2022. január 27.
//
Angelika névnap

Új kapuk nyílhatnak meg a Pannon Egyetem előtt

2016. október 25. 10:40
Együttműködési megállapodást írt alá kedd délelőtt a Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Központ Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete, mely kedvezőbb pályázati feltételeket teremt és akár egy telephely létesítését is lehetővé teszi.

Dr. Gelencsér András rektor az eseményen elmondta, hogy a Pannon Egyetem regionális és pályázatokban érdekelt intézményként folyamatosan együttműködésre törekszik. Működésük alapja a kompetenciák egyesítése, mivel kis ország lévén a különböző szakterületek eredményes művelése csak így valósítható meg. Bár a Pannon Egyetem számos tudományterületen nemzetközileg kiemelkedő kutatási potenciállal rendelkezik, hiányoznak azok az infrastrukturális javak, amelyekkel a felmerülő kutatási problémák magas szinten megoldhatók lennének.

Dr. Gelencsér András, háttérben Dr. Vonderviszt FerencDr. Gelencsér András, háttérben Dr. Vonderviszt Ferenc

Ennek kiküszöbölésére számos mértékadó intézménnyel együttműködnek, köztük a Magyar Tudományos Akadémia több intézetével, melynek sorát bővíti most az Energiatudományi Központtal kötött megállapodás. Ez nemcsak a hazai pályázatok szempontjából egy előnyös lépés, de az EU-s pályázatok esetében is. A Pannon Egyetem potenciáját és presztízsét növeli a megállapodás – taglalta a rektor.

Az MTA intézménye elsősorban a nukleáris energia és környezetbiztonság, valamint az anyagtudomány területén végez kutatásokat, professzoraik korábban pedig már többször dolgoztak együtt az egyetem kutatóival, közös laborokat hoztak létre, de a doktori képzésben is részt vettek.

Dr. Horváth Ákos, háttérben Pécz BélaDr. Horváth Ákos, háttérben Pécz Béla

Dr. Horváth Ákos főigazgató szerint a megállapodás számukra is egy mérföldkő, hiszen az intézet nem nélkülözheti egy olyan sikeres intézmény segítségét, mint a Pannon Egyetem. Fel kell készülni a következő évtizedek kihívásaira, meg kell találni azokat a témákat, amelyek előrelendíthetik a gazdaságot, és nyitni kell más ipari vállalatok felé is a Paksi Erőművön kívül – mindebben az egyetem remek partner lehet – részletezte.

Pécz Béla, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet igazgatója szerint ehhez jó alapot ad az eddigi gyümölcsöző kapcsolat. Eddig főleg három területen értek el jelentős eredményeket: a molekuláris nanotechnológia területén, ahol például sikerült kifejleszteni egy olyan optikai vizsgálatokra alkalmas műszert, amely ma már a világ legérzékenyebb biológiai molekulákat detektáló készüléke, valamint közösen megalapították az ország első nanotechnológiai doktori képzését is. De komoly előrelépéseket értek el az elektronmikroszkópia és a szerkezetvizsgálat, valamint az ásványtan területén is. A jövőben pedig a Pannon Egyetemen jöhet létre az egyik legkorszerűbb elektronmikroszkópos labor, melyet kölcsönösen használhat a két fél, ahogy az eddig fordítva is működött.

Az együttműködés számos előnyére mutatott rá Dr. Vonderviszt Ferenc, a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet igazgatója is. A két intézmény eddig is több közös pályázatot valósított meg, a megállapodás megkötésével viszont új kapuk nyílnak ki előttük, sokkal nagyobb volumenű projektekre is pályázhatnak, s akár új laborok és telephelyek létesítése is megvalósulhat.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
MINDEN NAP TARTOGATHAT EGY HEURÉKA PILLANATOT
Az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, a Brain Prize díjazottja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Hosszan tartana felsorolni dr. Freund Tamás érdemeit, de anélkül is kijelenthetjük: az egyik legmeghatározóbb hazai tudós. Talán azért is, mert a mai napig nem csillapodott a tudomány iránti szeretete, és ezt másoknak is igyekszik átadni, de ugyanennyire fontosnak tartja felhívni a figyelmet a művészet, a léleknemesítő tevékenységek fontosságára is. Zenéről, a felfedezés öröméről, a tudomány becsületéről és hitről beszélgettünk vele.
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.