Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Életveszély az utakon

2016. október 3. 21:55
Mindenki közlekedik. Tehát van bőven élményünk, halálközeli is az utakról. Ezeket osztják meg velünk olvasóink.

Vasárnapi vezetők

Az autóvezetőknek van egy külön csoportja: a vasárnapi vezető. Féltve őrzött, agyonmosott, simogatott autóját előveszi, és a családdal elindul kirándulni. Szépen, lassan, megfontoltan. Talán túlságosan is. A sebesség korlátozása nem azt jelenti, hogy az előírtnál sokkal kevesebbel kell menni. Ezek a vezetők, ha 80 az előírt, 60-nal mennek. Városban 20-30 km-el. Nem folyamatosan haladnak, hanem hullámzóan: felgyorsítanak, lelassítanak. Csak bírja idegekkel az, aki mögötte megy! Előbb-utóbb előzésre kényszerítik a hátul haladókat. Nem csak a gyorshajtókat, hanem az indokolatlanul lassabban vezetőket is meg kellene büntetni!

"A kötelező legkisebb sebességet tábla jelzi, ahol nincs kihelyezve ilyen tábla, ott a megengedett legnagyobb sebesség az érvényes, amit a KRESZ határoz meg. A határokon belül úgy kell meghatározni a jármű sebességét, hogy a járművel a forgalmi, a látási és időjárási viszonyoknak, valamint az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni, és figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra és a rakományra. A KRESZ az indokolatlanul lassú haladást tiltja. Az indokolatlanul lassú haladás megítélése szubjektív, minden körülményt figyelembe véve lehet megítélni" - írta kérdésünkre a rendőrség.

Körforgalom nem játszótér

Veszprémben van elég körforgalom. Ennek ellenére nem mindenki tudja használni őket. A körforgalom lényege, hogy dinamikusan, ha a lehetőség engedi, akkor gyorsan haladjunk. Ennek ellenére néhányan mindig – még akkor is, ha nincs forgalom – megállnak a körforgalom bejáratánál, és várnak. Mire? Nem tudni. Vagy arra, hogy jöjjön egy autó, és jogos legyen a várakozás, vagy csak ilyen a vallásuk. A Tesconál található körforgalom kétsávos, vagyis belül lehetne dübörögni, menni. Ezt sem használjuk ki. A helyzet, hogy sokan nagyon félnek a körforgalmaktól.

Gyerekre vigyázzál

Gyalogos vagyok, vagyis hátrányos helyzetű közlekedő. Nálam mindenki erősebb, az autók biztos. Gyerekeimmel sokat sétálunk. A Mackónál rendszeresen előfordul, hogy amikor a cukrászda oldaláról át akarunk menni a Hangvilla oldalára, zöld jelzésnél simán elénk vág egy autó. Mert erősebb, mert gyorsabb, mert megteheti! Ami a legmegdöbbentőbb, hogy sok esetben nők teszik ezt velünk. Oda sem néznek, csak nyomják a gázt. Mit lehet velük kezdeni, nem tudom.

Megkérdeztük a rendőrséget, mit kell tudni ebben a forgalmi helyzetben? A következő választ kaptuk: "A közlekedési szabályok értelmében a gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre a gyalogos váratlanul nem léphet. A gyalogos köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni, és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti. A gyalogos közlekedőkkel szembeni magatartásra a KRESZ ide vonatkozó része az irányadó. A járművel a gyalogátkelő helyet úgy kell megközelíteni, hogy a jármű az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, amennyiben szükséges, a gyalogátkelőhely előtt meg tudjon állni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogátkelőhely hiányában is - a gyalogosnak elsőbbséget kell adni, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik."

Pethő Imre

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.