Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Parlament megfúrhatja a brexitet

2016. november 3. 14:03 // Forrás: mti
A brit Legfelsőbb Bíróság döntése szerint a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.

Ez azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek meg kell szavaznia. Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból, és a tárgyalásokra kétévi időkeretet biztosít.

A Downing Street szóvivője a felsőbírósági végzés csütörtöki ismertetése után nem sokkal bejelentette, hogy a brit kormány megfellebbezi a végzést a legfelsőbb bíróságnál. A legfelsőbb bíróság december első hetére már tárgyalási időt is kijelölt a kormányzati fellebbezés elbírálására. A brit kormány kezdettől fogva azt vallja, hogy az 50. cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik, és e döntéshez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás, miután a brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Ezzel szemben a Mishcon de Reya ügyvédi iroda érvelése szerint - amelyet a londoni felsőbíróság csütörtöki végzése teljes mértékben elfogadott -, ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra alapuló megfelelő alkotmányos eljárás, akkor törvénysértő lenne a brit kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, és ebben az esetben az aktiválási értesítés is jogilag megtámadható lenne.

A népszavazásnak nincs kötelező érvénye arra nézve, hogy a Parlament milyen döntést hozzon, így a képviselők akár az unióban maradás mellett is dönthetnek. Erre már csak azért is nagy esély van, mert a képviselők többsége maradáspárti.

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. 2024. április 16. 9:11 Létezhet-e európai identitás? Létezhet-e európai identitás? Az identitás kérdését járja körül a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának konferenciája, amelyen szerdán dr. Navracsics Tibor térségfejlesztési miniszter, korábbi uniós biztos az európai identitásról tartott előadást. 2023. június 21. 22:24 Megkoronázták III. Károly brit uralkodót Egyesült Királyság Megkoronázták III. Károly brit uralkodót Noha III. Károly angol király édesanyja halálának pillanatában automatikusan az Egyesült Királyság uralkodójává vált, csak most, május 8-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban, követve a több száz éves hagyományok előírásait. 2023. május 6. 14:04 Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten. 2023. január 31. 10:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.