Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Vízum nélkül az EU-ba?

2016. május 26. 15:38 // Forrás: CSPII
Az Európai Parlament hamarosan szavazhat a török vízummentességről. Mit érdemes tudni, mielőtt polgáraik papírok nélkül lépnének be az Európai Unió területére?

Nem vitás, Európában történelmi pillanatoknak vagyunk szemtanúi a tavaly kirobbant migránsválság óta. Az EU a helyzetet félmegoldásokkal próbálja megoldani, amit nem könnyít meg az sem, hogy Törökország követeléseivel már-már zsarolásszerűen fenyegeti Brüsszelt: ha nem kapnak elég pénzt, megnyitják határaikat, és bevándorlókat szállítanak az EU országaiba.

A CSPI International nevű független, nemzetközi non-profit szervezet pontokba szedte, miért is lenne problémás, ha a török állampolgárok vízum nélkül léphetnének be az Európai Unió területére.

Migráció - több „török” állampolgár

Ha bekövetkezik a vízummentesség, hosszú távon Törökország valószínűleg még azt a kevés motivációját is elvesztené, hogy segítse a migránsválság megoldását. Onnantól kezdve az ország maga dönthetne arról, hogy kinek ad török állampolgárságot, legális és hivatalos utat adna a bevándorlók és a szélsőségesek számára. Ennek értelmében rengeteg „török” állampolgár lepné el országainkat, ami azért is aggályos, hiszen innentől fogva tovább növekedne a politikai iszlám befolyása Európában.

Biztonság - ISIS kapcsolatok Törökországban

Törökország nem demokratikus, politikailag instabil országokkal határos (1925 kilométernyi közös határa van Szíriával, Irakkal, Iránnal és Grúziával), míg kormánya dzsihadistákkal működik együtt török területeken.

„A New York-i Columbia Egyetem Emberi Jogok Intézete publikált egy kutatást amely leleplezi, hogyan támogatja Törökország az Iszlám Állam tevékenységét. Újságcikkekből és közösségi hálózatokból könnyen bizonyíthatóvá vált Törökország szerepe a szíriai háborúban a dzsihádisták oldalán (ISIS, AL-Núszra, stb.). Egy ISIS vezető szerint a legtöbb harcosuk, felszerelésük és az utánpótlás Törökországból érkezik. Jól dokumentált, hogy a dzsihádisták fegyvereit teherautókkal szállították Törökországba a szíriai türkméneknek szánt humanitárius segéllyel együtt. Az ISIS közvetlenül is tevékenykedik Törökországban, részére toborzásokat dokumentáltak Isztambulban és Gaziantepben”-írja oldalán a CSPII.

Demokrácia - vallás és politika kéz a kézben

Annak ellenére, hogy Törökország 2005-óta számos demokratikus forradalmat hajtott végre azért, hogy felgyorsítsa az EU-hoz való csatlakozási tárgyalásokat, még mindig nincs a világi demokrácia szintjén. Törökország magas rangú képviselői- Erdogannal együtt- többször hangoztatják az iszlámhoz való kötődésüket. „A célunk, hogy iszlám állam legyünk. Az iszlám a mi örökségünk.”Amit ugye tudunk, hogy nincs még csak köszönő viszonyban sem az európai értékrenddel.

Recep Tayyip ErdoganRecep Tayyip Erdogan

"Erdogan, és a Vallásos Ügyek Minisztériuma (Dynajet) amellett, hogy 80 ezer török és külföldi mecsetet ellenőriz, a jövőben tervezi, hogy a külügyre is nagyobb hatást gyakoroljon. "A vallási ügyekért Németországban felelős Török-Iszlám Egyesület (DITIP) költségvetését hozzávetőlegesen 1,8 trillió euróra növelték Németországban, amely több, mint a 12 másik minisztérium együttes költségvetése Törökországban. 2004 óta a DITIP alkalmazottak száma 72,000-ről 120,000-re növekedett, és 2016-ban 970, Dynajet által alkalmazott „állami” imámot küldtek német mecsetekbe." Ki lehet találni, hogy miért.

Nők - elnyomva

Az AKP-t (Erdogan pártját) gyakran érik vádak a nők helyzetének visszaszorításáért, ami nem csoda, hiszen a valláshoz való ragaszkodás miatt az országot a középkorból eredő iszlám konzervativizmus felé tereli. "Törökország a Világgazdasági Fórum nemek közti egyenlőségről szóló összesítő jelentésében Törökország 145 ország közül a 130. helyet foglalja el – a nemi alapú megkülönböztetés 2015-ös átfogó indexe alapján. Csak kevéssel előzi meg Iránt, Szaúd-Arábiát és Egyiptomot. A nők politikai életben történő részvétele mindössze 4.4%, amely messze elmarad az európai és világszintű normáktól. Az összes parlamenti képviselő közül legutóbb csak 14% volt nő, és a török városok szinte felének nincs női képviselője. A török nők a munkaerőpiacon is alul-reprezentáltak: az Európai Uniós átlag 63%-kával szemben a nők 28%-a dolgozik. Míg az egyetemi diákok 36%-a nő (az orvosok és építészek 30%-a, a jogászok 25%-a), vannak olyan területek, ahol a női lakosság csaknem fele írástudatlan. A népesség egésze átlagosan 6,5 évet tölt iskolában, amely kevesebb, mint Szaúd-Arábiában, Iránban vagy Katarban.

A nők elleni erőszak ugrásszerűen megnövekedett Erdogan óta, 2003 és 2010 között a meggyilkolt nők száma 1400%-kal nőtt, és a halálesetekért 50%-ban az áldozatok férje a felelős. A családon belüli erőszak ilyen mértékű fokozódása közvetlen kapcsolatban áll a család-becsülettel. A török Oktatási Minisztérium szerint 4-ből 1 török támogatja a becsületgyilkosságot (statisztikailag Isztambulban 1 becsületgyilkosság fordul elő hetente). Az Amnesty International jelentése, szerint a 2012-es Családvédelemért és a Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért alkotott törvény „nem helytálló, hiányos forrásból táplálkozik", és nem hatékony a családon belüli erőszak kezelésében sem.

ERdogan eltörölte a burka törökországi tiltását isERdogan eltörölte a burka törökországi tiltását is

A Törökországban kötött házasságok csaknem egyharmada gyerekházasság. Az elmúlt évtizedben majdnem 7.000 13-17 év közötti lány ment férjhez – számol be egy nőjogi csoport jelentése. Bár ez a szám nem tükrözi a sok nem-hivatalos, fiatal lányokkal köttetett házasságot. Ezek a házasságok a nyilvánosság jelenléte nélkül, egy imám jelenlétében történnek"- írja a CSPII.

Keresztények és zsidók - üldözöttek

Hiába alkotmányos jog a szabad vallásgyakorlás, Törökországban a nép rendszeresen megszegi azt a kisebbség kirekesztésével. Az ortodox keresztény egyház szerint Törökország 1900-as évekbeli kétmilliós keresztény lakossága 4000-re csökkent le napjainkra. „Legtöbbjüket erőszakkal elüldözték.” A zsidók sem szenvedtek kevesebbet. Az 1934-es thrace-i zsidóüldözés során és a 2. világháború után a kormány folyamatosan zaklatta a zsidókat, ami a törökországi zsidók 40%-ának gyors kivándorlásához vezetett. Az emberi megsemmisítések folyamata újra felgyorsult Törökországban 1955-ben miután a hírhedt isztambuli üldözés lezajlott a görögök, örmények és zsidók ellen. Mindösszesen 17.000 zsidó maradt a 77.000-ből a 2. világháború utáni Törökországban."

Erdogan pedig nem egyszer foglalt állást hivatalosan az örmény népirtás tagadásáról. Nem egy jelentés szól arról, hogy a nem-muszlim menekülteket Szíriából és Irakból másodrangú állampolgárokként kezelik Törökországban, akik elhanyagolható segítséget kapnak a kormánytól. Körülbelül 45.000 örmény és asszír keresztény, aki Szíriából és Irakból menekült el és törökországi kisebb anatóliai városokban telepedett le, kényszerül vallási hovatartozásának eltitkolására.

A CSPII bejegyzései alapján

Címlapfotó: sputniknews.com

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.