2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

Elviselhető fesztiválárak

Lehet, hogy a fesztiválok esszenciája a zenében rejlik, de a korgó gyomor és a száraz torok egy idő után valószínűleg még a legjobb koncert hangulatát is lenyomja. Szerencsére a belvárosban tobzódhatunk a lehetőségekből, ha az éhségünk vagy a szomjunk csillapításáról van szó.

Mindjárt ott van kezdésként az Utcazene Fesztivál egyik legnagyobb dobása, a Food Truck Show, ami a tavalyi évhez képest idén egy kicsit ki is bővült. A street food legjobbjaiként hirdetett guruló éttermek között akad klasszikus hamburgeres, tradicionális orosz ételeket kínáló busz és grillezett nyárson sült húsokat áruló truck is – magyarán a szendvicskészítés minden módjára találunk példát, sőt idén először még gofrisok is feltűntek.

Ami az árakat illeti, készüljünk fel rá, hogy egy pillanatra megáll majd bennünk az ütő: három számjeggyel itt szinte labdába sem rúghatunk, egy szendvicsért átlagosan 1200-1500 forintot is elkérnek. Az ár-érték arányt tekintve éppen ezért nekünk kicsit vegyesek az érzéseink: tény, hogy nem a sarki büfés ízeket kapjuk itt, de a pénzünkért nagyobb adagot is elviselnénk.

A mindenhol fellelhető mozgóbüféseken túl ott vannak még a helyi vállalkozók is kitelepült standjaikkal, akiknél már jóval barátibb áron, 450-600 forinttól juthatunk hozzá az életmentő falatokhoz. Tapasztalataink szerint ráadásul sehol sem kellett nagyobb sort kivárni, ha valakit ez tántorítana el, cserébe viszont nincs az a lutri, mint az ismeretlen ízeknél. Ha például buci, hús, sajt kombinációról, alias hamburgerről vagy hotdogról van szó, a Tamás bátya mindig tökéletes választás, a Szendvics büfénél pedig keleti konyha is vár, míg az Óváros Vendéglő standnál gyrost kóstolhatunk.

Jó hír az édesszájúaknak, hogy az utcazene ideje alatt esti nyitvatartással és rétesből, pogácsából és üdítőből álló csomaggal vár mindenkit a Nasska, de persze ott van az elmaradhatatlan pattogatott kukorica és a fagyi is.

Ha pedig már ettünk, nyilván jó is lenne valamit inni. Fesztivál mivolta miatt főleg az alkoholos italfronton néztünk körbe, hogy mi a kínálat. Itt már jóval nagyobb a szórás, hogy mit és hol lehet vásárolni, mivel a korábbi évekhez hasonlóan minden belvárosi éjjelnappali vagy dohánybolt, sőt vendéglátóegység is kipakolt pulttal és extra készletekkel csalogat. Ezek kínálatai és árai átlagosak, egy doboz Krusovicéért 350 forintot kellett fizetni, a kisfröccsért ugyanennyit. Ha itt vásárolunk, azzal számolni kell, hogy olcsóságuk miatt a hatalmas sorok alakulhatnak ki. Szerda este még nem tűnt vészesnek sehol sem a várakozási idő, de ez péntek-szombat magasságára változhat.

A fesztiválon fabódét bérlő kiskocsmák majdnem minden színpad mellett megtalálhatóak, ahol már eggyel feljebbi árkategóriában kell keresni a sört, a bort, a longdrinkeket, és a feleseket is. Egy csapolt sörért mindenhol nagyjából 400-500 forintot kell fizetni, a Fortuna udvar borutcájában 300 forint volt egy deci rozé, 650 forint a nagyfröccs. A longdrinkekhez (whiskykóla, gintonic) ezer párszáz forint körül lehet hozzájutni. Ezek még egyáltalán nem fesztiválárak.

A legdrágább kategóriát a mozgó büfékocsik jelentik, ahol a kézműves sörökért 6-7-8, de akár 900 forintot is fizethetünk, üdítő kivétel ez alól talán a Kossuth utcára beparkolt Borkas nevű fröccsjárgány, ahol a kisfröccsért 350 forintot kérnek el.