Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Időutazás a grófok korába

2016. július 4. 10:35 // Forrás: Ecoport
A vadregényes tájak kedvelőinek, a romantikus történelmi korok szerelmeseinek és a titkok tudóinak is remek kikapcsolódást nyújt a Fejér megye észak-nyugati részén, a Móri-víz és a Gaja-patak mellett található település, Fehérvárcsurgó. Legfőbb ékessége a 6000 m²-es Károlyi-kastély, melynek egy 50 hektáros ősfás park ad otthont.

A cikk az Ecoport legfrissebb számában jelent meg. Lapunk online is elérhető az ecoportmagazin.hu címen.


Az 1800-as években épült, kalandos múltra visszatekintő kastély jó néhány történetet mesélhetne, ha a falak képesek lennének beszélni. Eredendően a Károlyi grófi család otthonául szolgált, akik néhány évtizedig háborítatlanul élvezhették pompáját. A 20. század viharai azonban őket is utolérték. 1944-ben kénytelenek voltak elhagyni a birtokot és a kastélyt, amit a háború ideje alatt katonák használtak, majd később államosították, ezt követően pedig üdülőként, majd gyermekotthonként üzemelt.

A hányattatásoknak ma már nyoma sincs, helyette a béke szigete fogad. Amikor néhány évtizede a Párizsban élő magyar nagykövet, Károlyi György elhatározta, hogy újra életet lehel a kastélyba, gondoskodott róla, hogy olyan helyet teremtsen, amely egyaránt alkalmas az elvonulásra és a régmúlt korok társasági szórakozásainak felelevenítésére.

A szállodaként funkcionáló kastély 20, a grófi család tagjairól és a Bakony gyöngyszemeiről elnevezett szobával, kifinomult eleganciával és arisztokratáknak járó vendéglátással várja a pihenni vágyókat. A csónakázó-tó mellett található kupolás gloriett az andalgó szerelmesek kedvenc helyszíne lehet, a hatalmas angolparknak pedig már a látványa is csábító. Ha valaki azonban a természet helyett az elmúlt századok titkainak nyomába eredne, a Fejtő Ferenc könyvtárban igazi kincsesbányára akad: több mint 6000 kötet, valamint sajtódossziék mesélnek a nagy világégésekről, államcsínyekről, vallásról és filozófiáról. A kastély kiválóan alkalmas konferenciák lebonyolítására is, 500 m²- es pincéjében pedig bőven akad hely mindenféle földi jónak.

A testi és szellemi felüdülés bázisa, kultúra, tudomány és hagyomány találkozóhelye a csurgói kastély, melyet tovább fokoz az egykori mosóházból kialakított turisztikai fogadóközpont, amely széles palettán kínál programokat – legyen szó kertművészeti kiállításról, erdei iskolai tevékenységekről, tudományos előadásokról, kézműves foglalkozásokról, gasztronómiáról, vagy a térség kerékpáros vagy gyalogos felfedezéséről. A magányos évek után a Károlyi-kastély ismét egykori fényében ragyog, kiváló búvóhelyül szolgálva az értelmiségnek.

Az érkezők teljes körű kiszolgálásához elmaradhatatlan a kitűnő gasztronómiai élmény, melyet a magyar és francia ételkülönlegességeket felsorakoztató étteremben, a grófi élet ízeit kínálva kóstolhatunk meg. A tavasztól őszig nyitva tartó csipketeraszról páratlan látványt nyújt a díszudvar, ahol egy kávé vagy ebéd elfogyasztása közben a simogató napsugarak kényeztető fénye tölt fel.

Bónusz tipp:
Ha igazán az arisztokrácia korában szeretné érezni magát, kösse össze utazását egy rendszeresen megszervezett botanikai sétával vagy a szeptember 22-24. között megrendezett Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivállal. Ebben a miliőben könnyen úgy tűnhet, mintha visszarepült volna az időben, ahol a saját udvari zenekara muzsikálna egy éjszakai mulatságon.

További információk:
www.karolyikastely.hu
Telefon: 06 21 311 04 26
E-mail: info@karolyikastely.hu
Magyar Turisztikai Ügynökség Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság
itthon.hu/kozepdunantul
rmiszfvar@itthon.hu

Bertalan Melinda | Fotók: Károlyi József Alapítvány

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.