Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták a Gizella-díjakat

2016. május 7. 18:47
Veszprémi folyóirat-alapító, ifjúsági kamarazenekar és egy nyugalmazott plébános a díjazottak között

Az idén 25. alkalommal megrendezett Gizella-napokon is átadták a veszprémi önkormányzat által adományozott elismeréseket, melyet minden évben 3 olyan személy vagy szervezet kap, akik a város szellemi, művészeti, épített környezeti értékeinek létrehozásáért, megőrzéséért, és természeti értékeinek megőrzéséért, nemzetközi hírének öregbítéséért, kapcsolatainak kiépítéséért és ápolásáért, valamint a sport területén kiemelkedő munkát végez.

A szombat délutáni ünnepélyes díjátadón Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a város régmúltra visszanyúló kultúrájáról és Gizella királyné hagyatékáról beszélt.

navracsics tibornavracsics tibor

A helyi közösség ünnepe a Gizella-napok, mely a városlakóknak mutat tükröt a helyi csoportok, együttesek, és művészek munkájáról, emellett számot ad arról, miként él ma Veszprém társadalma - mondta. Gizella királyné hagyatékát ápolnunk kell, és dolgoznunk kell azon, hogy a kultúra megtartásával Veszprém jövője több ezer évre biztosítva legyen.

A beszéd után Porga Gyula polgármester adta át a Gizella-díjakat dr. Tölgyesi Józsefnek, a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekarnak, és Vasáros Józsefnek.

Dr. Tölgyesi József 1940-ben született Városlődön. A tanárképző főiskola elvégzése után több Veszprém megyei kistelepülésen volt általános iskolai tanító, városunknak 1974 óta polgára. A Veszprémi Egyetem Tanárképző Kar óraadója, több éven keresztül volt a Veszprém Megyei Pedagógiai Intézet igazgatóhelyettese. Jelenleg a Kodolányi János Főiskola docense, rektori tanácsadó. Tevékenységének súlypontja a város, a megye oktatástörténete. Alapító főszerkesztője a „Veszprémi Szemle” várostörténeti folyóiratnak. Több idegenforgalmi kiadvány szerzője és szerkesztője. Jelentős a Veszprém városi, illetve a Veszprém megyei tárgyú iskolai segédkönyvek megjelentetése érdekében kifejtett munkássága. 2010-ben Bél Mátyás- díjat, Veszprém városától 1999-ben Ranolder díjat, 2011-ben Pro Meritis díjat, majd 2013-ban Áder János köztársasági elnöktől a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehetett át.

Porga gyula, vásáros józsef, demel eszer és dr. tölgyesi józsefPorga gyula, vásáros józsef, demel eszer és dr. tölgyesi józsef

A Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből áll. Mintegy 40 diák muzsikál az együttesben, mely Demel Eszter irányítása alatt az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekarrá fejlődött. A 12- 18 éves fiatalok érett zenei előadásmódjukkal és hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. Számos díj, fesztivál, koncert, turné jelzi kimagasló teljesítményüket. Demel Eszter karnagy, a hazai zenepedagógia kiemelkedő alakja, a gyerekekért rajongó- ember. Sok évtizedes munkája során veszprémi gyerekek százainak adott zeneszeretetet, minőség iránti elkötelezettséget, növendékeiből számos elismert előadóművész, karnagy, zenetudós vált. Számos elismeréssel büszkélkedhetnek. A nemzetközi vonószenekari fesztiválon Arany minősítést, az Országos Zenekari Versenyen I. helyezést és karnagyi különdíjat, 2015-ben pedig Veszprém Megyei Príma Díjat valamint közönségdíjat kapott az együttes.

Vasáros József Káptalanfán született 1941-ben, földműves szülők gyermekeként. A munka, a föld szeretetét innen hozta, de szívesen vonult félre olvasmányaival. Mivel megbízhatóan, szorgalmasan dolgozott, vidám természetű, társasági ember volt, megbocsátották neki különleges érdeklődését, lelki beállítottságát. A sümegi gimnáziumban tanult, majd Szegeden végezhette a pappá szenteléshez szükséges tanulmányokat, 1966-ban szentelték pappá. Első helye Ajkán volt, később a zalahalápi templomot és plébániát választotta működési helyéül. Az egyházmegye hitoktatásának egyik motorja hittanversenyek, találkozók szervezésének fontos segítője lett. A rendszerváltás Ajkán találta, ahová, mint plébános került vissza. A hirtelen felduzzadt létszámú hitoktatás iskolánkénti megszervezését, a hitélet és közélet harmóniájának alakítását, a hívek számára határozott igazodási pont mutatását érezte az aktuális feladatnak. Ezután Sümegre kapott helyezést, az egyházmegyei találkozók, rendezvények segítésére, és a helyi hitoktatási munka szervezésére. 4 év után került Veszprémbe, a Szent László Plébániára. Egyházmegyei hitoktatási referens, a Hitoktatási Bizottság vezetője. Őszinte, együttérző, a nehézségeket vidámsággal, derűvel fogadó, az emberekben bízó, megbocsátani tudó, a konfliktusokat kerülő személyiség.

Az eseményen a Honvéd Együttes Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred Légierő zenekara működödtt közre.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.