Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A kéményseprésben is érezhető a szakemberhiány

2016. szeptember 28. 18:22
A kéményseprést több más szolgáltatóhoz hasonlóan a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. is átadta a katasztrófavédelemnek.

Megyénkben július elseje óta a katasztrófavédelem szervezi és látja el a kéményseprési szolgáltatást.

Nem véletlen, hogy a VKSZ Zrt. sem ragaszkodott a területhez: a szeptemberi Közgyűlésen tárgyalták a szolgáltató 2015-ös beszámolóját a kéményseprési szolgáltatással kapcsolatban, és a Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató által jegyzett irat inkább tisztes helytállásról, és nem a szolgáltatás javára visszaforgatható hasznot termelő tevékenységről szól.

A társaság 2015-ben Veszprém megye területén 220 település közel 120.000 ingatlan 147.000 kéményének ellenőrzéséről, tisztításáról, kötelező műszaki felülvizsgálatáról gondoskodott, ezt a feladatot 45 fővel látta el.

Ez kevésnek bizonyult. „Társaságunk 2015. évben már teljes egészében nem tudott eleget tenni azon kéményseprő-ipari közszolgáltatási kötelezettségének, melyet a megbízó önkormányzattal kötött megállapodás alapján vállalt, melynek fő oka, hogy a többletlétszám felvételét nem tudtuk realizálni” – írta az igazgató. – „Az új feladatok miatt 8 fő munkavállalóval kellett volna bővíteni a létszámot. Figyelembe véve az elvándorlást, valamint az új feladatok miatti bővítést, 17 főt kellett volna felvenni a szükséges létszám eléréséhez.”

A létszámhiány mellett anyagilag sem volt egyszerű helyzetben a szolgáltató: a kéményseprési csoport adózás előtti eredménye a tárgyalt évben -66,8 millió forint volt. És ebben már benne van az a hatvanmilliós támogatás is, amit az önkormányzattól igényeltek. „Mivel a szolgáltatási díjak 2012. évi -10 % szinten maradtak, valamint a többlet feladatokra sem lehetett díjat megállapítani, ezért támogatás nélkül 2015. évben 127 M Ft negatív eredmény realizálódott volna, amely az előzetes tervnek megfelelő. Az eredmény-kimutatás egyéb bevételek soron szerepel az Önkormányzattól megigényelt 60 M Ft egy féléves költség-ellentételezésre kapott támogatás.”

Közben pedig nagy szükség van a kéményseprők munkájára, mert a beszámoló szerint megyénkben enyhén szólva sincsenek jó állapotban a kémények és berendezések.

Sok helyen hiányoznak vagy nem hozzáférhetők a kéménytartozékok (főleg az alsó tisztítóajtók); a kürtők, kéményfejek állaga nem megfelelő; a falon kívül szerelt fémkémények működési problémákkal terheltek; utólagos nyílászáró cseréből, hőszigetelésből, elszívó ventilátor felszerelésből fakadó légellátási problémák jelentkeznek nyílt égésterű tüzelőberendezések esetében; több problémát okoznak a gyűjtő kémények (szabálytalan rákötések, felső tisztítási lehetőségek nem hozzáférhetőek, járatainak, belső felületeinek állapota, némely helyen a keresztmetszetének mérete); a zárt égésterű tüzelőberendezések esetében - főleg a gázos készülékek tartoznak ide – sok esetben nem kérik meg a használatba vételi engedélyt arra hivatkozva, hogy ezen készülékek égéstermék elvezetői nem tartoznak a közszolgáltatás körébe; a szilárd tüzelésű égéstermék-elvezetők esetében az ellenőrzés ciklusának – évi kétszeriről évi egyszerire – csökkentése megnövelte a kéménytüzek kialakulásának előfordulását.

Csúnya vége lehet, ha nem figyelünk a kéményünkre (fotó: langlovagok.hu)Csúnya vége lehet, ha nem figyelünk a kéményünkre (fotó: langlovagok.hu)

A helyzetet súlyosbítják az engedély nélkül használt, a célra alkalmatlan kémények, a nem megfelelő tüzelőanyag és tüzelő berendezés használata. Ezeknek a problémáknak egyenes következménye a kémények dugulása és esetleg spontán kiégése, illetve indokolatlan mértékben növekszik a környezet szennyezettsége is.

Nyáron adtunk hírt arról, hogy a lakosság számára július elsejétől ingyenessé vált a kéményseprés, a feladatot azóta az állam látja el azokon a területeken, ahol azt az önkormányzat nem vállalja. A Belügyminisztérium akkori közleménye szerint „az átalakításra azért volt szükség, mert a kéményseprési díjak a feladatot ellátó magáncégek miatt a többszörösére növekedtek. Továbbá rendkívül nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában, több megyében ellátási zavarok jelentkeztek, volt, ahol a kéményseprés olyan drága lett, hogy sokakat éppen ez riasztott el a rendszeres ellenőrzéstől. Akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes lesz az ellenőrzés.”

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.