Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Finn delegáció járt Veszprémben

2016. május 16. 11:12
Kulturális, oktatási és gazdasági együttműködésről folytatott tárgyalásokat Porga Gyula, Veszprém polgármestere Petri Tuomi-Nikula-val, Finnország budapesti nagykövetével május 13-án, pénteken a veszprémi városházán.

A nagykövet 2016 januárja óta látja el Finnország budapesti képviseletét, és első alkalommal járt Veszprémben. Petri Tuomi-Nikula mellett a delegáció tagjainak sorában ott volt Cita Högnabba-Lubikero, a budapesti FinnAgora finn kulturális és tudományos intézet igazgatója, valamint Debreczeni Attila a Finpro közhasznú szervezet magyarországi területi képviselője is.

A találkozó során szóba került a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola és Veszprém finnországi testvérvárosában, Rovaniemiben található iskolák közötti aktív partnerkapcsolat. A két nemzet tagjai egyetértettek abban, hogy Finnország és Magyarország közötti kapcsolatot nagymértékben lehetne erősíteni a kutatás-fejlesztésre összpontosítva. A nagykövet elmondta, hogy innovatívnak és vállalkozónak kell lenni, hiszen a kreatív iparban különösen nagy lehetőségek rejlenek, amelyek egyelőre kiaknázatlanok. Veszprémben a Pannon Egyetem kiváló tudásbázist jelenthet az ilyen fejlesztések számára, ami egy együttműködés mellett Finnország és Magyarország számára is egyaránt előnyös lenne.

A találkozó során szóba került a két nemzet nyelvrokonsága is, ami sajnálatos módon a fiatal generációk számára már nem olyan nyilvánvaló. Új tartalommal kell megtölteni a finn-magyar kapcsolatokat, amelyhez a nagykövet közös gondolkodásra hívta a polgármestert. Az egyetemeknek pedig nem csak a tudást kell átadniuk, hanem megtanítani a fiatalokat, hogyan legyenek vállalkozók, hogy kamatoztassák a megszerzett tudást. A nagykövet véleménye szerint ebben a gyakorlatias képzésben a finnek rendkívül erősek Európában. A fiatalok számára lehetőséget kell teremteni, hogy megismerhessék egymás kultúráját, szokásait, hogy a magyar és finn népek között ilyen ifjúsági kapcsolatok is kialakulhassanak – vélekedett a nagykövet.

Porga Gyula és Petri Tuomi-Nikula megállapodtak abban, hogy a jövőben tovább erősítik az együttműködést és további tartalommal töltik meg.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.