Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A nyugdíjasoknak kedveznének

2016. május 17. 20:54
A Jutasi úti lakótelepen folytatódott kedden a polgármester lakossági konzultáció-sorozata, ahol a mindennapi kellemetlenségek és a nyugdíjasok életét könnyítő intézkedések kerültek előtérbe.

Több projekt is elindulhat a jövőben, amelyek a helyi nyugdíjasoknak kedveznének – derült ki Porga Gyula polgármester konzultáció-sorozatának legutóbbi állomásán. Az egyik ilyen terv foglalkoztató központ kialakítása idős emberek számára. A megjelentek közül többen is érdeklődtek arról, pontosan mit takar ez, és miért lenne szükség egy ház felhúzására, ha a városban egyébként is sok nyugdíjas klub működik.

Porga Gyula tisztázta: a foglalkoztató központ nem egy hagyományos értelemben vett nyugdíjas klub lenne. Elképzelésük szerint a központ célja egyfajta hasznos szerepvállalás lenne. Azokat a nyugdíjasokat szeretnék megszólítani, akik úgy érzik, van lekötetlen energiájuk, szabadidejük, és szívesen segítenének, például egykori pedagógusok vállalnák a gyengébb tanulók korrepetálását, vagy főzni tanítanák a még nem konyhaművész kismamákat. Volt, aki szerint ez a kezdeményezés továbbra is felesleges, mások azonban pozitívan üdvözölték azt és úgy látják, lenne rá igény – a polgármester kijelentette: megfelelő szintű érdeklődés mellett természetesen elindulhat a projekt, az infrastruktúra ugyanis megvan hozzá, de ha mégsem működőképes az ötlet, akkor elvetik.

A jelenlévők részéről felvetődött az a gondolat is, hogy a nagyobb ünnepek idején közlekedő kisvasutat terjesszék ki egész évre. Ez nagy segítséget jelentene sok nyugdíjasnak, akik szívesen megnéznék a kilátást a várból vagy meglátogatnák az állatkertet, de nehezen mozognak. Az állatkert kapcsán hangzott el az a kérés is, hogy biztosítsanak kedvezményt a veszprémi nyugdíjasoknak a kulturális programokra. Előbbivel kapcsolatban Porga Gyula biztató választ adott: mint mondta, zajlanak a tárgyalások, hogy valóban induljon rendszeresen a kisvasút, az állatkerti kedvezményekről azonban Török László igazgató dönthet.

A konzultáción szóba kerültek a városrészt érintő fejlesztések illetve problémák is. Többen érdeklődtek arról, pontosan hol vezetne a tervezett második völgyhíd, valamint milyen környezeti beavatkozások lennének szükségesek. A pontos nyomvonal kijelölése már megtörtént: a Jutasi út és a Pápai út összekötését szolgáló völgyhíd kiindulási pontja a Hittudományi Főiskola és a Spar, valamint a Medgyaszay iskola közötti út lenne, amely végigvezetne az Avar utca mögött és az iparterületeken egészen a Pápai útig. A híd kiépítése némi környezeti beavatkozást igényel, de a zöldterületek jelentős csökkentésére nem lenne szükség, az összekötő megépítése viszont mérnökök szerint egyharmaddal csökkenthetné a belváros forgalmát, a kiegészítésként szolgáló kerékpárutak pedig tovább gyorsítanák a közlekedést.

A fórum vitatott témái voltak még a városrész útjainak akadálymentesítése, a fák sorsa, a helyi hajléktalanok ügyének megoldása és padok telepítése. A választókerület képviselője, Stiegelmaier Józsefné és Porga Gyula ígéretet tettek, hogy megvizsgálják az érintett területeket és kérdéseket szakemberek bevonásával, de az fontos, hogy ezekben az ügyekben az egész lakóközösség véleményét is figyelembe kell venni, mielőtt bármiféle döntés születik.

Bertalan Melinda
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.