2020. április 2. // Áron névnap

Felturbózzák a belvárost

2016. június 10. 11:49
Veszprém közúthálózatának tervezett fejlesztéseiről tartottak lakossági fórumot csütörtök délután a városházán.

A város úthálózatának európai uniós forrásból, a Település- és Területfejlesztési Operatív Programban megvalósuló fejlesztéseit Dulicz László, a Pro Urbe kft. ügyvezetője ismertette.

Dulicz László

A Pápai utat a Völgyhídtól a Henger utcai csomópontig gondolják újra, itt emelt szintű, „koppenhágai típusú” kerékpársávot hoznak létre, megújítják a közvilágítást. A Henger utca meglévő szakaszait felújítják, illetve befejezik a hiányzó szakaszokat, itt is kerékpárúttal és járdával egészítik ki az úttestet. Körforgalmat alakítanak ki az Ipar utca – Henger utca csomópontba.

Az új kelet-nyugati tehermentesítő útvonalat a Pápai úttól a Tüzér utcáig tervezték meg, ez később a Modern Városok programban egy völgyhídon keresztül csatlakozik majd a Jutasi útra a Hittudományi Főiskola közelében. A Pápai út – Tüzér utca közötti szakaszon körforgalmi csomópontokat hoznak létre, zajvédő elemeket telepítenek.

Béres Gábor

Fejlesztik a Jutasi utat is: a Munkácsy körforgalomtól a belváros felé gyalogos-kerékpáros utat terveznek az útszakasz nyugati oldalán, míg a Munkácsy úttól északra kétoldali kerékpársávot hoznak létre a jelenlegi útfelületen. Ezzel biztonságos kerékpáros közlekedési kapcsolatot teremtenek a vasútállomástól a belváros felé. A Balaton irányába a város és Szabadságpuszta között mezőgazdasági úttal közös kerékpárutat hoznak létre, ami a későbbiekben Felsőörs és Csopak irányába rákötési lehetőséget biztosít.

Kettős körforgalom az OTP-kórház csomópontban

Fontos fejlesztés lesz a belvárosi OTP-kórház csomópontba építendő kettős körforgalom – erről már Béres Gábor, a Pro Pervium Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője beszélt. A Mártírok útja – Bajcsy-Zsilinszky út – Kórház utca csomópontba, a kórház elé „hagyományos” körforgalmat építenek, a Budapest út – Brusznyai utca – Mártírok útja jelenleg lámpás kereszteződésébe, az OTP elé viszont úgynevezett turbókörforgalmat. Ezt a megoldást a kilencvenes években találták ki Hollandiában, azóta ott már 200 fölött van a számuk, és Közép-kelet Európában is egyre elterjedtebbé váltak. Működési elvük, hogy az autósoknak – hasonlóan a jelenlegi kanyarodó sávokhoz – már a körfogalomba beérkezés előtt el kell dönteniük, hogy milyen irányba hagynák el a csomópontot, és eszerint kell a megfelelő sávba sorolniuk. A körforgalomban a sávokat beton elválasztó elemek határolják, így minden sávot csak egy kijáratnál lehet elhagyni.

Előre sávot kell majd választani a turbókörforgalomnál

A megjelentek érdeklődtek a Jutasi út esetleges felületi megújításáról, ami azonban nem része a programnak. Brányi Mária alpolgármester hozzátette: az önkormányzat folyamatosan dolgozik a rossz állapotú utak megújításán, tavaly 400 millió forintot költöttek erre a célra.

A most bemutatott fejlesztések megvalósulása „hihetetlenül nagy előrelépés lesz” az alpolgármester szerint: a kelet-nyugati mentesítő út kialakítása jelentősen tehermentesíti a belvárost, és az újabb körforgalmak mérsékelhetik a reggeli és késő délutáni órákban tapasztalható torlódásokat.

Brányi Mária

Arra a kérdésre azonban, hogy mindez mikor valósulhat meg, nem tudtak választ adni: ez függ attól, hogy mikor sikerül támogatási szerződést aláírni, meddig húzódik a közbeszerzési eljárás. Az útépítések ütemezését és a megvalósulás dátumát csak azután lehet felvázolni, ha már kiválasztották a kivitelezőt – hangzott el.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban
A Volánbusz járataira 2020. április 1-től a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy applikációban - közölte a Volánbusz szerdán.
Ingyenessé teszik a parkolást Veszprémben
Ingyenessé teszik a parkolást Veszprémben
A polgármester közösségi oldalán jelentette be az intézkedést.
Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért
Nem kártyatrükk - okoskártyával az egyszerűbb közlekedésért
Mi lenne, ha egy kártya és egy applikáció hozzáférést biztosítana a közlekedési eszközökhöz? A rendszer már létezik.
Gyakorlat miatt katonai járművek közlekednek megyénkben
Gyakorlat miatt katonai járművek közlekednek megyénkben
Gyakorlatról visszatérő katonai járművek közlekednek több forgalmas útszakaszon szerdán - tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium (HM).
Alkalmazással lehet jegyet venni a helyközi buszokon, nyári menetrendre állnak át
Alkalmazással lehet jegyet venni a helyközi buszokon, nyári menetrendre állnak át
A járványügyi helyzetre tekintettel az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán, továbbá március 25-én üzemkezdettől pedig tanszüneti menetrend lép érvénybe - közölte a Volánbusz Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel közös közleményében hétfőn.
2020. április 2. // Áron névnap