Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A helyi kultúra őrzése mutatja a nemzet erejét

2016. november 4. 11:23
„Úton a helyiért” címmel rendezett szakmai konferenciát a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet pénteken a Pannon Egyetemen, felhívva a figyelmet a helyi értékek ápolásának fontosságára.

Az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap szellemi, kulturális értékeink és épített környezetünk óvása nemcsak országos, de régiós, megyei és települési szinten is – gondoljunk csak az értéktár mozgalomra, ami megakadályozza, hogy elődeink öröksége feledésbe merüljön, ugyanakkor nem csak skanzenként szolgál, hiszen követve a világ fejlődését, folyamatosan gazdagodik a legújabb értékekkel is.

Dr. Kocsis LászlóDr. Kocsis László

Dr. Kocsis László, a Pannon Egyetem rektor-helyettese szerint az egyetem maga is zászlóvivője ennek a törekvésnek a térségben, s mivel hálózatos formájának köszönhetően gyakorlatilag az egész Balaton-felvidéken és a Bakonyban jelen van, feladata is, hogy megbecsülje és ápolja annak kulturális és gazdasági hagyományait, természeti kincseit. A rektor-helyettes úgy fogalmazott: „a nemzet erejét kultúrájának megőrzése mutatja legjobban, ez pedig elsősorban a családok felelőssége, akik képesek továbbadni ezt a szemléletet a nagyobb közösségeknek. A Pannon Egyetemnek is ilyen családként kell működnie, amely képes a vitákat elsimítva közösen dolgozni a célért, élni a lehetőségeivel és kinevelni, majd megtartani azt a szellemi elitet, aki elősegíthetik a vidék fejlődését.”

Sövényházi BalázsSövényházi Balázs

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere köszöntőjében az egyetemmel kialakult jó kapcsolatot emelte ki, mellyel a helyi értékek őrzését és gazdagítását segítették. A település dinamikus fejlődést tudhat magáénak, gyakorlatilag az önfenntartás útjára lépett, amellett, hogy multinacionális vállalatoknak is teret biztosít. A polgármester szerint rengeteg energiát fektettek abba, hogy a helyi értékeket és a kistermelőket segítsék, akiknek a száma folyamatosan nőtt az utóbbi években. Konferenciákat, szakmai beszélgetéseket tartottak, egy TOP-os pályázat keretében pedig pontosan utánajártak, mire van legnagyobb szükségük az ott élőknek. Az önkormányzat szorosan együttműködik a kistermelőkkel, de nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra és az egyetemisták bevonására is.

Előbbiek megsegítését célozza meg a Bakony Expo is, amely nemcsak a kistermelőket hozza össze egy jó hangulatú gasztrohétvége keretében, de a vendéglátóegységek közül is többen itt ismerték meg legújabb beszállítóikat – számolt be az eredményekről Sövényházi.

A jó példa pedig ragadós, fejlődni folyamatosan lehet. A szakmai konferencia részeként a Pannon Egyetem és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai osztották meg tapasztalataikat helyi érték megőrző tevékenységükről, majd a résztvevők panelbeszélgetéseken vitathatták meg a helyi értékek feltárási és hasznosítási lehetőségeit, a turizmusban betöltött szerepüket és a helyi közösségek felelősségét.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.