Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szabad formák mentén

2016. július 16. 13:39
A konstruktivista, geometrikus művészet nagymesterét, Fajó János festőt ünnepli a Művészetek Háza szombaton nyílt kiállítása.

A 60-as évek óta alkotó Munkácsy-, és Kossuth-díjas festőművész munkásságának szűk metszetébe ad betekintést a Vass Gyűjtemény legújabb, Szabad formák című kiállítása. Vibráló színek, geometrikus formák fogadják az érdeklődőket, mert ahogy Fajó János (1937, Orosháza) vallja: „a geometria örök, ez szolgálja leginkább az életet, az élet új funkcióit. Ez a tiszta forma művészete.”

A kiállítás egyik kurátora Hegyeshalmi LászlóA kiállítás egyik kurátora Hegyeshalmi László

Egy újabb jeles művész alkotásaival gazdagodhatott ezáltal a Vass László Gyűjtemény, amelynek 2003 óta ad otthont a ház. Fajó János időszakos kiállítása igazi kuriózum; a feltáruló színes körök, négyzetek, háromszögek a legegyszerűbb geometriai egységek világába vonzanak minket, mégsem lehet elmenni a képek mellett úgy, hogy ne ragadnának magukkal. Míg a színek inkább az érzelmeinkre, a formák a szellemünkre hatnak, megállítanak, szinte meditatív állapotba kerítenek, önvizsgálatra invitálnak – ajánlotta a művész alkotásait Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében.

Szavai minden bizonnyal nyitott fülekre és nyitott szívekre találtak, hiszen érdeklődőből volt bőben: zsúfolásig megtelt a kiállító terem a megnyitón. Bár a tárgyiasult formavilág nélküli, konstruktivista művészet a Kádár-korszak alatt még polgári dekadenciának számított – ahogy arra dr. Bajkay Éva művészettörténész, Fajó János munkásságának legfőbb ismerője emlékeztetett –, ma már egyre többen igénylik és kedvelik a kortárs művészet ezen ágát.

Hogy ez így legyen, maga is elég sokat tett az alkotáson túl: nyári kurzusokat tartott, majd felsőfokon oktatta az Iparművészeti Egyetemen a konstruktivista művészeti gyakorlatot. Egész munkássága az iskolai oktatásra, a műhelymunkára és az alkotói-kiállítói szabadművészi tevékenység hármasára épül, amelyek közül az utóbbi kapott most nagyobb szerepet a Művészetek Házában.

Középen Fajó JánosKözépen Fajó János

Fajó János nem a természetet utánozza, sosem a hagyományokat követte, hanem mindig is kísérletezett. Elvont kompozíciói belső elhivatottságból születtek, legfőképp választott mestere, Kassák Lajos hatása alatt. Semmit sem bízott a véletlenre: saját bevallása szerint a színek expresszív ereje szellemi igazságokat jelenít meg, s mindig is ezt szem előtt tartva kívánt az emberek lelkéig hatolni munkáival – méltatta a művészt dr. Bajkay Éva.

Bár a mostani kiállítás ennek a hatalmas életműnek csak egy szeletébe enged betekintést, a Művészetek Háza a művésszel közösen gondolkodva egy nagyobb reprezentatív válogatásra is készül, ahol szobrokkal, festményekkel kísérelik meg majd bemutatni annak főbb pontjait. Addig is elérhető Fajó János életmű albuma, októberig 1-ig pedig vasárnap kivételével naponta látogatható a kiállítás a Modern Képtár / Vass László Gyűjteményben.

Bertalan Melinda
további cikkek
Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án. 2024. január 25. 18:21 A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján. 2023. október 6. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.