2021. december 9.
//
Natália névnap

'Miért viseled azt a hülye nyúl jelmezt?'

2016. július 24. 20:04
Ha egy száznyolcvan centiméteres nyúl megjelenne a jövőből, hogy tudassa veled a világvége közeledtét, követnéd?

Elsőre úgy tűnhet, egy egyszerű pszicho-thrillerrel van dolgunk. Donnie Darkonak, a lázadó szellemű kamasz srácnak pszichológushoz kell járnia, ugyanis paranoid skizofréniás betegsége miatt gyakorta képtelen megkülönböztetni a valóságot a képzelettől.

A fiú barátságot köt egy beszélő nyúllal, aki rögtön megismerkedésükkor lényegre tér, és közli aggasztó jövendölését a világ pusztulásáról.

Richard Kelly filmje fantáziadús és elgondolkodtató, amely átmenetet képez egy sci-fi és egy zavaros fejű tinédzser naplója között. Donnie éjszakánként alva jár, így családja már meg sem lepődik, ha a fiú reggelente toppan be. A film perspektívája viszont ott kezd tágulni, amikor az éjszaka közepén egy repülőgép hajtóműve zuhan a fiú szobájára. Donniet az éjszakai csatangolása menti meg a haláltól.

A gáz viszont az, hogy a jövőből visszatérő nyúl összekuszálta a történéseket. Donnienak lejárt az ideje, így amikor kicselezi a végzetét, a halál „párkái” elkezdenek azon ügyködni, hogy kijavítsák a hibát. Ez így bonyolultan hangzik, de ígérem, ha megnézitek a filmet, össze fog állni a kép. Nem fog.

A Donnie Darko sok miértet tartogat, de meglepően intelligens, és figyelembe veszi a fizika törvényeit, és komoly szerepet kap az kérdés is, hogy megvalósítható-e az időutazás.

Ennek feltételeit egy mindenki által bolondnak tartott öregasszony könyve vizsgálja, amely „Az időutazás filozófiája” címet viseli. A történet előrehaladtával Donnie egyre közelebb kerül a kérdés megválaszolásához, hogy hogyan élheti át életének egy szakaszát újra és újra, korrigálva a korábban elkövetett hibákat. Talán gondolatban, talán a pusztítás útján vagy csupán újabb hibák elkövetésével.

Az író-rendező, Richard Kelly maga is egy minden konzekvenciát felmérő időutazó következetességével nyúl bele az eseményekbe. Végül ejtsünk egy szót, a főszereplő, Jake Gyllenhaal színészi teljesítményéről is: az akkor még szemtelenül fiatal színész tökéletesen megtestesítette a zsenialitást, az őrületet és azt a küszködést, amelyet az okoz neki, hogy nem képes megbirkózni a külvilág „fenyegetéseivel”.

Szabó Virág

További cikkek

Télen is az egészségért!
Télen is az egészségért!
Beköszöntött a tél, az időszak, amikor szívesebben maradunk bekuckózva a súlyos takaró alatt, felhúzott lábakkal a forró tea és valami könnyed film melegében. Lépjünk ki a melegből, hogy aztán újra megérkezhessünk. Menjünk be a szobába, és fogjuk meg annak a kezét, aki bent vár bennünket…
Az adatdzsinn kiszabadult, és már nem tehetjük vissza a palackba
Az adatdzsinn kiszabadult, és már nem tehetjük vissza a palackba
Felfoghatatlan mennyiségű információt termelünk nap mint nap, ám ez kontextus nélkül értéktelen. Vajon mihez kezdünk a rendelkezésre álló adathalmazzal? Örök életre törekszünk? Egy hazai rendezvényen nemzetközi sztárszakértők próbálták megjósolni, milyen jövő várhat az adatvezérelt emberiségre.
Miért fontos, hogy egész életünkben tanuljunk?
Miért fontos, hogy egész életünkben tanuljunk?
Nem, nem (csak) azért, mert a változó világban mindig jól jön, ha van az embernek néhány pénzre és karrierre váltható plusz készsége. A válasznak sokkal inkább a boldogsághoz van köze.
Tanár és/vagy nevelő
Tanár és/vagy nevelő
Szüleink után talán tanáraink azok, akik legnagyobb hatással vannak arra, hogy hogyan fejlődik a személyiségünk, milyen értékeket teszünk magunkévá, hogy aztán felnőtt korban ezek vezérletével hasznos, vagy kevésbé hasznos tagjai legyünk a társadalomnak. De tényleg elegendő tanárnak lenni, ahhoz, hogy ilyen hatást gyakorolhasson valaki egy fejlődő személyiségre, vagy valami több kell hozzá? Véleménycikk.
Sírdogáló vidrababát mentettek a Séd-patakból – VIDEÓK
Sírdogáló vidrababát mentettek a Séd-patakból – VIDEÓK
Elismerés illeti a Veszprémi Fehér Holló Vadmentő Alapítványt, amelynek munkatársai a sikeres mentésnek köszönhetően új reményt adtak az életre egy családjától elszakadt vidrakölyöknek.