Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

'Miért viseled azt a hülye nyúl jelmezt?'

2016. július 24. 21:04
Ha egy száznyolcvan centiméteres nyúl megjelenne a jövőből, hogy tudassa veled a világvége közeledtét, követnéd?

Elsőre úgy tűnhet, egy egyszerű pszicho-thrillerrel van dolgunk. Donnie Darkonak, a lázadó szellemű kamasz srácnak pszichológushoz kell járnia, ugyanis paranoid skizofréniás betegsége miatt gyakorta képtelen megkülönböztetni a valóságot a képzelettől.

A fiú barátságot köt egy beszélő nyúllal, aki rögtön megismerkedésükkor lényegre tér, és közli aggasztó jövendölését a világ pusztulásáról.

Richard Kelly filmje fantáziadús és elgondolkodtató, amely átmenetet képez egy sci-fi és egy zavaros fejű tinédzser naplója között. Donnie éjszakánként alva jár, így családja már meg sem lepődik, ha a fiú reggelente toppan be. A film perspektívája viszont ott kezd tágulni, amikor az éjszaka közepén egy repülőgép hajtóműve zuhan a fiú szobájára. Donniet az éjszakai csatangolása menti meg a haláltól.

A gáz viszont az, hogy a jövőből visszatérő nyúl összekuszálta a történéseket. Donnienak lejárt az ideje, így amikor kicselezi a végzetét, a halál „párkái” elkezdenek azon ügyködni, hogy kijavítsák a hibát. Ez így bonyolultan hangzik, de ígérem, ha megnézitek a filmet, össze fog állni a kép. Nem fog.

A Donnie Darko sok miértet tartogat, de meglepően intelligens, és figyelembe veszi a fizika törvényeit, és komoly szerepet kap az kérdés is, hogy megvalósítható-e az időutazás.

Ennek feltételeit egy mindenki által bolondnak tartott öregasszony könyve vizsgálja, amely „Az időutazás filozófiája” címet viseli. A történet előrehaladtával Donnie egyre közelebb kerül a kérdés megválaszolásához, hogy hogyan élheti át életének egy szakaszát újra és újra, korrigálva a korábban elkövetett hibákat. Talán gondolatban, talán a pusztítás útján vagy csupán újabb hibák elkövetésével.

Az író-rendező, Richard Kelly maga is egy minden konzekvenciát felmérő időutazó következetességével nyúl bele az eseményekbe. Végül ejtsünk egy szót, a főszereplő, Jake Gyllenhaal színészi teljesítményéről is: az akkor még szemtelenül fiatal színész tökéletesen megtestesítette a zsenialitást, az őrületet és azt a küszködést, amelyet az okoz neki, hogy nem képes megbirkózni a külvilág „fenyegetéseivel”.

Szabó Virág
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.