Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Helytörténeti kocsmológia

2016. május 10. 22:52 // Forrás: Fotók: Laczkó Dezső Múzeum
A veszprémi vendéglősök, kocsmárosok és kávésok történetéről tartott szabadegyetemi előadást kedden a múzeumban Kákonyi Anna történész.

„A vendéglátás mindig sajátos helyzetű tevékenységnek számított. Az önkéntes vendégfogadásból évszázadok alatt formálódott sokszínű, különböző szolgáltatásokat nyújtó iparrá, amely a kereskedelemmel is szoros kapcsolatban áll” – fogalmazott a történész.

Valóban: a vendéglátás évszázadok alatt jutott el oda, amikor már nemcsak lehetett, de kellett is tanulni a mesterséget, ha az ember erre adta a fejét.

Lohonyai István vendéglője a Szent István úton - az épületben ma is italbolt működikLohonyai István vendéglője a Szent István úton - az épületben ma is italbolt működik

A középkorban a kocsmatartás földesúri jog volt, itt Veszprémben ezt a püspökség birtokolta. Ez először 1702-ben változott, amikor Széchenyi Pál püspök megállapodott a várossal abban, hogy a jogot havonta felváltva gyakorolják.

„A veszprémi fogadók, kocsmák és alkalmazottaik első név szerinti említését 18. századi összeírásokban, várostérképen, levéltári forrásokban találjuk.” Az első szakember, akit név szerint említenek az 1715-ös összeírásban, Szicz János György serfőző – az ő családja aztán több generáción át a vendéglátásban maradt.

Korona SzállóKorona Szálló

A 18. század végére megszaporodtak a veszprémi vendéglátóhelyek: a püspök vendéglőt alapított a Püspökkert mellett, ezt a későbbi korokban Korona szálló néven ismerték; létrejött az első csárda (a Lebuj) a Séd-völgyben; 1794-ben pedig felépült a Betekints csárda, ami ma is ezen a néven, ám már négycsillagos hotelként üzemel; 1810-ben pedig a Nap vendéglő is megépült a Komakútnál – ma Színészházként ismerjük.

„Az 1870-es évektől megindult városfejlődés nyomán Veszprémben is egyre több vendéglő, kocsma, kávéház létesült, a különböző társadalmi hovatartozású vendégek pedig számos szabadidős tevékenységgel is kötődtek ezekhez a helyekhez.”

A kávémérést az 1872-es ipartörvény szabályozta. Veszprém legjelentősebb kávéházai is ebben az időben alapultak és működtek: a Korona Szálló vagy az akkori városháza (a Kapuváry-ház) földszintjén működő Otthon kávéház. A két legismertebb azonban a Hungária és az Elite volt – előbbi a Kossuth utca alján, az evangélikus templom melletti, ma füves területen, utóbbi pedig a Hangvilla alatti park helyén állt egészen a hatvanas évekig.

Az Elite kávéházAz Elite kávéház

Az Elite 1898-ban épült. A Veszprém Megyei Takarékpénztár építtette, a tervező Nay Rezső, az építőmester Horváth Sándor voltak. Az épület helyén korábban egy pékmester háza állt. Az új épület földszintjén kávéházat működtettek, emeletén a mindenkori bérlők lakása és kaszinó, illetve kártyaszoba volt. A kávéházat főleg tisztek látogatták. Az idők folyamán több bérlője is volt, nevét egyikőjüktől, Ludasi Mórtól kapta 1902-ben. A kávézó eklektikus stílusban épült, 1905-ben az akkori bérlő átalakíttatta, a kávéházi részt magas színvonalúvá emelte.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.