Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Napirend előtt: túlzóak a rendőri razziák?

2016. október 26. 22:42
A szentgáli telekvásárlásról, a rendőri intézkedésekről és a népszavazásokról is szó volt napirend előtt az októberi Közgyűlésen.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a legutóbbi közgyűlésen interpellációban kezdeményezte, hogy Veszprémben harmadik (unión kívüli) államból származó állampolgár ne vehessen részt a közmunka programban. A polgármester írásban válaszolt, válaszát a képviselőtestület 12 igen, 1 nem, 4 tartózkodás mellett elfogadta. A Jobbik képviselője kijelentette: pártja számára a betelepítés minden formája elfogadhatatlan.


Interpellációjában Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője a Pápai, Henger, Piramis, Kistó utcai szegletben működő vállalkozásokat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztését kérte számon a polgármesteren. Arról kért tájékoztatást, hogy hogyan áll az e területre megcélzott fejlesztések – utak, járdák, kerékpárutak, buszöblök - előkészítése, mikorra van esély azok megvalósulására? Emellett javasolta a gazdasági program stratégiai részeinek felülvizsgálatát, aktualizálását, különös tekintettel a kormány innovatív iparfejlesztési irányait meghatározó „Irinyi-terv”-re.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy 2014-ben az ITP már tartalmazta a terület fejlesztését, számos egyeztetést folytattak le az ott működő vállalkozások képviselőivel. 2016 októberében nyújtották be az építési engedélyre irányuló kérelmet a terület fejlesztésére. Az ehhez szükséges területek a cégek tulajdonában vannak, várhatóan 2017 első negyedévében jelenik meg az a pályázat, amitől az önkormányzat forrást remél, ha ezt megítélik nekik, a második negyedévben indíthatják el a közbeszerzési eljárásokat, ennek lefolyása után, várhatóan 2018 elején kezdődhet meg a munka.


Gerstmár Ferenc (LMP) a rendőrségi razziákkal kapcsolatban tett fel kérdést. "2016. október 9-én vasárnap két bejegyzés is megjelent a Facebookon, amely egy veszprémi szórakozóhelyen, a Szigonyban történtekről adott tájékoztatást. Ezek az írások arról szóltak, hogy szombat éjszaka rendőrök jártak a helyszínen, és sérelmezhető magatartást tanúsítottak a vendégekkel szemben. Az egyik bejegyzés szerint fokozott ellenőrzésre hivatkozva." A képviselő kíváncsi a részletekre, szerinte "érdemes lenne a közgyűlésnek betekintést nyernie abba, milyen a veszprémi éjszaka."

Porga Gyula polgármester azt javasolta Gerstmár Ferencnek, hogy kísérje el a járőröket éjszakai ellenőrzésre, a kapitányság tárt karokkal várja a képviselőket. Az ominózus hétvégén több szakhatóság közösen ellenőrzött, és a "Facebook-on lévő méltatlankodáson kívül" semmiféle hivatalos panasz nem érkezett.

Ipsits Csaba rendőrkapitány elmondta, hogy a WestBalkán óta jogszabály írja elő a hasonló ellenőrzéseket, amit a NAV-val, a katasztrófavdéelemmel, a fogyasztóvédelemmel és civil szervezetekkel - az említett esetbena Drogambulancia szakembereivel hajtanak végre 2014 óta havonta kétszer. Az ellenőrzött szórakozóhelyeket kockázatelemzés alapján választják ki, előre meghatározott terv alapján. Ilyen esetekben a rendőrség igazoltat és ruházat átizsgálást végezhet. Több alkalommal előfordulhat, hogy ilyen vizsgálat során kések, fegyverek kerültek elő. A társhatóságok sok szabálytalanságot találtak az említett szórakozóhelyen, a rendőrök az ő biztosításukra maradtak a helyszínen az igazoltatások után is.


Az Észak-Balatoni Térség regionális Települési Szilárdhulladék-Kezelési Önkormányzati Társulás tíz évvel ezelőtt vásárolt egy szántót Szentgálon, hogy azon hulladéklerakót létesítsenek. Ez ellen Herend, Csehbánya és Városlőd önkormányzatai tiltakoztak, pert indítottak. Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) ezzel a vásárlással kapcsolatban kérdezte Czaun Jánost (Fidesz-KDNP), a társulás jelenlegi elnökét.

Czaun János elmondta: az ingatlanügyletet önkormányzatok végeztek, Veszprém önkormányzata vásárolta a telkeket, a képviseletében Dióssy László akkori polgármester járt el. 43 millió forint értékben vásároltak ingatlanokat, összesen mintegy 283 millió forint közpénzt fordítottak erre a célra az önkormányzatok. A területen jelenleg mezőgazdasági célú gazdálkodás folyik.

Hartmann Ferenc elmondta, hogy a fideszes képviselők amnéziában szenvednek, vagy nem tudnak számolni. Tíz éve 91 millió forintért a királyszentistváni területet vásárolta meg a Czaun János vezette társulás: Szentgál már 13 éve történt. A gazdasági bizottság akkor egyhangúan támogatta a földvásárlást. A Közgyűlés egyhangúan szavazta meg a területvásárlást, köztük minden jelenlévő fideszes képviselő is. A marketingköltségek megugrását az magyarázza, hogy helyi népszavazást kellett kiírni a témakörben. Az adásvételi szerződés aláírását követően a tiltakozó települések újabb környezetvédelmi vizsgálatot igényeltek, ami megerősítette a terület alkalmasságát, az engedélyt tizenkét szakhatóság előzetes véleményére alapozva adták ki, az említett települések azonban mégis tovább tiltakoztak, ezért volt szükség a királyszentistváni projektre.

Czaun János szerint ez csak magyarázkodás, hiszen 2006-ban Hartmann volt a társulási elnök, ő készítette elő a királyszentistváni ingatlanok vásárlását, ő folytatta le a tárgyalásokat a vételárról is. Ha már felhívta erre a figyelmet, erre is magyarázatot kellene adnia, hisz minden magyarázkodás ellenére a közpénzből kilapátolt háromszázmillió akkor is háromszázmillió marad.


Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy a lakótelepen több rendszám nélküli autó is foglalta szabálytalanul a parkolóhelyeket. A képviselő kezdeményezésére sikerült megteremteni az eljáráshoz szükséges pénzalapot. Ezután új lendületet kapott a folyamat, és a média bevonásával elkezdődtek az elszállítások. Gyorsan híre ment a lakótelepen a probléma megoldásának, és néhány hónap alatt jelentősen csökkent az elhagyott autók száma. "Jelen eset egy jó példája annak, ha az összes szereplő odaadóan és lelkiismeretesen végzi a munkáját a várt eredmény sem marad el."


Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a népszavazásról beszélt.

"Mint ismert, október 2-án arról döntöttek a magyarok, hogy szeretnék-e, ha hozzájárulásuk nélkül, mások írhassák elő nem magyar emberek hazánkba történő betelepítését. Az ország döntött és egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: az érvényesen szavazók több mint 98%-a voksolt nemmel, ami azt jelenti, hogy nem kérnek ebből a valóságtól elrugaszkodott, tényleges veszélyhelyzetet magában hordozó tervből. Egy új egység jött létre Magyarországon, amelynek szerves részét képezi Veszprém és a veszprémi emberek is. Büszke vagyok rá, hogy a népszavazás demokratikus alapelvei a veszprémiek számára is egyaránt fontosak, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a 19 669 érvényes szavazat, amely által városunk polgárai kinyilvánították véleményüket. Az eredmény pedig még ennél is többet mond: 19 311 veszprémi lakos mondott nemet a betelepítési kvótára. Ez egy olyan eredmény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A veszprémiek egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg: szeretett városunk nyugalmát a jövőben is meg kell védenünk. Ahogy a múltban is, úgy ezután is biztosítani kell azt, hogy Veszprém 1000 éves története továbbra is a békesség útján haladjon tovább" - mondta.


Halmay György (Fidesz-KDNP) a futsal csapat munkáját méltatta. "Városunk NB I-es futsal csapata eddig nem látott sikerrel kezdte az idei bajnokságot: 6 forduló után 5 győzelemmel és egy döntetlennel áll a táblázat élén, megelőzve többek között a külföldi játékosok sorát felvonultató Rába ETO csapatát. A veszprémi csapat játékosainak nagy többsége veszprémi, itt tanulták a labdarúgás alapjait, lettek felnőtt játékosok. Idén nyáron is négy fiatal csatlakozott a felnőttek keretéhez, akik közül Hoffer Leventét meghívták a 21 év alattiak válogatottjába, ahol már öt mérkőzésen a címeres mezt is magára ölthette. Az utánpótlás korosztály létszáma folyamatosan nő, jelenleg több mint 120 gyermek ismerkedik a labdarúgásnak ezzel a változatával. A nézőszám emelkedése mutatja, hogy a szurkolók értékelik a sportteljesítményt, a televízió által is közvetített mérkőzésükön 1100 szurkoló bíztatta a csapatot, az idegenbeli mérkőzésekre pedig külön busszal kísérik a kedvenceket a szurkolók."

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Újraélesztik a Veszprém-kártyát, bemutatkozott az új rendőrfőnök Komoly kedvezmények várnak a veszprémiekre: új tartalommal töltik meg a Veszprém-kártyát. Erről is döntött a képviselő-testület a januári közgyűlésen.  2024. január 23. 17:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.