Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sportban, bölcsődei férőhelyekben és egészségügyben gazdagodik a város

2016. március 31. 15:14
Folyamatban az uszodaprojekt, a következő években több TOP-os pénzt kap Veszprém, bölcsődét is bővítenek, emellett egy egészségházat is felhúznak a városban.

A csütörtöki közgyűlésről részletesen közvetítettünk, azonban most összeszedtük annak néhány lényegesebb elemét.

Uszoda

Az LMP-s Gerstmár Ferenc kérdésére Némedi Lajos csütörtökön tájékoztatott az uszodaprojekt aktuális helyzetéről: A kormány tavaly döntött az uszodaépítés támogatásáról, melynek előkészítésére annak idején 25 millió forintot adtak Veszprémnek. Az ütemezési javaslatot tavaly márciusban küldte meg a kormánynak a városvezetés, ami alapján novemberben alá is írták a támogatási szerződést.

Ez alapján Veszprém saját forrásán készít egy megvalósíthatósági tanulmányt, amit a közgyűlés elé terjesztenek, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak továbbítanak. A megvalósíthatósági terv februárban készült el, ezt elküldték előzetes véleményezésre a minisztériumnak, amit a közgyűlés a jövő hónapban tárgyalhat. Ekkor tárgyalhatnak a megépítendő uszoda végleges helyéről is.

Megvannak a pénzek

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) vetette fel csütörtökön, hogy amióta Veszprémnek nem fideszes parlamenti képviselője van, sorra kimaradunk a pályázati pénzosztásokból. Brányi Mária alpolgármester szerint viszont illene képben lennie a Költségvetési és Pénzügyi Bizottság most leváltott elnökének, hisz minden pénz megvan, az előző fejlesztési ciklusban pedig régiós viszonylatban Veszprém városa nyerte el a legtöbb fejlesztési pénzt, közel tízmilliárd forintot. Elhangzott: a következő évekre pedig ennél garantáltan több forrást kap a város a Területi Operatív Program keretében. Porga Gyula elmondta még, hogy Veszprémbe áramló pénz lehívásánál egyébként nem csak a városvezetés, hanem az országgyűlési képviselő is tudna lobbizni.

A leváltás

A márciusi közgyűlés minden bizonnyal „leghangosabb” fejezete Katanics Sándor, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökének leváltása volt. A miértekről sajtótájékoztatók is voltak, melyekről itt írtunk részletesen. A Fidesz szerint a feljelentgetésekkel Papp János szelleme kopogtat a városban, míg az ellenzék természetesen azt mondja, hogy alaptalan a támadás annak ellenére, hogy a bíróság is döntött: nincs igaza Katanicsnak.

A napirendi pont megvitatása közben több ellenzéki és fideszes politikus között alakult ki vita, melynél érdekességszámba ment, hogy a jobbikos Forgóné Kelemen Judit jobban védte Katanics Sándort, mint a baloldali politikus szövetségesei. Ellenzékiként a legprofibban talán Gerstmár Ferenc viselkedett: végig csöndben volt. (A vita egyebek mellett részletesebben olvasható a tegnapi tudósításunkban.)

Egészségház épül

Mivel nem akadt rá konkrét vevő, a veszprémi önkormányzat mégsem értékesíti a tulajdonában levő Kabay János utca 4716/2 hrsz. alatti 50 millió forint értékű ingatlanját. A terület végül önkormányzati tulajdonban marad, és ott a közeljövőben egészségház épül, amiben három felnőtt praxis (a korábban az Ádám Iván utcában működött, és ideiglenesen a rendelőintézetbe költöztetett háziorvosok) és két védőnő szolgálat kap majd helyet.

Bölcsőde bővül

40 millió forintból bővítik idén az Aprófalvi Bölcsődét - tudtuk meg tegnap a közgyűlésen. Az épület egyik, akkoriban csoportszobaként működő - szárnyát a gyerekszám csökkenése miatt egykor egy külön bejáratú kondicionáló teremmé alakították át. A tervezett beruházásban a kondicionáló terem helyén most az eredeti állapot szerinti bölcsődei csoportszobák létesülhetnek, növelve ezzel az intézmény befogadóképességét.

Ge. Á.
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.