Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lázár: nem az EU ellen szól a népszavazás

2016. június 30. 14:22 // Forrás: MTI
Lázár János közlése szerint nem az EU ellen szól a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás, hanem jó példa arra, hogy miként lehet egy fajsúlyos kérdésről beszélni a választókkal.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hamarosan megindul a kampány, így felmerül a kérdés, hogy mi értelme a referendumnak, milyen összefüggésben áll az európai eszmével. Ha a bevándorlással kapcsolatban nem ismerjük meg a magyarok véleményét, nem tudjuk hitelesen képviselni azt az elvet, hogy alapvető joga egy országnak meghatározni, ki tartózkodjon a területén - magyarázta.

Lázár János MTI archívLázár János MTI archív

Lázár János úgy látja, a brit kilépésről született döntéshez hozzájárult a bevándorlás, és ha nem dönthetnek az országok arról, hogy akarnak-e bevándorlást vagy sem, az szétfeszítheti az EU kereteit.

Brexit és Magyarország

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóján beszélt arról is, hogy Magyarország Nagy-Britannia stratégiai szövetségese kíván maradni a jövőben.

A miniszter kifejtette: a kormány felállít egy munkacsoportot a Brexit következményeinek kezelésére. Magyarország érdeke a gazdasági és politikai együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával. Lépéseket tesznek, hogy a hosszú tárgyalási folyamat eredményes legyen a kilépés és az új együttműködési feltételek megteremtése tekintetében - hangsúlyozta.

Lázár János kiemelte: fontos feladat a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer magyar munkavállaló jogainak és érdekeinek védelme magyar-brit és EU-brit viszonylatban is. Hozzátette: a visegrádi együttműködést is erősíteni kell, így a magyar munkavállalók érdekében is közösen léphetnek fel.

David Cameron Eu-csúcsra érkezése 2016 februárjában Fotó-REUTERS/Yves HermanDavid Cameron Eu-csúcsra érkezése 2016 februárjában Fotó-REUTERS/Yves Herman

Mint mondta, a magyar kormány tiszteletben tartja és tudomásul veszi a britek döntését, és nem értenek egyet azokkal, akik a népszavazás eredményét vitatják, hiszen a brit választópolgárok nagy számban vettek részt a referendumon és éltek a szavazati jogukkal.
Kiemelte: az ellenőrizetlen bevándorlás miatt döntött a Brexit mellett a választók jelentős része, és ha a bevándorlási helyzetet nem kezeli az EU, ha nem biztosítják a megerősített határvédelmet és feladják a szuverenitásnak azt a feltételét, hogy az országok maguk határozhatják meg, kik élhetnek a területükön, annak súlyos következményei lesznek az EU jövőjére nézve. "Teljes tévedés a kontroll nélküli bevándorlás", a meghívásos politika és Schengen feladása - hangoztatta.

Kérdésre megjegyezte: Magyarország érdeke a jobb unió, és a Brexitért felelőssé tehető a brüsszeli bürokrácia, megengedhetetlen a bürokratikus struktúra rátelepedése Európára, inkább erősíteni kell a nemzeti szuverenitást.
Azt is elmondta kérdésre, hogy a kormány nem mérlegelte, Skócia és Észak-Írország esetében mi a hasznosabb. Mint mondta, ez is sok kérdést vet fel, ugyanakkor nem gondolja, hogy aki a Brexit mellett szavaztak, azok ne gondolták volna végig a szavazatuk következményeit. "Óvnék attól a leegyszerűsítő, pro-európai állásponttól, hogy a tájékozatlan vidéki lakosság, a vidéki bunkók szavaztak a Brexit mellett és a felvilágosult nagyvárosi polgárság az bezzeg tudja a tutit" - fogalmazott.

Lázár János kérdésre beszámolt személyes álláspontjáról is a brit népszavazással kapcsolatban, mint mondta, megerősödött az a meggyőződése, hogy jó szívvel nem tudna a bennmaradás mellett szavazni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne Európa-párti, de nem ért egyet azzal, amit ma Brüsszel tesz - magyarázta. Felidézte: annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, de ma az EU intézményrendszere több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást és problémát.

Nem lesz Huxit szavazás

Lázár azt is kijelentette: nem lesz népszavazás a magyar EU-tagságról, mert már volt egy érvényes referendum, amely a csatlakozás mellett szól.

Utolsó frissítés: 16:52

vehir.hu
további cikkek
Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56 Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány az 1990 előtt épült lakóházak korszerűsítésére Új otthonfelújítási programot indít a kormány 108 milliárd forint keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére: egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. 2024. április 5. 15:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.