Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

DONALD TRUMP LESZ AZ USA 45. ELNÖKE

2016. november 9. 8:45 // Forrás: BBC
Az AP hírügynökség jelentése szerint Donald Trump elsöprő győzelmet aratott, és ezzel ő lesz az Amerika Egyesült Államok 45. elnöke.

Habár a közvélemény-kutatások hónapok óta jelentős Clinton-előnyről szóltak, az ingadozó államok többségében végül Trump diadalmaskodott. Florida, Ohio és Észak-Karolina elnyerése utat nyitott a Fehér Házba a politikai tapasztalattal nem rendelkező milliárdos számára.

(Fotó: Martin Schoeller, TIME)(Fotó: Martin Schoeller, TIME)

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez.

A globális piacok megroppantak a hír hatására.

Megválasztását követő első, helyi idő szerint szerda hajnali beszédében Trump gratulált Clintonnak, aki - mint fogalmazott - a kampányban kemény harcot folytatott. Trump hangsúlyozta: köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazokért a szolgálatokért, amelyeket az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett. Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem." A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott - az amerikai álom megújítását ígérte.

A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.

Nem csak az elnöki széket nyerték el a Republikánusok

Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt. Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak. A képviselőház mind a 435 tagját most választották meg.

A 100 tagú szenátus 34 tagját választották meg az elnökválasztással párhuzamosan. Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt. A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson. A kormányfő angol nyelven közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.

Cikkünk folyamatosan frissül

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.