2019. július 23., kedd
Lenke névnap

’Ezek a plakátok beszélnek hozzánk’

Ingyenes plakátkiállítás nyílt pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban, mely az 1956-os forradalom és szabadságharcot mutatja be, különös tekintettel Brusznyai Árpád életére. Wittner Mária szerint a tárlat a függetlenségről is üzen mai fiatalságnak.

A Laczkó Dezső Múzeum Múzeumban „Emlékezz Európa” címmel egy 46 darabos sorozat mutatja be a XX. századi Európa kettéosztottságának emlékeit. A címadó ,,A mi forradalmunk” sorozat a szabadságért és a függetlenségért harcoló forradalmárok áldozatainak 60. évfordulójára emlékezik. A plakátok segítségével jól elemezhetőek és bemutathatóak az ’56-os forradalom előzményei, eseményei és következményei, melyek egészen az 1990-es évekig nyomon követhetők.

A plakátkiállítást fővédnökként Wittner Mária ’56-os szabadságharcos és volt országgyűlési képviselő nyitotta meg. Történelmi visszaemlékezése során elmondta, annak idején 8 hónapnyi siralomházban töltött idő után megesküdött, hogy ha alkalma lesz, beszélni fog az utókornak a történelmi pillanatokról.

Wittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnakWittner Mária szerint fontos üzenete van a kiállításnak

„Ez nem könnyű feladat, mert mindig újra éli az ember, de mégis meg kell tennem, mert át kell adni azt az üzenetet a fiataloknak, hogy ezek az emberek a hazáért adták az életüket”- mondta.

Egyre többen „vannak fenn az égi csapatban”, ezért a feladat azokra hárul, akik hitelesen tudják átadni az üzenetet. A plakátkiállításról szólva köszönetét fejezte ki az alkotónak, hiszen szerinte Székely Kornél A. D. plakátjai „szinte beszélnek hozzánk, üzennek a mának, és a jövőnek.” A tárlat a függetlenségről, és annak kiharcolásáról szól a ma okostelefonokat nyomogató fiatalságnak, akikkel kapcsolatban reméli, hogy ha eljön az idő, megértik, hogy hol a helyük, és mit köszönhetnek ’56 forradalmárainak.

Veszprém városa a magyar államalapításhoz Boldog Gizella, a magyar szabadság kivívásához pedig Brusznyai Árpád révén kapcsolódik. 60 évvel ezelőtt ugyan eltaposták a nemzet függetlenségi vágyát, de ma szabadok és függetlenek vagyunk, ami az akkoriaknak köszönhető- mondta köszöntőbeszédében Némedi Lajos alpolgármester, aki szerint a szabadság és a függetlenség ezekben a napokban is egy porcelánhoz hasonlít: törékeny, amelyet folyamatosan óvni, és vigyázni kell.

A „Mi Forradalmunk” plakátkiállítás egy ünnepi konferencia kísérőprogramja, melyet a Pesti Srác Alapítvány szervez. Wittner Mária védnöksége alatt Veszprémben két napos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A kiállítás 2016. október 30-ig tekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

A kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartottA kiállítás alkotója, Székely Kornél A. D. a megnyitó után tárlatvezetést tartott