Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Képes kirándulás a Balti-tengernél

2016. március 19. 10:38
Arvo Iho észt operatőr-fotográfus Balti-tenger mentén című kiállítását nyitották meg pénteken a városházán.

A fotókiállítás a Finnugor Kulturális Programsorozat részeként mutatkozott be Veszprémben. A képeket a budapesti Észt Intézet adta kölcsön, akik az észt Tengeri Kultúra Éve keretében mutatták be Iho fotóit. A tárlat Észtország partmenti lakóinak mindennapjait mutatja be, a tenger ugyanis alapvetően határozza meg az észtek életmódját, identitását.

„Az Észt Kulturális Minisztérium 2000 óta szervez tematikus éveket” – derül ki az Észt Intézet honlapjáról. – „Az elmúlt bő évtizedben megrendezték egyebek mellett a Színház, a Múzeumok, a Művészet, Mozgás és a Zene évét. Idén a tengeri kultúra kerül a fókuszba. Az év célkitűzése, hogy bemutassa a tenger sokszínűségét és a tengerhez kötődő gazdag kulturális hagyatékot, miközben a tengeri kultúra jövőjének is figyelmet szentel.

A parti népek számára a tenger időtlen idők óta a túlélés alapja, sokoldalúságának köszönhetően pedig a mai napig fontos gazdasági és kulturális szereppel bír. Eltekintve a szovjet időktől, amikor a háttérbe szorult, tárgyi és szellemi kulturális hagyatéka nem veszett el teljesen.

Arvo Iho (fotó: Baltic Film and Media School)Arvo Iho (fotó: Baltic Film and Media School)

Napjainkban a tenger elsősorban a nyárral, a pihenéssel és napsütéssel kötődik össze az átlagember mindennapjaiban, ez azonban alig néhány évszázados tradíció. A tematikus év rámutat, hogy a tenger az észt történelem, munka, konyha, kultúra, oktatás és hagyományok szerves része, de fontos szerepet kap a hitvilágban is.”

A veszprémi kiállítást Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg. „Az idő olyan, mint egy folyó: nem lehet rajta végigtekinteni a forrástól a torkolatig. A pillanat tünékeny, a fénykép mégis megragadja” – fogalmazott az alpolgármester. – „Ha utazik az ember, talán jobban átérzi a múlékonyságot. Érzékszerveink érzékenyebben működnek, jobban tudatosul bennünk, hogy életünkben csak egyszer látjuk úgy azokat a helyeket és embereket.”

Némedi LajosNémedi Lajos

„Ma egy régi baráti kapcsolatunkra gondolunk egy távoli nép fiaival, akikkel barátságunk kezdetekor nem tartoztunk a szabad népek sorába. De elődeink szerencsére ebben a kérdésben állhatatosak és kitartóak voltak, megnyilvánulásaik mind őszinték és tiszta szívből szólóak voltak egymás fele.”

A megnyitón közreműködött Ungvári Eliza, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákja és Áfrány Gábor, a Művészetek Háza „médiaművésze”.

Ungvári ElizaUngvári Eliza

Avro Iho 1949-ben született az észt Rakveres városban, finn családba. Már katonáskodása közben szenvedélyévé vált a fotózás, és ez a rajongása meghatározta későbbi sorsát. 1976-ban operatőrként végzett Moszkvában. Sok játékfilm operatőre és rendezője. Filmjeiben a kis népek életét és kultúráját mutatta be.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.