2021. december 9.
//
Natália névnap

Ma zárul az Auer Hegedűfesztivál

2016. augusztus 6. 7:24
auerfesztival.hu
Liana Isakadze, Lajkó Félix, Balázs János és a Mendelssohn Kamarazenekar a vasárnapi programban.

Fél hattól a Hangvillában Liana Isakadze lesz a Mendelssohn Kamarazenekar partnere.

Liana Isakadze művészetét Magyarországon évtizedek óta nem csodálhattuk. Különleges alkalom lesz hát, amikor megszólal hegedűje, és vonója alól Csajkovszkij, Saint-Saëns, Joplin és mások zenéje kel életre. Isakadze egy fogalom... Ahol megjelenik, nem lehet másra figyelni, csak őrá. Magávalragadó, energikus egyéniség, csupaszív ember, és ez játékának is alapvető jellemzője. Óriási karriert futott be, nem véletlen, hogy a világ legrangosabb zenei fesztiválján, a Verbier Fesztiválon is külön koncertet rendeznek idén nyáron az ő tiszteletére, melyen hetvenedik születésnapján köszöntik, s ő lesz ennek a koncertnek az ünnepelt szólistája. Ezután a különleges koncert után egyenesen Veszprémbe érkezik, hogy a Mendelssohn Kamarazenekar élén hallhassuk őt, aki Gidon Kremer mellett David Ojsztrah másik legkiválóbb növendéke, később asszisztense, majd egy sor, Ojsztrah által vezényelt koncert szólistája is volt. Még más érdekesség is várható, hiszen a grúz művésznő hazája zenéjéből is bemutat számunkra egy keveset!

Nyolctól ugyanitt Lajkó Félix és Balázs János csatlakozik a zenekarhoz.

Lajkó Félixről igazán nem állítható: ha egy koncertjét hallottuk, akkor már mindet hallottuk. Hegedűn és citerán is elképesztő színvonalon játszik minden létező műfajban, ami e hangszerekkel megközelíthető, és abban is, ami nem. Gáspár Károly írja a két művészről: „...Lajkó extravagáns forradalmár, akit nem érdekelnek a „játékszabályok”, saját törvényei szerint él, és muzsikál. Balázs János az elegáns zongoraművész, aki külsejében, és játékmódjában is ezt az értékrendet képviseli. Egyik és másik koncepció, vagy beállítottság ugyanolyan tiszteletet érdemel. De mi történik ha „összeeresztünk” két ilyen különböző entitást? ...” Az improvizáció művészetében szintén otthonosan mozgó Balázs János zongoravirtuózzal már jelent meg közös albumuk, és a zenekari kíséret sem újdonság számukra, de Lajkó Félix, Balázs János és a Mendelssohn Kamarazenekar együtt, még sohasem lépett színpadra. Az első ilyen alkalomra az idei, veszprémi Auer Fesztivál keretében kerül sor.

vehir.hu

További cikkek

Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.