2018. július 16., hétfő
Valter névnap

Vitát keltett a biofűtőmű

Élénk vita bontakozott ki a biofűtőművel kapcsolatban a Deák iskolában csütörtökön megrendezett konzultációs fórumon.

Porga Gyula polgármester konzultáció-sorozatának legutóbbi állomásán a tervezett biofűtőmű volt a legvitatottabb téma. A megjelentek azzal kapcsolatban érdeklődtek, hogy áll a projekt, készült-e környezetvédelmi tanulmány, mire számíthatnak a lakosok?

A polgármester kijelentette: a biofűtőmű kevésbé szennyezi a környezetet, mint a jelenlegi fűtőmű a Haszkovó utcán. Egyébként ez időben távoli projekt, „három éven belül ebben az ügyben nem nagyon fog történni semmi.” Ígéretet tett arra is, hogy amikor ez aktuális lesz, akkor részletesen tájékoztatják az itt élőket.

Ugyanakkor az itt élők szerint ellentmondásosak az információk: hol azt mondják, hogy a fűtőmű előnye a közelsége, hol azt, hogy az a lakóterülettől távol épül meg. A biofűtőmű megvalósulása eldöntött ténynek látszik, a konzultációt inkább a döntések meghozatala előtt kellett volna megvalósítani – hangzott el. Probléma, hogy a környéken található családi házak elértéktelenednének a beruházás miatt, mert ki akarna egy fűtőmű közelében élni?

Porga Gyula összefoglalta: a projektben előkészületek, tanulmányok vannak, de a megvalósításhoz kellene 3,5 milliárd forint, ami egyelőre sehol nincs. Emlékeztetett: 2010 óta, polgármesteri munkája során meghallgatta a lakosságot, és fejet hajtott az érintettek akarata előtt – például a családok átmeneti otthona vagy a színházkerti mélygarázs esetében is. Egy politikusnak nem érdeke szembe menni a választói akarattal – jelentette ki, hozzátéve: nem lesz biofűtőmű, ha az itt élők azt nem akarják, de erről majd akkor kell beszélni, ha már van esély a megvalósításra.

A lakosok szerint viszont a konzultációt azelőtt kellett volna megtartani, mielőtt a tervezésre pénzt költöttek volna. A polgármester ugyanakkor rámutatott, hogy most is éppen az a baj, hogy az itt élőknek nincsenek tisztában a részletekkel – csakhogy amíg az összes terv és hatástanulmány el nem készül, addig nem lehet megalapozottan válaszolni a felmerülő kérdésekre.

A hosszúra nyúló vita mellett azért más témák is teret kaptak, így beszéltek a színház és a Püspökkert rehabilitációjáról, a Gyermekkórházról, a lakótelepen randalírozó hajléktalanokról.

Elhangzottak panaszok a Bakonyalja városrész tömegközlekedésével kapcsolatban az egyes busz rövidített útvonala miatt, illetve azért is, mert a különböző járatok egyszerre indulnak ahelyett, hogy arányosan elosztva járnának; nem is beszélve a buszok borzasztó állapotáról. A polgármester elmondta: ha az önkormányzat tulajdonos – és nem megrendelő – lenne a helyi tömegközlekedésben, akkor maga dönthetne a szervezési kérdésekről és a gépjárműparkról is – ez az az irány, amibe el kell indulni. Arra ígéretet tett, hogy megvizsgálja, hogyan lehetne az egyes járat eredeti útvonalát visszaállítani.