2022. január 27.
//
Angelika névnap

Él-e még az amerikai álom?

2016. július 29. 22:24
Gondtalan élet, önmegvalósítás, magas életszínvonal? Elérhetetlen felsőoktatás, bűnözés, esélyegyenlőtlenség? Melyik az igazi arca ma az Egyesült Államoknak?

Az USA Földünk egyik lenagyobb, legerősebb országa, gazdasági nagyhatalom. Az az ország, amely évtizedeken keresztül az önmegvalósítás, a gondtalan élet fellegváraként vonult be az emberek tudatába. A hely, ahol kellő szorgalommal bárki előrébb juthat, a lehetőségek világa, ahol az álmok valóra válnak. Az „amerikai álom” háborítatlan otthona.

Ha jobban sorok közé nézünk, és az elmúlt húsz évet vesszük szemügyre, egy másik Amerika körvonalai rajzolódnak ki. A legszembetűnőbb jelek – többek közt – az amerikai politikai elittől érkeznek. A nemrégiben lezajló elnökjelölt-állítási versenyben mindkét vezető párt képviselői megkongatták a vészharangokat az amerikai álom helyzetével kapcsolatban. Itt álljunk is meg egy pillanatra, és nézzük meg, mit is jelent pontosan az amerikai álom az Egyesült Államokban!

Adódhat a kérdés: mi is az amerikai álom?
Az „amerikai álom” az a fogalom, amely azt a hitet és reményt foglalja magába, amely kimondja, hogy az Amerikai Egyesült Államok a lehetőségek országa, ahol az anyagi jólét és boldogság elérhető minden állampolgár számára, ha az egyén szorgalmasan dolgozik ennek megvalósítása érdekében. Az „amerikai álom” olyan Egyesült Államokat takar, melyben minden ember egyenlő, s amely minden állampolgárának biztosítja az ország demokratikus politikai rendszerében való közvetlen vagy közvetett részvételt.

Bernie Sanders a Demokrata Párt elnök-jelölti kampányában úgy fogalmazott: az amerikai álom sokak számára rémálommá változott. Donald Trump, a Republikánus párt sokat kritizált, ugyanakkor rendkívül népszerű politikusa egyenesen azt mondta: „az amerikai álom halott”. Úgy vélem, ha egy szuperhatalom vezető politikusai ehhez hasonló negatív véleményt formálnak országuk társadalmi berendezkedésről az több mint jelzésértékű.

A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az amerikai nép szerint nehezebb életet, s egyre kevésbé elérhető amerikai álmot hoz nekik a jövő. Az országban, amelynek polgárai mindig is előre néztek és a jövőbe kapaszkodtak, egy krízis látszik kibontakozni. Az amerikai álom több mint az önmegvalósítás lehetősége, az amerikai identitás része. Ez az egyik legerősebb, és talán egyetlen olyan kohéziós eszme, ami összeköt minden amerikait – az első generációs friss bevándorlótól, az első telepesek leszármazottjain túl az őslakosokig.

Hazai szemszögből különösen érdekes kérdés lehet az amerikai álom vizsgálata, hiszen gyakori, hogy Egyesült Államokat felszínes sablonok alapján ítéli meg a közvélemény. Ezt sokszor a média is elősegíti, amely az idealizált, gondtalan, s magas életszínvonalon élő Amerikát éppúgy túlhangsúlyozza, mint a nyomorúságos oldalt, amely a bűnözéstől, etnikai atrocitásoktól hangos.

Forrás: newdream.orgForrás: newdream.org

A Newdream szervezet reprezentatív kutatása szerint ötből csak egy amerikai nem tartja nehezebbnek az előbbre jutást az országban a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A CNN ORC intézet mérése szerint háromból két amerikai polgár úgy tartja, gyermekeire nehezebb élet vár, mint amilyen nekik jutott.

Milyen akadályok szegélyezik az amerikai álom felé vezető utat?

A felősoktatás magas költsége a slágerprobléma a megkérdezettek szerint. Második helyen az egészségügyi ellátás terhei szerepelnek több közvélemény-kutatás egybevágó eredményei alapján. A friss tanulmányokat figyelembe véve kijelenthető, Barack Obama elnök programja – amely az amerikai álom rehabilitálását célozta meg – nem járt elsöprő sikerrel. Az amerikai álom válságot él át, ugyanakkor a történelmi távlat azt mutatja, az amerikaiak nemzeti eszméje morális és gazdasági válságokat is képes túlélni.

Zatkalik Dániel

További cikkek

Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Bár a közösségi médiát előszeretettel szokás ekézni, ha okosan választjuk meg, mit vagy kit követünk rajta keresztül, sokat adhat a személyes fejlődésünkhöz és a lelki egyensúlyunk megtalálásához.
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Egy átlagos veszprémi kereskedelemben dolgozó személy reméljük, hogy nem átlagos megoldása a külföldiekkel való kommunikációs problémák áthidalására. Véleménycikk.
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Mennyire okos dolog kizárólag a piacra bízni, hogy megoldja a magas rezsiárakat? Jelenleg Európában Magyarországon a legolcsóbbak a rezsiárak, köszönhetően a sötétben, trágyával etetett gombáknak. Véleménycikk a rezsicsökkentés vs. liberális gazdaságpolitika témakörében.