2022. január 18.
//
Piroska névnap

Erős évadot zárt a Petőfi Színház

2016. június 20. 16:55
A sikeres előadások mellett számos újdonsággal is sikerült színesíteni az elmúlt évadot – derült ki a színház hétfő délutáni társulati ülésén, ahol társulati tagokat is díjaztak.

A színházi előadások, a kísérőprogramok és a nézőszám szempontjából is eredményes szezon áll a Petőfi Színház háta mögött. Oberfrank Pál igazgató elmondta: az elmúlt évadban több mint 260 előadást láthatott a közönség, amelyek közül a legnagyobb tetszést a Tokaji aszú, az Abigél és a Család ellen nincs orvosság aratta. Az eddig összesített adatok alapján a 2015/16-os évadra 16098 személy váltott bérletet, összesen pedig 83980 néző kísérte figyelemmel az év történéseit.

Oberfrank PálOberfrank Pál

A direktor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyitottság szellemében saját produkcióik mellett számos vendégjátéknak (például Cirkusz az éjszakában, Ne bánts!) és különleges eseménynek is helyet biztosítottak (mint az Ádámok és Évák, a színházi gyereknap és a finn színházi est), valamint nagy szerepet vállaltak az akadálymentesítésben és karitatív tevékenységekben is, szorgalmazva az együttműködést. „Nagyon fontosnak tartjuk a közönség segítését, hogy még befogadóbbakká váljanak, hogy a klasszikus színházi darabok mellett formabontóbb produkciókat is lássanak, és azt is, hogy aktuális kérdésekkel, a lelkiséggel, mentális problémákkal foglalkozó előadásokat is bemutassunk. Úgy érzem – és a számok is ezt igazolják –, hogy ebben nagyszerűen teljesítettünk” – fogalmazott az igazgató.

Ezt bizonyítja a Bérletek éjszakája nagy sikere is, amin az éves bérletes bevétel mintegy 10%-át sikerült megalapozni: 7 450 000 forint értékben értékesítettek bérleteket.

Strenner ZoltánStrenner Zoltán

Az igazgató hozzátette, szeretné, ha ez a nyitottság a jövőben is meghatározná az életüket, ezért a teátrum rekonstrukciója és korszerű átalakítása mellett egy színházi stúdió létrehozását is tervezik, ahol lehetőséget biztosítanának a tehetségeknek, hogy szakszerű körülmények között sajátíthassák el az alapokat.

A társulati ülésen részt vett Strenner Zoltán önkormányzati képviselő is, aki megköszönte a társulat egész éves munkáját és jókívánságát fejezte ki, miszerint égjen akkora lázban egyszer a közönség és az ország is egy-egy színházi előadás után, mint ami most a foci EB idején érzékelhető.

Jobbra Cziráki JánosJobbra Cziráki János

A hagyományokhoz híven ekkor köszöntik a jubiláló munkatársakat is, valamint díjazzák a társulati tagokat. Idén a legjobb háttérdolgozónak járó Medgyaszay-díjat Cziráki János színpadmester kapta, a közönség szavazatai alapján az idei évad legjobb színészének járó Petőfi-díjat Oberfrank Pál igazgató vihette haza, aki díját a társulat számára ajánlotta fel. A társulat szavazatai alapján a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó színművész, azaz a Latinovits-díj tulajdonosa Nyirkó István lett, aki duplán örülhetett, hiszen épp 30 éve kezdte meg a pályafutását a színházban.

Jobbra Nyirkó IstvánJobbra Nyirkó István

A színház tavaly egy új díjat is alapított: az Évad Nézője Tamás Gyula lett, Nagy Károly plébános-kanonokot, a színház lelki vezetőjét pedig elismerő oklevéllel jutalmazták. Az évad tragikus eseménye volt Háromszéki Péter halála, akit a teátrum posztumusz Örökös taggá fogadott.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Összművészeti produkciókkal ünnepli a magyar kultúrát a Pannon Várszínház
Összművészeti produkciókkal ünnepli a magyar kultúrát a Pannon Várszínház
Színház, irodalom, zene és tánc találkozására épít a teátrum magyar kultúra napi műsora január 22-23-án, ahol Bartók és Ady, valamint Géczi János műveinek újszerű előadásával találkozhatunk.
Kamaraoperettel zárja az idei bemutatók sorát a Petőfi Színház
Kamaraoperettel zárja az idei bemutatók sorát a Petőfi Színház
Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét mutatja be a teátrum december 17-én, felhőtlen szórakozást és eszképizmust kínálva a közönségnek.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Shakespeare bemutatóval folytatja az évadot a Petőfi Színház
Shakespeare bemutatóval folytatja az évadot a Petőfi Színház
November 19-én mutatja be Shakespeare Ahogy tetszik című drámáját a Veszprémi Petőfi Színház, melyet a teátrum igazgatója, Oberfrank Pál rendezett, a főszerepben pedig Horváth Csengét és Szederjesi Teodórát láthatjuk. A bemutató előtt őket kérdeztük a munkafolyamatról.