Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jó helyek: Veszprém Ajándék

2016. február 28. 17:03
Ajándékot Veszprémről veszprémieknek, ne csak külföldieknek! Miért ne működhetne? Nagyjából így írható le röviden a Rákóczi utca 1. szám alatt található üzlet, a Veszprém Ajándék filozófiája.

Persze a boltban nevével ellentétben nemcsak szuveníreket kínálnak, legalábbis nem feltétlenül a hagyományos értelemben vett ajándékokat: az üzlet kínálatának csupán egyik bázisát alkotják a veszprémi tájakkal, jelképekkel díszített apróságok. A másik fő vonalat a Parker és Waterman golyós- és töltőtollak árusítása adja – meséli Bisztránné Adamecz Hortenzia tulajdonos.

„Nagykereskedőként már 20 éve foglalkozunk ezeknek a márkás tollaknak a forgalmazásával, így az üzletben nagyrészt most is erre helyezzük a hangsúlyt. Természetesen kiváló ajándékként szolgálnak ezek is például diplomaátadóra, ballagásra, születésnapra, karácsonyra, egyéb ünnepekkor, de egy Parker vagy Waterman toll jelentősége talán az üzleti életben mutatkozik meg a leginkább. Az uniós csatlakozást is egy Waterman tollal írták alá.”

A több mint 125 éves történetre visszatekintő, nagy gonddal elkészített íróeszközök értékét elsősorban a nemes anyagok használata és a csúcsminőségű kivitelezés adja. Bár egy-egy darabért borsosabb árat kell fizetni, egy ilyen toll státuszszimbólum is.

Ha tehát fontos nekünk a presztízs, vagy egyszerűen csak rajongunk a régmúltat idéző dolgokért, ha szeretnénk átélni, milyen érzés töltőtollal írni, irány a Veszprém Ajándék üzlet, ahol kis segítséget is adnak a kezdéshez.

Hortenzia elmondása szerint a bolt ötlete akkor született meg, amikor egy turistával a városban sétálva rádöbbentek, nincs igazán olyan szuvenír, amely Veszprémet vagy az országot reprezentálja. Azóta ez a probléma már megoldódott, s rengeteg egyedi ajándéktárgy közül válogathatunk az üzletben: képeslapok, naptárak, kulcstartók, bögrék, képkeretek, faliképek, papírtáskák, konzervdoboz alakú és faliórák, s még megannyi apróság hirdeti Veszprém és Magyarország szépségét.

„Szeretnénk minél távolabbra eljuttatni a város jó hírét, megmutatni, hogy újra és újra érdemes visszatérni ide. De nemcsak a külföldieket szeretnénk elérni, az itt lakóknak is igyekszünk érdekességekkel szolgálni.”

Az egyes tárgyakat, vagy azok elemeit jórészt az üzletben, saját maguk készítik festőművész, grafikus, tervezőművész kollégák közreműködésével, illetve kisebb műhelyekben, több cég összefogásával. Szorosan együttműködnek az önkormányzattal is, például az alkotások engedélyezését illetően, de a szabályok betartása mellett a kollégák mindig belecsempészik a munkákba az egyéni ízlésvilágukat is. Így bizonyos szempontból, ha itt ajándékot veszünk, egy kicsit művészetet is veszünk. A tradíció mellett az innovációra is odafigyelnek – folyamatosan előrukkolnak valami újdonsággal, hogy valóban a veszprémiek igényeit elégítsék ki.

Elköteleződésüket egyébként az is mutatja, hogy a kereskedelem mellett szolgáltatóként is részt vesznek a környék életében: vállalnak gravírozást, feliratozást – akár a tollakra, egyéni kívánság szerint tárgyainkra –, óriásnyomtatást, bélyegzőkészítést, lézervágást, serlegek forgalmazását, nevesítését, különféle díjak tervezését, elkészítését. De nagy szerepet vállalnak a város díszítésében is, különböző üzletek külső-belső dekorációjában – például az ő kezük munkáját dicséri a nemrégiben nyílt Boccaccio Bistro dizájnja –, világító plexi feliratokat, totemoszlopokat készítenek. Mondhatjuk, ajándékoznak így is. Veszprémnek, az országnak, lakóinak.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.