Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kapcsolatok a múzeumban

2016. július 1. 19:46 // Forrás: LDM
Az Erdélyben született, de régóta Veszprémben élő festőművész, Kádár Tibor alkotásaiból nyílt időszaki kiállítás péntek este a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Kapcsolatok (Kádár 70) című új, időszaki kiállítás augusztus 10-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig tekinthető meg a múzeumban. A művésszel készült korábbi interjúnkat ide kattintva olvashatja el.

A kiállításmegnyitóra rengetegen voltak kíváncsiak péntek este. A múzeum második emelete a nyári forróság ellenére szinte teljesen megtelt érdeklődőkkel. Mindenki látni akarta az 1988 óta Veszprémben élő Kádár Tibor alkotásait, a művész személyesen is részt vett az eseményen.

Kádár tibor a kiállításmegnyitónKádár tibor a kiállításmegnyitón

Kádár Tibor 1946-ban született Kolozsvárott. A Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán diplomázott, majd tanított műszaki rajzot, később rajzot és festészetet 1986-ig. Sokszoros zaklatás és politikai nézeteltérés miatt ekkor kérte végleges kitelepedését Magyarországra. Családjával az 1980-as évek végétől Veszprémben él.

Géczi János költő nyitotta meg a kiállítást, aki Kádár Tibor művészetét méltatta. Kádár Tibor nem csak Magyarországon, de Európa-szerte kiállító művész. Több alkalommal is bemutatkozott Németországban, Hollandiában, Dániában, Angliában, Olaszországban. Műveit közgyűjtemények őrzik, számos díj tulajdonosa.

Porga Gyula polgármester megnyitó gondolataiban Kádár Tiborral való személyes kapcsolatáról vallott.

Kádár Tibor Erdélyi periódusában Székelyföldet és Kalotaszeget járta és folyamatosan festett. Banner Zoltán így jellemzi ezt a korszakot: „Ábrázolási módszere realista és látomásos, de nem szürrealista, sem az expresszionista részletezés, vagy kiemelés hatásáért nem áldozza fel a témáiban eredetileg benne rejlő talányosság izgalmát.

Magyarországra költözése után palettája oldódik, festészete esztétizálóbbá válik. Isztriai, hollandiai, angliai, németországi tanulmányútjai hatással vannak munkásságára. Festészetét nem hagyják érintetlenül a Közép-Európában zajló események. Új anyaggal kísérletezik – az általa is gyűlölt műanyaggal –, hogy a bonyolult világ plasztikai megfelelőjét megtalálja. Ehhez kapcsolódó térplasztikáit és installációit 1996-ban Veszprémben, a Csikász Galériában láthatta a közönség.

Megalakulásától kezdve tagja az ún. Figuratív Csoportnak. A csoporthoz való kapcsolódás egyet jelentett azzal, hogy „művészete új – maga választotta – szakaszába lép. Egyúttal vissza. Létezhet ilyen haladás: a visszatérésé. Szülőföldhöz, hagyományhoz, mesterséghez, végül is, önnön magához.” A figurativitás mai napig meghatározója festészetének.

A veszprémi kiállítás a művész minden fontos korszakát bemutatja, kezdve a legkorábbi (1960-as évek elejéről származó) önarcképektől az erdélyi korszakon át, az absztrakt festményekig, valamint a legutóbbi évtizedben született figuratív alkotások is megjelennek a tárlaton.

Az ünnepélyes megnyitón Bendik Ágota és Kováts Péter hegedűművészek működtek közre.

Ge. Á.
további cikkek
Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án. 2024. január 25. 18:21 A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján. 2023. október 6. 22:37 A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum Európa Kulturális Fővárosa A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn. 2022. december 5. 14:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.