Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vonósnégyes és kamarazenekar a csütörtöki programban

2016. augusztus 3. 22:29 // Forrás: auerfesztival.hu
Délután a Kodály Vonósnégyes, este pedig a hazai pályán játszó Mendelssohn Kamarazenekar Glenn Dicterow-val kiegészülve zenél az Auer Hegedűfesztivál harmadik napján.

A Kodály Vonósnégyest 17:30-tól láthatjuk-hallhatjuk a Megyeháza Szent István termében.

A Kodály Vonósnégyest 1966-ban alapította a Liszt Ferenc Zeneakadémia négy diákja; az együttes mára a világszerte ünnepelt kvartettek egyike. A kezdetektől sikeres kvartett már az alapítás évében kimagasló eredménnyel szerepelt a Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen, Genfben. A világhírű együttes 1972-ben vette fel a XX. század kiemelkedő jelentőségű magyar zeneszerzője iránti tiszteletből Kodály Zoltán nevét. Nem meglepő tehát, hogy a kvartett Kodály zenéjének lehető legautentikusabb előadását és – névadójukhoz hasonlóan, egyfajta médiumként – a magyar népzene üzenetének közvetítését tekinti legalapvetőbb feladatának, óriási hangsúlyt helyezve azokra a hagyományos értékekre, melyeket Kodály a zenekultúra esszenciájának vélt.

Az elmúlt évtizedek alatt a Kodály Vonósnégyes több mint 60 lemezt készített, egyebek mellett rögzítették Haydn, Beethoven és Schubert összes vonósnégyesét. A Mendelssohn és Bruch-oktetteket bemutató lemezüket nemrégiben a BBC „Az év legjobb kamarazenei felvétele” díjjal jutalmazta. Hasonlóan mértékadó a Classic CD magazintól kapott „Legjobb kamarazenei felvétel” - elismerés, melyet Haydn op. 64-es kvartettjének felvételével érdemeltek ki. Az együttes megkapta az egyik legrangosabb állami kulturális elismerést, a „Magyar Művészetért Díjat”.

Az együttes tagjai: Falvay Attila és Bangó Ferenc – hegedű, Fejérvári János – mélyhegedű, Éder György – cselló.

Este nyolctól a Hangvillában Glenn Dicterow és a Mendelssohn Kamarazenekar ad közös koncertet.

Glenn Dicterow napjaink egyik legkiválóbb, Amerika- és Európa-szerte zenekari és koncert-szólistaként is egyaránt jól ismert hegedűművésze. Két évvel ezelőtti visszavonulásáig a New York-i Filharmonikusok ünnepelt koncertmestere és szólistája volt harmincnégy éven keresztül. A 2013/14-es szezon végén visszatért Kaliforniába, ahol a Juilliard Vonósnégyes alapítójának életműve előtt tisztelgő, a Los Angeles-i Thornton School of Music által nemrégiben létrehozott Robert Mann Alapítvány hegedű és kamarazene tanszékének vezetőjévé nevezték ki. Emellett aktívan tanít a világhírű New York-i Juilliard School és a Manhattan School of Music karain.

A legnagyobb kiadóknál jelentek meg lemezei, ezek között találjuk Copland Hegedűszonátáját és Zongoratrióját az EMI, Sosztakovics Hegedűversenyét a New York-i Filharmonikusokkal a Radiothon, Rimszkij-Korszakov Seheredázéját szintén a New Yorkiakkal és Yuri Temirkanovval a BMG, Kurt Masurral a Teldec felvételein. Legújabb CD-jén szólóhegedű és kamaraművek szerepelnek, ezek között Corigliano hegedű-zongora szonátája és Korngold Sok hűhó semmiért szvitje. Elsőként vette lemezre Bernstein Szonátáját és Martinu Három madrigál hegedűre és brácsára című művét.
A számos nemzetközi versenyen díjat nyert Glenn Dicterow a New York-i Juilliard School-ban Ivan Galamian növendékeként szerezte diplomáját, tanult továbbá Henryk Szeryng irányítása alatt, de – ami számunkra, veszprémiek számára különösen is érdekes – Auer Lipót leghíresebb egykori növendékénél, Jascha Heifetznél is!

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.