Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Az önkifejezés öröme

2016. július 14. 21:37
Péntek este lép színpadra a Rozé, Rizling és Jazz Napokon a Geszti Péter féle Jazz+Azból megismert Váczi Eszter és 2002 óta működő quartetje, szólistáikkal és zenészeikkel igazi jazz hangulatot ígérnek az Óváros térre. Az énekesnőt kérdeztük.

A Váczi Eszter & Quartet 2002-ben alakult, az első albumotok 2009-ben jelent meg, amely egy évvel később platinalemez lett. Ezt követte 2011-ben a második, 2014-ben pedig a harmadik kiadvány. Milyen projekten dolgoztok most? Jelenleg mi köti le az energiátokat?

2009 óta folyamatosan dolgozunk a projektjeinken, saját repertoárral rendelkezünk – ami szerintem zenei kuriózum ebben a műfajban, mert nagy hangsúlyt fektetünk a magyar nyelvű szövegekre –, ezt próbáljuk minél szélesebb körben megismertetni a közönséggel. Most az köti le az időnket, hogy a negyedik lemezünkön dolgozunk.

Korábban léptél már fel Veszprémben a Geszti Péter-féle Gringo Sztárral és Jazz+Azzal a VeszprémFest nagyszínpadon, most a Rozé, Rizling és Jazz Napokra érkezel saját quartetteddel. Nyilván más érzés a kettő, mitől?

Teljesen más a kettő. A Jazz+Azt sokan ismerték, hiszen óriási népszerűségnek örvendett. A zenekarnak nagyon sokat köszönhetek, hiszen mérföldkő volt az életemben, biztos, hogy többek között ennek is köszönhetem, hogy a Váczi Eszter & Quartetet könnyebb népszerűsíteni. A Jazz+Az az más, poposabb műfaj volt, nagyon szerettem, hisz mindig is közel állt hozzám Dés László zenéje, a lányokkal pedig nagyon jó volt együtt dolgozni. A mai napig szoros a kapcsolatom Behumi Dórival és Kozma Orsival, azonban a saját zenekari felállásom az, amelyben igazán ki tudom fejezni magam.

Ebben a formációban, a quartettben megtaláltad igazán önmagadat? Ki tudsz teljesedni zeneileg?

Azt kell mondanom, hogy ez a csapat nagyszerűen működik együtt. A zeneszerzésből mindenki kiveszi a részét és hozzá teszi a maga stílusát, ettől lesz az, ami, ettől összetéveszthetetlen szerintem a zenénk és az előadásmódunk. Az aktuális lemezünk, a Belső tenger a kedvencem, de nagyon izgatott vagyok a negyedik lemezünk megjelenése kapcsán is. Mindig meg akartuk tartani azt a műfaji elköteleződést, ami sikerre vitte a zenénket, folyamatosan hozni akarjuk a magas minőséget, de ugyanakkor kell, hogy mindezeken felül hozzunk valami újat. És igen, itt ki tudok teljesedni.

A veszprémi koncert címe „Ez vagyok én”. Mit jelent ez? Mi várható péntek este az Óváros téren?

A koncerten az eddigi három nagylemezünk dalaiból összeválogatott műsort adjuk elő, figyelelbe véve, hogy mely számok szólalnak meg jól élőben az öt tagú felállásban, mivel vannak dalok például, amelyeket csodálatos vonós hangszereléssel rögzítettünk, és ezeket ritkán van lehetőségünk előadni. Törekszem mindig úgy összeállítani a programot, hogy legyen egy íve: az első lemezzel kezdünk, majd a második és a harmadik legmarkánsabb dalai következnek. Nagyon jó szólistáink vannak, így aki kifejezetten a klasszikus jazz koncertekre jellemző nagyívű hangszeres szólókra vágyik, annak is élménnyel szolgálhat egy VEQ koncert.

Fotók: vaczieszterquartet.hu

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.