Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Uhut engedtek szabadon az állatkert munkatársai

2016. május 26. 9:25 // Forrás: Veszprémi Állatkert
Figyelemre méltó tenyésztési sikerekkel büszkélkedhetett a Veszprémi Állatkert az elmúlt időszakban. Az elmúlt egy évben három fokozottan védett uhu cseperedett fel az állatkertben.

A Veszprémi Állatkert munkatársai a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve figyelhették meg, ahogy szállító ládájukból szárnyra kelnek ezek az impozáns madarak. Az állatkertben 2015. tavaszán kelt és sikeresen felnevelkedett 3 nagy fülesbagoly természetvédelmi szempontból igen jelentős, Magyarországon fokozottan védett. Ezért a hazai természetvédelem számára nagy jelentőséggel bír ennek az értékes madárfajnak a természetnek történő visszaadása.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, Pongrácz Ádám és Kleszó András természetvédelmi őrök segítségével választották ki az elengedésre megfelelő helyet. Elmondásuk szerint sikeresen telepíthető madárról van szó, így nagy örömmel fogadták az uhukat.
A Bükk alján, Tibolddaróc község határán, egy tradicionális költőhely közelében engedték szabadjára a madarakat. A kiválasztott terület természetközeli állapotú élőhelyei megfelelő otthont biztosítanak az uhu számára. A zárt erdőtömbök perem részei, a sziklafalak, felhagyott bányák kedvelt területei ennek a ragadozó madárnak, valamint táplálék és fészkelési lehetőség is bőven a rendelkezésére áll. Magyarországon e jelentős természetvédelmi értékű, fokozottan védett fajból a Bükk hegységben jelenleg 8-10 pár fészkel. Állományuk stabil, kis mértékben növekszik.

A Veszprémi Állatkert sikeresen összeállt uhu tenyészpárja idén tavasszal is meglepte egy uhufiókával az állatkertészeket. Az állatkert munkatársai bíznak benne, hogy az egymás mellett élethosszig kitartó uhupár jövőre is uhufiókával büszkélkedhet.

zoo
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.