Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már most keresik a jövő évi fellépőket

2016. július 22. 17:17
Ma este ér véget a 17. Utcazene Fesztivál, de a program szervezői nem tétlenkednek, már most keresik, hogy kiket lehetne 2017-re Veszprémbe csalogatni.

A magyar zenekarok mellett brit, német, holland, finn, belga, olasz, cseh, lengyel, dán és francia fellépők léptek, és lépnek fel ma is Veszprém belvárosában. Az idén már 17 éves Utcazene Fesztivál a programot elnézve idén is bebizonyította, hogy nem az a klasszikus értelemben vett nyári fesztivál, hiszen a trendekkel szemben az itt fellépők szinte máshol nem is nagyon adnak koncertet az országban. Az Utcazene Fesztivál főszervezői, a Veszprémi Fesztiváliroda munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak erre. Kérdéseinkre válaszolva elmondták azt is, hogy már az idei rendezvénysorozat alatt elkezdték a 2017-es fellépőket szervezni.

Hogyan dől el, hogy milyen fellépőket hívnak meg a fesztiválra?

Európa legnagyobb utcazenei seregszemléje a ferrarai Buskers, ahol rengeteg zenekar fordul meg. Stefano Bottoni, az olasz testvérfesztivál főszervezője az idei veszprémi utcazene zsűrije is egyben, akivel jó kapcsolatot ápol a Veszprémi Fesztiváliroda. Ők több ízben is személyesen keresték fel az olasz várost, ahonnan számos fellépőt csalogattak már Veszprémbe. Sok zenészre azonban csak a Youtube-on találnak rá. Ilyenkor akár száz zenekarnak is írnak, amely a folyamatos egyezkedések alapján szűkül annyira, amennyit a végleges programfüzetben olvashatunk.

Elsődleges szempont, hogy ne olyan sikerzenekarokat hívjanak meg, akik minden más magyar fesztiválon játszanak. Célzottan olyan utcazenészeket keresnek, akik akusztikusan is képesek megszólalni a fesztivál méretéhez viszonyítva. Mit jelent ez? Ingyenes programként a fesztivál költségvetése a szponzori és a városi és állami támogatás ellenére korlátozott, így hiába akarnának akár egy 16 fős New York-i rezesbandát idecsalogatni, nem férne bele a keretbe - árulták el a Veszprémi Fesztiválirodánál.

Nem mindenki hoz mindent

Kétségkívül a szervezőknek az egyik legnagyobb kihívást az egyedi hangszer és felszerelésigények kielégítése jelenti. Mivel sokan vannak, akik repülővel érkeznek, drágaságuk miatt nem utaztatják saját erősítőiket és nagybőgőjüket, hanem az Utcazene Fesztivál által megbízott cég szolgáltatásait veszik igénybe.

A háttérmunkáról egyébként a technikusok, a Zeneipari Hivatal önkéntesei, diákmunkások, valamint egy ötfős csapat gondoskodik. Utóbbiak a zenekarok koordinálásáért, a programok pontos kezdéséért és befejezéséért is felelnek, ugyanis a városvezetéssel való megállapodás szerint hajnali 1-ig minden zenének el kell csendesednie a belvárosban, a fesztiválnak pedig hajnali 2-ig be kell zárnia.

Habár a fellépők többsége számít rá, hogy ez nem az az esemény, ahol masszázsszoba és bekészített ételpult vagy gyümölcstál várja őket a színpad mellett, a szervezők szerint mégis imádják a fesztivál hangulatát és a várost. Minden évben vannak olyan fellépők, akik előbb keresik meg a szervezőket a következő veszprémi fellépéssel, mint fordítva.

Újdonságok

Nem kell szemfüles fesztivállátogatónak lenni ahhoz, hogy kiszúrjuk: a szervezők minden évben próbálnak valami újdonságot bele csempészni az utcaforgatagba. Tavaly óta a Food Truck Show, idén az óriáskerék, a színes biciklik és a két új zenészhelyszín jelentik a változatosságot. A jövő évi tervekről azonban hiába kérdeztük a szervezőket, nem árultak el semmit.

Ge. Á.
Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.