Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Széll Tamás nyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét

2016. május 11. 18:47 // Forrás: MTI, Index
A szakácsolimpián már az nagy szónak számított volna, ha az első 10-be jut. Jövőre ott lehet a lyon-i világbajnokságon. A második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett. Az eseményen veszprémi szakácsok is részt vettek.

Ahogy a múlt héten írtuk, a világ legfontosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or európai döntőjét rendezték két napon át a fővárosban, ahol nem mellékesen a veszprémi Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda is főzött a több mint 20 országból érkező több ezres közönségnek.

Az öröm pillanatai-fotó: facebookAz öröm pillanatai-fotó: facebook

A végső döntés értelmélben Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat, valamint a norvégok és a svédek mellett Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn.

A szerdai eredményhirdetésen a legjobb halételért járó különdíjat az izlandi csapat, a legjobb húsételért járó különdíjat a francia csapat vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője kapta.

Széll alig tudott megszólalni, senki nem számított győzelemre, harmadik helyet emlegettek a helyszínen. Amikor bejelentették Norvégia második és Svédország harmadik helyét, a magyar szakács mindent lemondóan legyintett, hogy biztosan Dánia győz

- írja tudósításában az Index, aki úgy látta, hogy a magyar versenyző hús-, és haltálja is kiemelkedően sikerült a többiekéhez képest. A portál szerint a nyolcadikként versenyző magyar szakács kissé feszülten vágott neki a délelőtt kezdődő versenynek, hiszen a megengedettnél is többen voltak körülötte a több mint 5 órán át tartó verseny közben.

A beszámolók szerint az eredményhirdetést követően a lelátóról futball-meccseket megszégyenítő hangulat és éneklés szólt a magyar csapat tiszteletére, ami nem csoda, hisz ekkora eredményt még sosem értek el honi szakácsok.

Széll Tamás a Kupával. A magyar csapat 12 ezer eurót vihet haza. Fotó:kovács tamás(MTI)Széll Tamás a Kupával. A magyar csapat 12 ezer eurót vihet haza. Fotó:kovács tamás(MTI)

Azzal, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten, Magyarország még inkább felkerült a világ gasztronómiai térképére, bekerült a gasztronómiai elitklubba - mondta a szerdai eredményhirdetést követően a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke az MTI-nek.

Széll Tamás az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nehéz megjósolni, hogy milyen esélyekkel indul a Bocuse d'Or 2017. januári lyoni világdöntőjében, de a nagy ellenfelek várhatóan a skandinávok lesznek.

A mezőny idén is nagyon erős volt, igen nagy múltú és felkészült csapatok versenyeztek. Megfigyelhető, hogy a Bocuse d'Oron részt vevő országok általában fejlődnek, de nem lehet tudni, hogy két verseny között mennyit. "Mi most jó nagyot!" - fogalmazott a séf.

Mint elárulta, csapatával két hónap pihenés után, augusztus végén kezdik a felkészülést a világdöntőre, "addig muszáj egy kicsit feltöltődni". Reményeik szerint addigra megérkezik a 2017-es világdöntő pályázati dokumentációja és a hús téma, majd télre a hal téma. Augusztus végétől ismét négy hónapnyi kemény felkészülés következik.

 Balról jobbra: Vomberg Frigyes, Széll Tamás, Szulló Szabina és Szabó Kevin- FOtó: Kovács Tamás (MTI) Balról jobbra: Vomberg Frigyes, Széll Tamás, Szulló Szabina és Szabó Kevin- FOtó: Kovács Tamás (MTI)

Vomberg Frigyes, a csapat coacha (trénere) az MTI-nek a győzelemről azt mondta: "az Úr velünk volt. Nem tudom, mivel voltunk jobbak a többieknél, nem figyeltünk másokra, csak azzal törődtünk, hogy végrehajtsuk a saját munkánkat a saját tempónkban". Hozzátette:

"Tamás vérprofin dolgozott, ugyanúgy, ahogy mindig"

Vomberg Frigyes elmondása szerint a csapat csütörtökön nekiáll mosogatni és takarítani, majd elkezdik újra felkészíteni a pályát, hogy "végignyomják ugyanezt".

Veszprémi kötődés

A helyszínen a tervezett 4-5000 szurkolónál is többen gyűltek össze, hogy buzdítsák a csapatokat. A hírüket hallva a Bocuse d’Or Europe francia szervezői a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) nevű étterem-csoportosulást hívták meg, hogy főzzön a Taste of Hungary szektorban szurkolóknak. A SVÉT két tagja, a Chianti Étterem, és a Baricska Csárda a csopaki Jásdi Pincével készült az éhes szájaknak.

Chianti Étterem:
Tokhalfilé harcsakolbászos rakott burgonyával, lestyánnal
Jásdi Lőczedombi olaszrizling 2015
Baricska Csárda:
Szarvasgombás vaddisznógombóc, zöldfűszeres házi széles metélttel
Jásdi Ranolder Vörös 2012

A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik leghíresebb séfje. A világdöntő minden páratlan évben van Lyonban, minden páros évben pedig, - mint amilyen a mostani is, az európai döntő zajlik.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.