Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Navracsics: válaszút előtt áll az Európai Unió

2016. április 8. 13:45 // Forrás: MTI, VEHIR
Az integráció kérdésében megkerülhetetlen döntést kell hamarosan meghoznia az Európai Uniónak. El kell döntenie, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a második Eötvös Károly Jogásznapon tartott előadást a Veszprémi Törvényszéken péntek délelőtt.

A politikus 40 perces beszédében felvázolta az Európai Unió és elődjeinek alapításának kezdeteit, aminek mindig is egyik sarokköve volt az integráció. Az Európai Unió elvileg azért jött létre, hogy a politikát lehetőség szerint kiküszöböljék a kontinens életéből, szorítsák azt a perifériára, és azokon a területeken előrehaladva, melyek nem a politika feladata, önszabályozva, kikényszerítő eszközök nélkül jusson előre.

A terv az volt, hogy szakemberek, jogászok és közgazdászok fogják majd előre vinni a szervezet működését, ám az elmúlt időszak eseményei - az euróválság és a migránsválság - bizonyítják azt, hogy jelentősen átpolitizálódott az Európai Unió, és mára eljutott arra a pontra, amikor meg kell hoznia azt a nehéz döntést, hogy a nemzetállamiság vagy az európai államiság irányába haladjon tovább? „Kérdés az is, hogy van-e elég kapacitása erre?”

A történelmi áttekintés során Navracsics beszélt arról, hogy nem először fordult elő az EU történetében, hogy a "politikai logikát nem lehet megkerülni". Erre jó példa volt az "üres székek politikája" 1966-67-ben, amikor Franciaország nem küldte el delegáltját a tanácsülésre, ezzel megakadályozva a közös mezőgazdasági politika megalkotását. Megjegyezte: 1979 óta egyre alacsonyabb a részvételi arány az uniós választásokon, ami felveti a kérdést, hogy legitim módon képviselik-e a választóikat az uniós képviselők.

Euróválság

Az euró válságról beszélve Navracsics elmondta, hogy a nemzeti szuverenitást legjobban az ország fizetőeszköze jelképezi. A közös pénznem 2000-es bevezetését sokan üdvözölték, ám itt is ellentmondások tapasztalhatók: az eurót úgy vezették be, hogy közben az ezt garantáló intézményrendszer nemzeti szinten maradt a tagországok között.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az unió tagországai közt egyetlen ország van, amely első perctől kezdve nem felel meg az eurózóna követelményeinek, és minimálisan sem tartja be a rá vonatkozó kötelezettségeket: Az a Görögország, amely évek óta tudatosan megszegi a magára vállalt uniós szabályokat. „Ez az euróválság első olyan lépése, amely komoly politikai léket ütött a közbizalmon."

Migránsválság

A politikai jogkövetés iránti bizalmat súlyosbította a migránsválság, amely az európai unió döntés hozatalában két szempontból eredményezett új helyzetet: elsőként fordult elő az unió fennállása óta, hogy minősített többséggel vittek át egy olyan döntést –kvótarendszer bevezetését-, amely a tagállamok szuverenitását érinti, másrészt egyedülálló az a jelenség is, hogy erre válaszként két tagország - Magyarország és Szlovákia - azonnal az Európai Bírósághoz fordult.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.