2021. augusztus 4.
//
Domonkos névnap

Bűnbakok lehetnek a romák

2009. április 8. 13:04
FH
Bűnbakká válhatnak a romák a gazdasági válság hatásaként több szervezet Bécsben kiadott keddi közleménye szerint.

"Mélységesen aggódunk amiatt, hogy folytatódik a romák diszkriminációja és kirekesztése" - ez áll az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi és emberi jogi ügyekért felelős részlege, az Emberi Jogok Európai Bizottsága, valamint az Európai Unió Ügynöksége az Alapvető Jogokért nevű szervezet közös közleményében, melyet a Nemzetközi Roma Nap alkalmából tettek közzé.

"A válság idején a romák, a bevándorlók, a menekültek és más sérülékeny csoportok könnyen válhatnak szélsőséges szervezetek és populista politikusok célpontjaivá" - állítja a közlemény, amely szerint terjednek a gyűlölet által gerjesztett támadások és a rasszista megnyilvánulások számos országban, ezért a felelős politikusoknak egyértelműen és nyilvánosan kell elítélniük ezeket.

Az Európai Unió felmérése szerint a romák több mint fele állítja, hogy tavaly legalább egyszer szenvedett el hátrányos megkülönböztetést. A vizsgálat kapcsán az AFP francia hírügynökség külön kiemeli Magyarországot és Olaszországot, ahol az elmúlt néhány hónapban komoly romaellenes incidensek voltak.

vehir.hu

További cikkek

Korlátozások nélkül ünnepelhetünk augusztus 20-án
Korlátozások nélkül ünnepelhetünk augusztus 20-án
Korlátozások nélkül lesznek látogathatók az augusztus 20-ai állami és önkormányzati rendezvények, de további két alkalommal is felfüggeszti a kormány a veszélyhelyzet alatti védelmi intézkedéseket.
2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája
2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája
Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal.
Valóban a körforgalmak városa Veszprém?
Valóban a körforgalmak városa Veszprém?
Mielőtt elolvasnák a cikket, tippeljenek, vajon hány körforgalom van Veszprémben? A végén eláruljuk a pontos számot, de előtte még mutatunk érdekes, sokszor meghökkentő megoldásokat a nagyvilágból.
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
A bűnügyi hírek közt gyakran szerepel a közügyektől való eltiltás fogalma. Mit tehet és mit nem, akit eltiltanak a közügyektől? A főügyészség megyei statisztikákkal válaszol.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.