2019. szeptember 22., vasárnap
Móric névnap

Festői a panoráma az újonnan átadott kilátóról

Ma délelőtt került sor a Gizella Királyné Kilátó ünnepélyes átadójára. A 8 méter alapkörű, 22 méter magas építmény a Gulya-dombi parkerdőben, az állatkert bejárata mellett várja a látogatókat.

„A jövő a kezünkben van” közjóléti beruházási sorozat keretében most egy új kilátóval lett gazdagabb a Királynék városa. Az átadón Schumacher István, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója mellett Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott és Bitay Márton államtitkár is megoszttta a közönséggel ünnepi gondolatait.

Schumacher István megköszönte a tervezők, építők és a támogatók munkáját, akik lehetővé tették, hogy a Gulya-domb újabb létesítménnyel gazdagodjon.

Bitay Márton elmondta, sokrétű munkája során mindig felüdülést jelent számára, ha az Erdőgazdasági Zrt-vel közösen dolgozhat. Elmondta, az utóbbi években Magyarországon észrevehetően teret hódított a bakancsos turizmus. Ez örvendetes, hiszen tengerpart és havas hegycsúcsok híján is bővelkedünk a természeti kincsekben. Reményei szerint az újonnan átadott kilátó is nagy kihasználtságnak örvend majd, főleg, hogy most indul be igazán a turistaszezon.

Takács Szabolcs a legszebbnek nevezte Veszprém megyét. „Ha másoknak nem is, hát a veszprémieknek biztosan, hiszen valljuk be, nem annyira rossz dolog beékelődni a Bakony és a Balaton közé” – tette hozzá. Úgy véli, a VERGA Zrt. felelősen és magas hatásfokkal végzi munkáját, nm utolsó sorban pedig példamutatóan sokat tesz a közjóért.

Az 51 tonna ösztömegű kilátó horganyozott acélból készült. Felépítése gyártással, szereléssel együtt 4 hónapot vett igénybe. A 1615 különböző méretű alkatrészt 7500 csavar fogja össze. A kilátó érdekességét az alakja adja, amely algebrai értelemben egyköpenyű forgáshiperboloid, másodrendű forgásfelület. Az alakzat távolabbról nézve az egymás mögött lévő egyenesek és pontok sokaságából görbét képez. A hiányzó pontokat az elménk a szabályt alkalmazva kiegészíti, a térgörbét így valóságnak láttatja.