Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Új kapuk nyílhatnak meg a Pannon Egyetem előtt

2016. október 25. 11:40
Együttműködési megállapodást írt alá kedd délelőtt a Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Központ Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete, mely kedvezőbb pályázati feltételeket teremt és akár egy telephely létesítését is lehetővé teszi.

Dr. Gelencsér András rektor az eseményen elmondta, hogy a Pannon Egyetem regionális és pályázatokban érdekelt intézményként folyamatosan együttműködésre törekszik. Működésük alapja a kompetenciák egyesítése, mivel kis ország lévén a különböző szakterületek eredményes művelése csak így valósítható meg. Bár a Pannon Egyetem számos tudományterületen nemzetközileg kiemelkedő kutatási potenciállal rendelkezik, hiányoznak azok az infrastrukturális javak, amelyekkel a felmerülő kutatási problémák magas szinten megoldhatók lennének.

Dr. Gelencsér András, háttérben Dr. Vonderviszt FerencDr. Gelencsér András, háttérben Dr. Vonderviszt Ferenc

Ennek kiküszöbölésére számos mértékadó intézménnyel együttműködnek, köztük a Magyar Tudományos Akadémia több intézetével, melynek sorát bővíti most az Energiatudományi Központtal kötött megállapodás. Ez nemcsak a hazai pályázatok szempontjából egy előnyös lépés, de az EU-s pályázatok esetében is. A Pannon Egyetem potenciáját és presztízsét növeli a megállapodás – taglalta a rektor.

Az MTA intézménye elsősorban a nukleáris energia és környezetbiztonság, valamint az anyagtudomány területén végez kutatásokat, professzoraik korábban pedig már többször dolgoztak együtt az egyetem kutatóival, közös laborokat hoztak létre, de a doktori képzésben is részt vettek.

Dr. Horváth Ákos, háttérben Pécz BélaDr. Horváth Ákos, háttérben Pécz Béla

Dr. Horváth Ákos főigazgató szerint a megállapodás számukra is egy mérföldkő, hiszen az intézet nem nélkülözheti egy olyan sikeres intézmény segítségét, mint a Pannon Egyetem. Fel kell készülni a következő évtizedek kihívásaira, meg kell találni azokat a témákat, amelyek előrelendíthetik a gazdaságot, és nyitni kell más ipari vállalatok felé is a Paksi Erőművön kívül – mindebben az egyetem remek partner lehet – részletezte.

Pécz Béla, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet igazgatója szerint ehhez jó alapot ad az eddigi gyümölcsöző kapcsolat. Eddig főleg három területen értek el jelentős eredményeket: a molekuláris nanotechnológia területén, ahol például sikerült kifejleszteni egy olyan optikai vizsgálatokra alkalmas műszert, amely ma már a világ legérzékenyebb biológiai molekulákat detektáló készüléke, valamint közösen megalapították az ország első nanotechnológiai doktori képzését is. De komoly előrelépéseket értek el az elektronmikroszkópia és a szerkezetvizsgálat, valamint az ásványtan területén is. A jövőben pedig a Pannon Egyetemen jöhet létre az egyik legkorszerűbb elektronmikroszkópos labor, melyet kölcsönösen használhat a két fél, ahogy az eddig fordítva is működött.

Az együttműködés számos előnyére mutatott rá Dr. Vonderviszt Ferenc, a Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet igazgatója is. A két intézmény eddig is több közös pályázatot valósított meg, a megállapodás megkötésével viszont új kapuk nyílnak ki előttük, sokkal nagyobb volumenű projektekre is pályázhatnak, s akár új laborok és telephelyek létesítése is megvalósulhat.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.