizottságának nem képviselő tagja, Tósokiné Kovács Aranka lemondott. A helyére Molnár Dánielt választották meg.
  • Több területre vonatkozóan (hrsz: 2358/9, 464, 4941, 2066/7, 4972, 4269) módosították Veszprém településrendezési eszközeit.
  • Módosították a Szemünk fénye programhoz kapcsolódó megállapodást úgy, hogy a Caminus Zrt bruttó 26.837.640 forinttal csökkenti bérleti díj követelését az önkormányzattal szemben.
  • A Veszprémi Ifjúsági Ház működtetését a Lélektér Alapítvány veszi át, erre a célra idén 4 millió forintot biztosít az önkormányzat.
  • Zárt ülésen döntöttek a Művészetek Háza igazgatói pályázatáról, illetve a Pro Urbe díjak adományozásáról.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.