Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

'Uram, kellene még egy kis muníció!'

2016. szeptember 12. 12:07
Amikor közel két óra önfeledt szórakozás és lézerharc után jólesően elfáradva és leizzadva elhagytuk a veszprémi LaserBase pályáját, semmi más gondolatunk nem volt, csak annyi: Ide még vissza kell jönni!

Augusztus végén nyitott meg Veszprém első lézerharc pályája a Völgyhíd tér 1. szám alatt azzal a céllal, hogy egy kis pezsgést vigyen a városlakók életébe, valamint megismertesse és megszerettesse velük ezt a rendkívül élvezetes stratégiai játékot.

Mielőtt azonban valaki azt gondolná, hogy valami agresszív lövöldözős játékot hirdetnék, megnyugtatnám, hogy szó sincs erről – noha lőni valóban kell benne, de mivel csak infra jelek repkednek, ez nem jár semmiféle sérüléssel. Valójában ha kulcsszavakat kellene társítani a lézerharchoz, a következők lennének a legmegfelelőbbek:

csapatépítés, önfeledt mókázás, kreativitás, képesség- és készségfejlesztés.

Nem csoda, ha a lelkes lézerharcolók köre egyre növekszik, főként Budapesten, ahol már egész nagy a játék felfutása. Itt ismerkedett meg vele egy születésnapi bulin a hely ötletgazdája, az eredendően veszprémi születésű, de ma már a főváros környékén élő Haas Erik is. Az első találkozás pedig olyan jól sikerült, hogy úgy döntött, szülővárosában is megpróbálja meghonosítani a játékot.

No, de hogyan is képzeljük el a lézerharcot?

Ne úgy, mint a Star Warsot – mondja Erik, amikor viccesen megkérdezem tőle, mennyire nagy rajongója a filmnek, bár azt elismeri, ők is szeretik, a pályára belépve pedig valóban Yoda fogad minket. Ettől függetlenül nem suhannak lézernyalábok össze-vissza: lézer helyett infravörös jelekkel működnek a fegyverek, nagyjából hasonló elven, mint a távirányítók – és épp annyira veszélyesek is.

A játékhoz nem kell semmi más, csak a lézerfegyver, valamint egy hozzá tartozó sisak – előbbi az adó, utóbbi a vevő, a cél pedig az, hogy a fegyverrel eltaláljuk az ellenfél csapat tagjainak sisakját.

Mindezt egy játékmester felügyeli, a lézerfegyverek a játékosokhoz vannak rendelve, az egészhez pedig tartozik egy szoftver, amivel minden adatot (életek száma, muníció mennyisége, szerepkörök stb.) fel lehet tölteni a felszerelésre, és ami alapján pontos statisztikák készíthetők a találatokról és a teljesítményről.

„A lézerharc működési elve hasonló a paintballhoz, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges hozzá védőfelszerelés, és a környezetet sem szennyezi. Így aztán nem kell hozzá külön kijelölt pálya, bárhol lehet játszani – az utcán, az erdőben, de akár az irodában is” – magyarázza Erik.

A játékot pedig a fantáziánknak és a szájízünknek megfelelően rengeteg kreatív módon variálhatjuk. A ’mindenki katona és végtelen életünk van’ tényleg csak a legegyszerűbb felállás, de fel is oszthatjuk magunk között a négy alapvető szerepkört – az alap és speciális lövéssel bíró katonáét, az életet adó orvosét, a muníciót adományozó ellátmányosét, a legerősebb lövéseket garantáló mesterlövészt – és egy komplett stratégiával vághatunk neki a játéknak, de a két csapat harcát is cifrázhatjuk túszejtéssel, zászlószerzéssel vagy éppen egy VIP személy életben tartásával.

És ez még mindig nem minden. Amikor arról faggatom Eriket, mik a hosszú távú céljai, határozott választ ad. „Szeretnék idővel kilépni az épületből, és a kispályás futballbajnokságok mintájára egy lézerharc bajnokságot létrehozni. Más helyi vállalkozókkal összefogva jó lenne egy többlépcsős programot megvalósítani, megmozgatni az embereket. Veszprémnek rendkívül jó adottságai vannak, mégsem használjuk őket eléggé. Pedig ezekre építve remek programokat lehetne felépíteni.”

De tervben van az is, hogy megkeresse a környékbeli cégeket és összehívja őket egy-egy mérkőzésre, esetleg életre hívjon egy „cégligát” is. Így ők is megismerhetik egymást, akár üzleti kapcsolatok is kialakulhatnak közöttük. – meséli Erik.

„Ez a játék tényleg nem az erőszakról szól– bár szerencsére ilyen konzervatív nézetekkel nem is találkoztam. A lézerharc amellett, hogy fejleszti a kognitív képességeket, összekovácsolja a csapatot, nagyszerűen át is mozgat: észre sem veszed és negyed óra alatt megizzaszt. Fiatalnak, idősnek egyaránt (7-től 100 éves korig bárki játszhatja) remek szórakozás, és aki idejön, az mindenki pozitív tapasztalatokkal távozik” – mondja Erik.

Hogy ez mennyire így van, azt mi is alá tudjuk támasztani: eredendően úgy indultunk neki ennek a cikknek, hogy beszélgetünk egy kicsit, aztán röviden belepillantunk a játékba. Végül közel két órán át rohangáltunk a pályájának helyet adó, több mint 100 éves épület zegzugos, UV festékkel festett és lámpákkal megvilágított termei között egy csapat kissráccal és kísérőikkel, azon versengve, melyikünk nyer.

Lelkes pajtásaink Lelkes pajtásaink

A lézerharc remek szabadidős tevékenység, ami kisebb addikciót okoz, függetlenül attól, hogy vaktában lövöldözgetsz kevés találattal, vagy hogy épp te leszel az este legjobb játékosa.

A veszprémi LaserBase-ről, az árakról és a szabad időpontokról további információk kaphatók a www.laserbase-veszprem.hu oldalon, valamint az info@laserbase-veszprem.hu és a +36 (30) 491-4292 telefonszámon.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.